Έντυπη Έκδοση

Το αμάρτημα του πατρός μου

Εργο του Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Αποψη της Αθήνας, 1970
Την τελευταία δεκαετία οι συγγραφείς επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις έρευνες των ιστορικών και τις αποκαλύψεις τους σε συνέδρια γύρω από την ιστορική μνήμη. Αυτός ο εναγκαλισμός έδωσε μεν αξιόλογα πεζογραφήματα, αλλά συχνά αποβαίνει παρακινδυνευμένος, ιδίως όταν αποκτά μόνιμο χαρακτήρα.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Ποιος (δεν) φοβάται το ελληνικό τραγούδι;
   Στα 36 χρόνια που μεσολάβησαν από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, αναπτύχθηκε ένας ιδιάζων, υπερτροφικός δημόσιος λόγος γύρω από το ελληνικό αστικό τραγούδι.
  • Το θαύμα του έναστρου ουρανού
   Το βράδυ της κηδείας τού μαθηματικού και αστρονόμου Γιοχάνες Κέπλερ «εκδηλώθηκε βροχή μετεωριτών. Οπως μας παραδίδεται από πηγές της εποχής, «έπεσαν πύρινες μπάλες από τον ουρανό»» (σελ. 459). Ηταν σαν ο ουρανός να θρηνεί έναν από τους πιο επίμονους αναζητητές των μυστηρίων του.
  • Και μόνον επειδή είναι γυναίκα
   Ενα θεατρικό έργο για τον βιασμό Ο βιασμός είναι ένα ειδεχθές έγκλημα που συμβαίνει κάθε μέρα, δίπλα μας. Οι στατιστικές μιλούν για έναν βιασμό κάθε δύο λεπτά, σε όλο τον πλανήτη! Καταγγέλλεται όμως ένα εντελώς ασήμαντο ποσοστό τους, ενώ από τους δράστες που φτάνουν τελικά μπροστά στη Δικαιοσύνη, ελάχιστοι μόνο καταδικάζονται.
  • Ποιητικοί κώδικες
   Επιλογή από τις έως τώρα πέντε εκδοθείσες ποιητικές συλλογές. Τα ποιήματα της περιόδου 2005 - 2009 είναι ανέκδοτα. Αυτοβιογραφικός τόνος, σαν αναζήτηση νέας πατρίδας, στην ήδη παλαιά και πεπαλαιωμένη Θεσσαλονίκη.
  • Πολυβολεία ώς την άκρη της μνήμης
   Ολιγοσέλιδο, αλλά ιδιαίτερα πυκνό το πεζογράφημα του κύπριου ποιητή Λεύκιου Ζαφειρίου. Με γλώσσα κοφτή, ακριβή ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή στην Κύπρο από το 1953 έως το 1964 από την πλευρά ενός μικρού παιδιού που μεγαλώνει σε αντίξοες συνθήκες. Πρόκειται για χρόνια δίσεκτα: ο κόσμος αγωνίζεται να αποτινάξει τον αγγλικό ζυγό, οι έριδες μεταξύ των δύο κοινοτήτων εντείνονται, συχνά υποθαλπόμενες από τους αποικιοκράτες, αλλά η Κύπρος αποκτά την επίφοβη ανεξαρτησία της.
  • Ελληνική Βαβέλ
   Αντικείμενο του βιβλίου αποτελεί η σύγχρονη λειτουργία των ελληνικών κομμάτων και ο συσχετισμός της με τις δυσλειτουργίες του κράτους και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Ο εντοπισμός των ελλειμμάτων της λειτουργίας του κομματικού συστήματος, τα οποία διαβρώνουν και μετατρέπουν τη δημοκρατία σε ελλειμματική, δεν αναιρεί την ελπίδα μιας εξόδου από την κρίση αλλά εξορθολογίζει την ελπίδα αυτή. Ο συγγραφέας αναλύει ερμηνευτικά τα ελλείμματα της σύγχρονης δημοκρατίας, θεμελιώνοντας προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
  • Ο έρωτας σαν εκδίκηση του κακού
   Το να κάνει κανείς το Κακό για το Κακό σημαίνει ακριβώς να κάνει ολότελα συνειδητά το αντίθετο από κείνο που ο ίδιος εξακολουθεί να δέχεται σαν το Καλό. Σημαίνει να θέλει κανείς αυτό που δεν θέλει -αφού εξακολουθεί να αποστρέφεται τις δυνάμεις του Κακού- και να μη θέλει αυτό που θέλει - αφού το Καλό συνεχίζει να καθορίζεται ως το αντικείμενο και ο σκοπός της μύχιας βούλησης.
  • Φωνές παιδιών από το «άβατο» της Ιστορίας
   Το «ρήγμα» που περιέχεται στον τίτλο του μυθιστορήματος της καναδής συγγραφέως που ζει στη Γαλλία, αναφέρεται σε μια κρίσιμη περίοδο της Ιστορίας με άλυτους ακόμα γρίφους και ανεξακρίβωτα γεγονότα, παρ' ότι ένας αριθμός ανθρώπων υφίστανται ακόμα τις συνέπειες.
 • Λογοτεχνία

  • Ισλάμ - Η επανάσταση των γυναικών
   (και στη λογοτεχνία) - Το Ισλάμ της Αζάρ Ναφίζι Οι τεράστιες, αιματηρές συγκεντρώσεις, οι μεγαλύτερες μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, που έγιναν στο Ιράν ύστερα από εκλογές των οποίων τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν από την αντιπολίτευση και οδήγησαν σε επανεκλογή του προέδρου Αχμαντινετζάντ, προκάλεσαν τη διεθνή προσοχή, για δύο, κυρίως, λόγους:
 • Περιοδικός τύπος

 • Συνέντευξη

  • Εκδόσεις Διήγηση Βασίλης Καραγιώργος
   Εχοντας ως εξαιρέσεις συγγραφείς όπως ο νομπελίστας Τζ. Μ. Κούτσι και ο βραβευμένος με το περσινό γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κλάουντιο Μάγκρις, οι εκδόσεις Διήγηση στοχεύουν, από την αρχή της παρουσίας τους στον χώρο, στην ανεύρεση και παρουσίαση καινούριων ξενόγλωσσων συγγραφέων. Ο εκδότης τους, Βασίλης Καραγιώργος, μας «διηγείται» την ιστορία τους.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Από τις επιστολές στα e-mail
   Διαβάζουμε, όλο και πιο σπάνια είναι η αλήθεια, ότι ανακαλύφθηκαν οι επιστολές που είχαν ανταλλάξει οι τάδε επώνυμοι, και ενδεχομένως να δουν το φως της δημοσιότητας ως βιβλίο.
  • Chieftains
   Οι καλύτεροι πρεσβευτές της φολκ 50 χρόνια μαζί συμπληρώνουν φέτος τα μέλη του συγκροτήματος των Chieftains, που είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ιρλανδικής φολκλορικής μουσικής από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Οταν πεθάνω θάφτε με... Στον Χάρη Λύτα
   ... ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΜΟΝΑΧΟ, είπε ο Χάρης όταν του είπανε. Δεν παίρνει θεραπεία. Εξι μήνες το πολύ, είπαν οι γιατροί. Δεν βαριέσαι, είπε ο Χάρης. Εζησα. Εγραψα. Αλήτεψα. Ταξίδεψα. Ηπια· πολύ· απ' όλα. Επεσα και σηκώθηκα. Ξανάπεσα, και πάλι απ' την αρχή· έβγαλα μονοπάτια σπαρμένα με κρανία, χιλιάδες άφησαν εκεί τα κόκαλά τους· κόλαση· μα κατάφερα και βγήκα. Κι έδειξα ύστερα και σ' άλλους πώς να βγουν.
  • Το Ουρλιαχτό του Αλεν Γκίνσμπεργκ στην Ελλάδα το 1978
   Το Ουρλιαχτό εκδόθηκε στην Αμερική το 1956, έγινε εμβληματικό ποίημα της γενιάς των χίπις τη δεκαετία του '60 και ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του '70.
  • Ο φίλος μας, Αντρέας Παγουλάτος
   Ο απρόσμενος θάνατος του διανοητή Αντρέα Παγουλάτου γέμισε με θλίψη τον πνευματικό κόσμο αυτού του τόπου, ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικούς, μουσικούς, τραγουδιστές και κινηματογραφιστές.