Έντυπη Έκδοση

Σεργιάνι στον Γιάννη Μαρκόπουλο

Διεισδυτικό σεργιάνι στην πληθωρική διαδρομή ενός διαπρεπούς και με διεθνή εμβέλεια συνθέτη αποτελεί το βιβλίο του πανεπιστημιακού καθηγητή στο Σεντ Ετιέν Αλέξανδρου Ζώτου, «Γιάννης Μαρκόπουλος - ένας ζωντανός μύθος της σύγχρονης Ελλάδας» (εκδόσεις «Καστανιώτη»).

Δοκιμιακή προσέγγιση γλαφυρή και πυκνή τόσο των έργων όσο και της προσωπικότητας του συνθέτη, ξεκινώντας από τη γενέτειρά του και βασική πηγή έμπνευσής του, την Κρήτη (Κορνάρος, Θεοτοκόπουλος, ριζίτικα). Περιπλάνηση στα πρώτα τραγούδια, στις πρώτες συμφωνικές προσεγγίσεις, στην περίφημη τριλογία του («Χρονικό», «Ιθαγένεια», Θητεία», σε στίχους Μύρη και Ελευθερίου), στη μουσική του συνύπαρξη με κορυφαίους ποιητές της ελληνική κληρονομιάς (Ελύτης, Σεφέρης, Σολωμός). Στις τριάντα έξι μουσικές επενδύσεις του στον κινηματογράφο, στις πάμπολλες στο θέατρο με καταξιωμένους σκηνοθέτες και συνεργάτες. Φτάνοντας στα επιβλητικά έργα του, άλλοτε συμφωνικά (με ορχήστρα, χορωδία και ερμηνευτές) κι άλλοτε οργανικά, όπως «Η λειτουργία του Ορφέα», «24 Πυρρίχιοι» «Ανταύγειες», «Το τραγούδι του Αχιλλέα», «Ο νόμος της θαλπωρής», κ.ά.

Με παράλληλες αναφορές στον μαχητικό βίο του συνθέτη, στις περιπλανήσεις και στους στοχασμούς του, ο βορειοηπειρώτικης καταγωγής συγγραφέας σκιαγραφεί τη μουσική «φιλοσοφία» και δημιουργία του Μαρκόπουλου, που βασίζεται στην επιστροφή στις πηγές, στις ρίζες, αλλά με δυναμική πορεία προς το μέλλον. Στο ταίριασμα λόγου και μουσικής, συμφωνικών οργάνων και ελληνικής μουσικής παράδοσης. Στον ατέλειωτο διάλογό του με την ελληνική ιστορία, με τη Μεσόγειο, με το παγκόσμιο πνεύμα. Στην ανάγκη συμφιλίωσης του ανθρώπου με τη φύση. Στην τέχνη, που είναι «γιατρειά της ψυχής». Στην ανάγκη «κανόνων και νόμων της επιστήμης στη μουσική για να τη στηρίζουν».

Μια αξιοπρόσεχτη εκλαϊκευμένη μελέτη, διανθισμένη με ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό του συναρπαστικού αυτού «οδοιπορικού» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, περιλαμβάνοντας επίσης κι ένα ενδελεχές κείμενο του καθηγητή της Σορβόνης, Πιερ Μπρινέλ. «Τα έργα του Μαρκόπουλου ανήκουν πλέον στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά του 20ού αιώνα», καταλήγει ο Ζώτος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Δημοπρασία
Στο σφυρί μοναδικά και πανάκριβα αρχαία
Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών λόγου
«Οι Κοζανίτες έχουν παράδοση στα ανέκδοτα»
Μουσική
Ροκ και ελεκτρόνικα στο Ejekt Φεστιβάλ
Θέατρο
Βάζει το θέατρο, βάζουν τον καφέ
Βιβλίο
Ανώτατη Σχολή Εκδοτικών Τεχνών
Κινηματαγράφος
Ενας ανέφικτος νόστος
Συνέντευξη: Καν Εβρενόλ
«Το σινεμά τρόμου δεν είναι αποδεκτό από το Ισλάμ»
Τηλεόραση
Σωσίβιο τα ξένα σίριαλ
Πρεμιέρα για δύο
Η εικόνα μας στο εξωτερικό
Κινηματογράφος
Τζιμπρίλ Σισέ και Ζαν Πολ Γκοτιέ στη σέντρα
Emir the Greek