Έντυπη Έκδοση

Το κρασί της KGB

Οι «ισχυροί του παλαιού δικτατορικού καθεστώτος δεν άφηναν να τους πάρουν την εξουσία και ήξεραν με ποιον τρόπο μπορούσε να χαλιναγωγηθεί ένας λαός. Η εξουσία δεν ενδιαφερόταν αν υπήρχε κομμουνισμός, δικτατορία ή δημοκρατία...» Είναι οι παραπάνω αράδες που δίνουν το στίγμα για το «Κρασί της KGB» του Πάουλ Γκρότε (μετάφραση Αρετής Κοντογεώργη, εκδόσεις Καστανιώτη), ενός μυθιστορήματος που «καμώνεται» το αστυνομικό αλλά επί της ουσίας είναι από τη μια βαθιά πολιτικό και από την άλλη ένας ύμνος για το κρασί.

Ο Γκρότε, που εργάστηκε ως ανταποκριτής εφημερίδων και ραδιοφωνικών σταθμών στη Νότια Αμερική, ήρθε εκεί σε επαφή με την επαγγελματική οινοποιία, για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε ειδικό στο χώρο του κρασιού. Και η ιδιαίτερη σχέση του μ' αυτό, οι γνώσεις του και η εμπειρία του, αντικατοπτρίζονται σε όλα του τα μυθιστορήματα.

Στο «Κρασί της KGB» η δράση εξελίσσεται στη Ρουμανία, όπου ένας Γερμανός οινοπαραγωγός, ο Μάρτιν Μπόγκερς, που έχει παντρευτεί και εργάζεται στη Γαλλία, θα σταλεί από μια εταιρεία για να διαγνώσει τις ευκαιρίες αγοράς αμπελιών.

Σύντομα ο Μπόγκερς θα αντιληφθεί ότι δεν έχει επισκεφθεί ακριβώς τον παράδεισο. Στη μετά Τσαουσέσκου εποχή όλοι έχουν απλωμένο το χέρι για μίζες, ενώ η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες αλωνίζουν. Επί της ουσίας η παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τη σκούφια του αλλιώς», δένει απολύτως. Με το καλημέρα σας ο οινοποιός θα βαπτιστεί σ' ένα έργο που δεν ξέρει, που αναγκάζεται να παίξει και που περιλαμβάνει έναν περίεργο φόνο. Από τη μία θα έχει να αντιμετωπίσει τη σκαιότητα των κυβερνώντων και από την άλλη την επίθεση φιλίας που του κάνουν οι αντικαθεστωτικοί, σε μία χώρα που τα πάντα πωλούνται και τα πάντα αγοράζονται. Από τη μια οι πολυεθνικές και από την άλλη η πείνα. Και είναι όντως έτσι η κατάσταση σ' αυτή την πανέμορφη χώρα. Παντού στο Βουκουρέστι βλέπεις το μακρύ χέρι της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής, βλέπεις όμως στο κέντρο της πρωτεύουσας και τα εκατοντάδες άστεγα παιδιά που κοιμούνται σε κούτες.

Η διαδρομή του Μπόγκερς θα τον οδηγήσει σ' όλη τη χώρα από οινοποιείο σε οινοποιείο, όπου εξαντλητικά ο συγγραφέας θα αναλύσει τις ρουμανικές ποικιλίες σταφυλιών, την επεξεργασία τους σε μονοποικιλιακά κρασιά αλλά και σε μίγματα. Θα δέσει αυτές τις ποικιλίες με τις γνωστές ευρωπαϊκές, θα τις αναδείξει, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα τις καταβαραθρώσει. Η κεντρική ιδέα, κοινή στους οινοποιούς, είναι πως «το κρασί φτιάχνεται στο αμπέλι». Εν ολίγοις, μόνο το καλό σταφύλι μπορεί να δώσει καλό κρασί. Ο άνθρωπος στη συνέχεια ελάχιστα μπορεί να το βελτιώσει, αλλά πολύ εύκολα να το καταστρέψει. Οι παλαιώσεις, τα δρύινα βαρέλια, τα μπουκάλια, οι μέθοδοι οινοποιίας βρίσκουν τη θέση τους στο βιβλίο, χωρίς να κουράζουν τον, πιθανότατα αδαή, αναγνώστη.

Κάποια στιγμή σ' αυτή την απίθανη πορεία κάποιος θα προσφέρει στον Μπόγκερς ένα μπουκάλι κρασί, το «Ζόντιακ». Ανοίγοντάς το, ήδη με την όσφρηση, ο έμπειρος οινοποιός θα αντιληφθεί ότι κρατά στα χέρια του το απόλυτο νέκταρ. Τότε η έρευνά του θα αποκτήσει άλλη διάσταση, αφού υποψιάζεται τις ποικιλίες που το γέννησαν αλλά και το μικροκλίμα στο οποίο δημιουργήθηκε. Ετσι ενώ θα συνεχίσει να ψάχνει για αμπελότοπους, θ' αρχίσει να ψάχνει και ένα συγκεκριμένο που αφορά το «Ζόντιακ». Εκείνο που ο Μπόγκερς δεν μπορεί να φανταστεί είναι ότι τα πάντα στην πορεία του είναι προκαθορισμένα και ότι τον σπρώχνουν σε μια εντελώς διαφορετικού είδους αποκάλυψη. Οι μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών προσπαθούν να εντοπίσουν εκείνες των Ρώσων, χρησιμοποιώντας ως όργανο και προκάλυψη τον οινοποιό.

Πικρό, παρά το ευοίωνο φινάλε, βιβλίο, δίνει στον αναγνώστη την αίσθηση πως ως πολίτης άγεται και φέρεται από κάθε είδους καθεστώτα. Πως άλλοι αποφασίζουν πριν από αυτόν γι' αυτόν. Και πως αν δεν συμφωνεί με τους τρόπους τους, είναι πολύ εύκολο να τον τσακίσουν. 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Hollywood
Ανθηση Αφρο-αμερικανικού ονείρου
Ταινία για τον Λούθερ Κινγκ
Ο Τζουντ Λο διαρρήκτης
Αφιέρωμα
Φόρος τιμής στην Πιαφ
Προς γλαφυρές γραβάτες
Βιβλίο
Το κρασί της KGB
Εικαστικά
Ο Εγκέφαλος εμπνέει
Ο Εμφύλιος στον καμβά
Εικαστικό θωρηκτό
Φωτογραφίες δρόμου
Χαμένοι κόσμοι
Κινηματογράφος
Αλλο οι ρόλοι, άλλο η ζωή
Μουσική
Σπουδαία ονόματα της διεθνούς σκηνής
Τα κίτρινα ποδήλατα με τους φίλους τους
Τραγουδώντας με τους Μποέμ
Συναυλία στο κόκκινο
Μουσικό ραντεβού στη Βαρκελώνη
Σινεμά
Παντρεμένοι στην Καρδαμύλη
Φοιτητική εξέγερση
Η κυρία με το σκυλάκι
Ενδιαφέρουν
ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ, τραγουδοποιός
Φεστιβάλ Αθηνών
Ιπτάμενος
Στο κάστρο με τις επιθυμίες
Χορεύοντας στην Πειραιώς
Χορός με πατερίτσες