Έντυπη Έκδοση

Κρίση στην κορυφή της πυραμίδας

Η πτώση της τιμής του χάλυβα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 40% των ουκρανικών εξαγωγών (δηλ. 13 δισ. ευρώ ετησίως), προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της Ουκρανίας, πολύ σοβαρότερα από εκείνα που αντιμετωπίζουν οι γειτονικές της ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Ετσι, η Ουκρανία υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες στις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χορήγησε ένα επείγον δάνειο 12,3 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση του, 3,5 δισ. ευρώ, καταβλήθηκε στη χώρα τον Νοέμβριο του 2008.

Η Ουκρανική Εθνική Τράπεζα (BNU) δίνει προτεραιότητα στη σωτηρία από τη χρεοκοπία μιας δεκάδας τραπεζών και στη σταθεροποίηση της υποχώρησης του εθνικού νομίσματος απέναντι στο δολάριο. Ωστόσο, ο διοικητής της BNU, ο οποίος είναι φίλος του προέδρου Βίκτορ Γιουτσένκο, κατηγορείται ότι ευνοεί τις τράπεζες που πρόσκεινται φιλικά προς αυτόν.

Η στάση του έχει προκαλέσει τον θυμό της πρωθυπουργού Ιουλίας Τιμοσένκο, η οποία απαιτεί την παραίτησή του. Επιπλέον, η κριτική της εστιάζεται και στο ΔΝΤ, το οποίο, για τα επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ που δέχτηκε να χορηγήσει στη χώρα, απαίτησε να υιοθετήσει η κυβέρνηση επειγόντως ένα «πακέτο» οικονομικών μέτρων τους οποίους χαρακτήρισε «νόμους ενάντια στην κρίση».

Στο πολιτικό μέτωπο, εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεσπάσει ένας ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα στις δύο κορυφές της εξουσίας. Ο Γιουτσένκο και η Τιμοσένκο ανταλλάσσουν τους βαρύτερους χαρακτηρισμούς: «προδοσία», «ανικανότητα», «διαφθορά». Αυτοί οι δύο πρώην σύμμαχοι της «πορτοκαλί επανάστασης», οι ήρωες της Μεϊδάν (της Πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου) έχουν μετατραπεί τώρα σε πραγματικούς εχθρούς και η αντιπαλότητά τους παραλύει τη χώρα.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε ο υπουργός Οικονομικών Βικτόρ Πίντζενικ προτίμησε να παραιτηθεί στις αρχές Μαρτίου, καταγγέλλοντας την «ανευθυνότητα» της εξουσίας και προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατον να εργαστεί κανείς χωρίς να καταστεί όμηρος των πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Στο Κοινοβούλιο, ο δημοκρατικός συνασπισμός έχει διαλυθεί και οι βουλευτές του Μπλοκ της Ιουλίας Τιμοσένκο συμφωνούν τακτικά με την αντιπολίτευση προκειμένου να κλείσουν τον δρόμο στον πρόεδρο. Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ηγέτης του Κόμματος των Περιφερειών και χθεσινός εχθρός, έχει, πλέον, μετατραπεί σε άτομο το οποίο μπορεί κανείς να συναναστραφεί, ακόμα και σε πιθανό σύμμαχο, αν αυτό αποφασίσουν οι κάλπες.

Μέσα στη γενικευμένη παράλυση, η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας προσπαθεί να παίξει ένα παιχνίδι το οποίο γνωρίζει καλά: τη διοργάνωση εκλογών. Την 1η Απριλίου του 2009, οι βουλευτές ψήφισαν μαζικά για τη διεξαγωγή των επόμενων προεδρικών εκλογών, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου, τρεις μήνες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

* Δημοσιογράφος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Σχετικά θέματα: Le Monde diplomatique
Θανάσιμα αμαρτήματα του Μανουέλ Σελάγια
Η εξέγερση των εργατών της Χερσώνας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Πρόεδρος σε νέες βάσεις
Μέση Ανατολή
Εκείνος κι εκείνος
Νότια Οσετία
Πέρυσι ήταν αλλιώς
Γερμανία
Χριστοφοράκος αλά γερμανικά
Ρωσία - Ιράν
Σύμπλευση κατά ΗΠΑ με οικολογικό άλλοθι
ΜΙ5
Βασανιστήρια με βρετανικό φλέγμα
Πακιστάν
Με έδρα το Ισλαμαμπάντ
Βολιβία
Δικός τους άνθρωπος
Κούβα
Φέτος ο Φιντέλ δεν κάνει πάρτι
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ελεγχος α' εξαμήνου του Ομπάμα
Le Monde diplomatique
Θανάσιμα αμαρτήματα του Μανουέλ Σελάγια
Η εξέγερση των εργατών της Χερσώνας
Κρίση στην κορυφή της πυραμίδας
Ειδήσεις σε 1 Λεπτό
Χρυσή Μαύρη Θάλασσα
Παραγουάη
Το νερό της ζωής
Άλλες ειδήσεις
Οι άμαχοι