Έντυπη Έκδοση

«Αυτές» και οι άλλες

Τέχνη με την ταυτότητα του ωραίου φύλου παρουσιάζεται από το Κέντρο Πομπιντού σε μία φιλόδοξη έκθεση και είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό μουσείο κάνει μεγάλο αφιέρωμα αποκλειστικά στη γυναικεία εικαστική έκφραση.

VALERIE BELIN VALERIE BELIN Πρόκειται για μία συλλογή 500 έργων 200 γυναικών δημιουργών από όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν όλες τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Η έκθεση έχει τίτλο «Αυτές» («elles») και καταλαμβάνει 8.000 τ.μ. στον 4Ο και 5Ο όροφο του μουσείου.

Εμβληματικές φιγούρες της εικαστικής τέχνης, όπως η Σόνια Ντελονέ, η Φρίντα Κάλο, η Δωροθέα Τάνιγκ, η Μαρία-Ελενα Βιέιρα ντα Σίλβα, διασταυρώνονται με σύγχρονες δημιουργούς όπως Σοφί Καλέ, Ανέτ Μεσανζέρ, Λουίζ Μπουρζουά, Μάχη Ξενάκη, ή με φωτογράφους όπως οι Ντιάν Αρμπίς και Λιζέτ Μοντέλ. Η έκθεση και η ιστοσελίδα http://elles.centrepompidou.fr προτείνουν την προσέγγιση του θέματος της γυναικείας δημιουργίας και εξετάζουν την ιστορία της τέχνης μέσα από το έργο των δημιουργών γένους θηλυκού.

Η επιλογή αυτή του Κέντρου Πομπιντού προκάλεσε έντονες κριτικές και πολεμική για τον «σεξιστικό» χαρακτήρα της. Γιατί μία έκθεση «γένους θηλυκού;» Η ταξινόμηση δεν οδηγεί σε απομόνωση; Οι οργανωτές εξηγούν ότι θέλησαν να αποφύγουν τα στερεότυπα γκλάμουρ και σέξι, να επικεντρώσουν τη θεματολογία στην ιδεολογική στράτευση, στους γυναικείους αγώνες, στην αμφισβήτηση, στην τραγωδία.

Το μουσείο θέλησε να παρουσιάσει ένα μέρος της ιστορίας της τέχνης του 20ού αιώνα μέσα από τη γυναικεία σκοπιά. Να δείξει πώς προσεγγίζουν οι «γυναίκες ηρωίδες» μεγάλα θέματα της πολιτικής, της σύγχρονης ζωής βία, καταπίεση, διακρίσεις.

Ο διευθυντής του Κέντρου Πομπιντού Αλφρέντ Πακεμέντ, εξηγεί: «Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μεγάλη έκθεσή μας "Θηλυκό - αρσενικό" εκτιμήσαμε ότι έχει ενδιαφέρον μία νέα έκθεση που θα παρουσιάζει τα μεγάλα φεμινιστικά κινήματα και την απήχησή τους στην καλλιτεχνική δημιουργία».

* Η διαδρομή στην έκθεση είναι θεματική και χρονολογική. Τα κυριότερα θέματά της είναι: «πρωτοπορία», «ιστορία», «εκκεντρικά», «αφαίρεση», «οικιακά», «σωματοποίηση».

* Αρκετά έργα εκφράζουν ειρωνεία. Στην είσοδο της έκθεσης μας υποδέχεται μία τεράστια αφίσα με τίτλο «Μούσες κατά Μουσείων», που αναφέρεται στην ανισότητα της γυναικείας εκπροσώπησης στον εικαστικό χώρο: «Μόνο 3% των γυναικών εκθέτουν στα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης. Ωστόσο, οι γυναίκες κυριαρχούν στις καθημερινές εικόνες, αλλά το 83% είναι γυμνές»!

Κλισέ αλλά και πρωτοπορία

* Η αμφισβήτηση του «αρσενικού» είναι έντονη. Η Ορλάν παρουσιάζει το προκλητικό έργο «το φιλί της καλλιτέχνιδας», ένα ομοίωμά της με την επιγραφή «Βάζετε πέντε ευρώ στη θήκη και παίρνετε ένα φιλί μου».

* Σε βίντεο βλέπουμε παράξενες σκηνές με γυμνά, ομαδικό σεξ, παιχνίδια με πούπουλα. Μια χοντρή γυναίκα χορεύει γυμνή. Αλλη βάφει το κορμί της. Το σώμα και το πρόσωπο μακιγιαρισμένα, τα χέρια καταπονημένα. Σε άδεια αίθουσα, μία γυναικεία φόρμα-ξύλινο άγαλμα αιωρείται στο κενό. Γλυπτά με σχήματα φαλλικά, κύβοι από χόρτο, ένα κόκκινο δέντρο, ακόντια τοτέμ, φεμινιστικά πορτρέτα και φωτογραφίες συμπληρώνουν το σκηνικό.

* Η Ανιές Τρούμαν δίνει θηλυκό όνομα σε διάσημους εικαστικούς, όπως «Ανιέ Γουόρχολ, Μαρσελίνα Ντισάν».

* Η Αυστριακή Ελκε Κρίστιφεκ παρουσιάζει με τόλμη ένα πρόσωπο με χείλη που παραπέμπουν στο γυναικείο σεξουαλικό όργανο.

* Η συμπατριώτισσά της Βάλι Εξπορτ εκθέτει ένα έργο που απεικονίζει το γυναικείο σεξ και ένα πολυβόλο.

* Ο κόσμος της γυναίκας εκφράζεται με έργα που επικεντρώνονται σε τυποποιημένα κλισέ, στις οικιακές ασχολίες, στη διακόσμηση, την οικογένεια, το μακιγιάζ, την ομορφιά, τη μόδα.

Ειδική αίθουσα είναι αφιερωμένη σε «ανένταχτες» σε κινήματα καλλιτέχνιδες όπως οι Τασίτα Ντιν και Ντομινίκ Γκονζάλες-Φόρστερ.

* Πολυάριθμα ντοκουμέντα, βιβλία, φωτογραφίες, βίντεο εμπλουτίζουν την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου του 2010, ενώ το Κέντρο Πομπιντού οργανώνει και ειδικές εκδηλώσεις γύρω από την πολιτιστική έκφραση των γυναικών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Σχετικά θέματα: Εικαστικά
Μπαλαρίνες στο μπαλκόνι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ιθαν Χοκ
«Πάντα ήθελα να παίξω κιθάρα στην Επίδαυρο»
Κινηματογράφος
Η Μόνικα της διπλανής πόρτας
Ενα εκρηκτικό καλοκαίρι
Χτυποκάρδια στο Χόγκουαρντς
Επέτειος
Οταν οι ηθοποιοί απέκτησαν φωνή
Κινηματογραφικές μηχανές
Οι μηχανές του χρόνου
Χορός
Η τσαρίνα του μπαλέτου
Μουσική
Hi five!
Θέατρο
Οι «Ορνιθες» ακροβατούν
Μνημεία
Χούλιγκαν με ράσα;
Εικαστικά
«Αυτές» και οι άλλες
Μπαλαρίνες στο μπαλκόνι
Αρχιτεκτονική
Η τάση που έκανε επανάσταση
Βιβλίο
Ο Πόε στη «Χώρα του Ποτέ»
Η άγνωστη Ζάκυνθος
Υμνος στην τεμπελιά
Η μελωδία της γραφής