Έντυπη Έκδοση

Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΟΥΝ

ΒΡΑΧΝΑΣ έχουν γίνει στην αγορά οι ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές. Η στενότητα που προκάλεσε στις επιχειρήσεις η κρίση και η μείωση της ζήτησης έχουν μετατρέψει τις επιταγές σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας.

Οι μεταχρονολογημένες επιταγές εκδίδονται κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η μέση διάρκεια των μεταχρονολογημένων επιταγών φθάνει ή ξεπερνά τους 6 μήνες και ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο, με το πρόβλημα να είναι έντονο σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Ανάλογα με τον κλάδο

Η διάρκεια είναι σχετική με τον κλάδο. Σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις τροφοδοσίας τους, εξαρτάται από την εποχικότητα. Με άλλα λόγια, συμπίπτει ή υστερεί λίγο χρονικά σε σχέση με το διάστημα που οι εταιρείες περιμένουν να πληρωθούν από τους πελάτες τους, π.χ. tour operators. Είναι γνωστό ότι πολλές επιταγές των ξενοδοχειακών μονάδων λήγουν συνήθως στα τέλη Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Η διόγκωση των υποχρεώσεων σε μια περίοδο πτώσης των πωλήσεων έχει δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας σε πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν εν μέρει με επιμήκυνση της διάρκειας των μεταχρονολογημένων επιταγών. Ετσι:

*Η μεγαλύτερη διάρκεια παρατηρείται συνήθως σε κλάδους που πλήττονται όπως αυτόν της οικοδομής. Τραπεζικοί που έχουν καλή γνώση του θέματος εκτιμούν ότι η μέση διάρκεια των μεταχρονολογημένων στους κλάδους του αλουμινίου και του σιδήρου ξεκινά από τους 8 μήνες και ξεπερνά τους 10.

*Οι μεταχρονολογημένες σε κλάδους της λιανικής, όπως ρούχων και παπουτσιών, κυμαίνονται επίσης μεταξύ 8 και 10 μηνών κατά μέσον όρο. Μάλιστα, μεταχρονολογημένες επιταγές 6 μηνών που αντιπροσωπεύουν το 30%-40% της συνολικής αξίας του εμπορεύματος δίνονται συνήθως ως προκαταβολή για να ακολουθήσουν άλλες μεταχρονολογημένες για την υπόλοιπη αξία.

*Ανάλογης μέσης διάρκειας, 8-10 μηνών, είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και εν μέρει εξηγείται όταν αφορά γόνο γιατί τόσο περίπου χρονικό διάστημα απαιτείται για να γίνει ψάρι.

*Τραπεζικά στελέχη που ασχολούνται με τις μεταχρονολογημένες σε καθημερινή βάση αναφέρουν ότι η μέση διάρκεια των μεταχρονολογημένων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, π.χ. κομπόστες, χυμοί κ.λπ., κυμαίνεται από 8 έως 10 μήνες. Η συρρίκνωση της ζήτησης από το εξωτερικό και η μη προσαρμογή της παραγωγής στα νέα δεδομένα αυξάνουν την πίεση στις επιχειρήσεις.

*Στη μόδα των μεταχρονολογημένων έχουν υποκύψει ακόμη και μεγάλες ξένες αλυσίδες σουπερμάρκετ που προτιμούν να πληρώνουν τους προμηθευτές με αυτό τον τρόπο χωρίς να επιτρέπουν στους τελευταίους να προσκομίσουν τα τιμολόγια στις τράπεζες και να εισπράξουν γρήγορα το ποσό με την διαδικασία του factoring.

Ενώ όμως το πρόβλημα εντείνεται, η λύση του είναι δύσκολη. «Οποιος επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές σ' αυτή την φάση που η αγορά χρειάζεται ρευστότητα θα είναι σαν να την αφαιρεί καταδικάζοντας σε θάνατο πολλές μικρές επιχειρήσεις», τονίζει στην «Οικονομία» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί όταν η οικονομία επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Σχετικά θέματα: Ακάλυπτες επιταγές
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Για το ίδιο θέμα
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα