Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 09/08/2009
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
Ολα παίζονται στην παράταση
ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ, ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
ΜΕ ΤΟ δίλημμα παράταση ή ύφεση θα ανηφορίσει για τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Παπαθανασίου τον Σεπτέμβριο. Θα ζητήσει πίστωση χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, «γιατί εάν πιεστεί η χώρα να προχωρήσει σε νέα φοροκαταιγίδα για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, θα κινδυνεύσει μπει σε παρατεταμένη ύφεση».
Επισήμως η Κομισιόν έχει κατεβάσει ρολά για το καλοκαίρι, ανεπισήμως όμως οι διαβουλεύσεις για την ελληνική οικονομία έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, όταν ο Γ. Παπαθανασίου ενημέρωσε τους εταίρους. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Επιτροπής ανέφερε ότι «ο στόχος για την Ελλάδα δεν πρέπει να είναι τόσο τα άμεσα φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα λύσουν τα μακροχρόνια προβλήματα της οικονομίας».
Και το 2010
Με αυτή την προοπτική, «εάν η κυβέρνηση πείσει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, το εργασιακό, τις δαπάνες και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τότε η Κομισιόν δεν θα έχει αντίρρηση στην παράταση. Τη ζυγαριά θα γείρει υπέρ της παράτασης ένα αναλυτικό και μακρόπνοο σχέδιο δραστικής περικοπής δαπανών».
Μετά και τα τελευταία αρνητικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων, αλλά και την επικίνδυνη στενότητα ρευστού στην αγορά, η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι η ύφεση ενδέχεται να παραμείνει και το 2010. Ηδη και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών επιμένουν να μιλούν για διετία ή και τριετία αρνητικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της έλλειψης εσόδων σε συνδυασμό με τις υψηλές δαπάνες, και το υπέρογκο δημόσιο χρέος που υπερκαλύπτει το ΑΕΠ της χώρας.
Οπως αποκάλυψε η «Οικονομία», το οικονομικό επιτελείο θα κάνει χρήση της χαλάρωσης του όρου 104 (7) του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης, ο οποίος επιτρέπει σε μια χώρα που βρίσκεται σε επιτήρηση να ζητήσει παράταση του χρόνου προσαρμογής σε περίπτωση που λόγω οικονομικής κρίσης η οικονομία της χώρας πέφτει σε ύφεση.
Η Ελλάδα πληροί τους κανόνες του συγκεκριμένου άρθρου και δεδομένου ότι έχει ήδη προχωρήσει σε εφαρμογή όχι μόνο φοροεισπρακτικών μέτρων αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών, μπορεί να πάρει το πράσινο φως για ένα χρόνο παράταση.
Στο θέμα της παράτασης κυριαρχούσαν δύο σενάρια: Πρώτον, να αφήσει η Ελλάδα τον χρόνο να κυλήσει υπέρ της και τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο να «εξεταστεί» με όλες τις άλλες χώρες που θα ζητήσουν παράταση. Μέχρι τότε, οι 24 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. θα βρίσκονται σε επιτήρηση και η Κομισιόν ήδη σκέπτεται να δώσει σιωπηρά παράταση σε όλους δύο χρόνια επιπλέον για να μην τεθεί σε κίνδυνο όλο το σύστημα της ζώνης του ευρώ, αφού ο εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στοιχείων έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις. Δεύτερον, να ζητήσει η Ελλάδα άμεσα την παράταση για ένα μόλις χρόνο. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κύβος ερρίφθη για την άμεση παράταση λόγω των «πολιτικών εξελίξεων και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».