Έντυπη Έκδοση

Ολα παίζονται στην παράταση

ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ, ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

ΜΕ ΤΟ δίλημμα παράταση ή ύφεση θα ανηφορίσει για τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Παπαθανασίου τον Σεπτέμβριο. Θα ζητήσει πίστωση χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, «γιατί εάν πιεστεί η χώρα να προχωρήσει σε νέα φοροκαταιγίδα για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, θα κινδυνεύσει μπει σε παρατεταμένη ύφεση».

Επισήμως η Κομισιόν έχει κατεβάσει ρολά για το καλοκαίρι, ανεπισήμως όμως οι διαβουλεύσεις για την ελληνική οικονομία έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, όταν ο Γ. Παπαθανασίου ενημέρωσε τους εταίρους. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Επιτροπής ανέφερε ότι «ο στόχος για την Ελλάδα δεν πρέπει να είναι τόσο τα άμεσα φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα λύσουν τα μακροχρόνια προβλήματα της οικονομίας».

Και το 2010

Με αυτή την προοπτική, «εάν η κυβέρνηση πείσει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, το εργασιακό, τις δαπάνες και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τότε η Κομισιόν δεν θα έχει αντίρρηση στην παράταση. Τη ζυγαριά θα γείρει υπέρ της παράτασης ένα αναλυτικό και μακρόπνοο σχέδιο δραστικής περικοπής δαπανών».

Μετά και τα τελευταία αρνητικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων, αλλά και την επικίνδυνη στενότητα ρευστού στην αγορά, η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι η ύφεση ενδέχεται να παραμείνει και το 2010. Ηδη και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών επιμένουν να μιλούν για διετία ή και τριετία αρνητικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της έλλειψης εσόδων σε συνδυασμό με τις υψηλές δαπάνες, και το υπέρογκο δημόσιο χρέος που υπερκαλύπτει το ΑΕΠ της χώρας.

Οπως αποκάλυψε η «Οικονομία», το οικονομικό επιτελείο θα κάνει χρήση της χαλάρωσης του όρου 104 (7) του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης, ο οποίος επιτρέπει σε μια χώρα που βρίσκεται σε επιτήρηση να ζητήσει παράταση του χρόνου προσαρμογής σε περίπτωση που λόγω οικονομικής κρίσης η οικονομία της χώρας πέφτει σε ύφεση.

Η Ελλάδα πληροί τους κανόνες του συγκεκριμένου άρθρου και δεδομένου ότι έχει ήδη προχωρήσει σε εφαρμογή όχι μόνο φοροεισπρακτικών μέτρων αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών, μπορεί να πάρει το πράσινο φως για ένα χρόνο παράταση.

Στο θέμα της παράτασης κυριαρχούσαν δύο σενάρια: Πρώτον, να αφήσει η Ελλάδα τον χρόνο να κυλήσει υπέρ της και τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο να «εξεταστεί» με όλες τις άλλες χώρες που θα ζητήσουν παράταση. Μέχρι τότε, οι 24 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. θα βρίσκονται σε επιτήρηση και η Κομισιόν ήδη σκέπτεται να δώσει σιωπηρά παράταση σε όλους δύο χρόνια επιπλέον για να μην τεθεί σε κίνδυνο όλο το σύστημα της ζώνης του ευρώ, αφού ο εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στοιχείων έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις. Δεύτερον, να ζητήσει η Ελλάδα άμεσα την παράταση για ένα μόλις χρόνο. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κύβος ερρίφθη για την άμεση παράταση λόγω των «πολιτικών εξελίξεων και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».

Στέρεψε η αγορά από ρευστό, αλλά η φοροδιαφυγή βασιλεύει

Αυτή τη στιγμή όλα τα μεγέθη κινούνται εκτός στόχου για δύο λόγους:

1 Η πάταξη της φοροδιαφυγής και τα έσοδα έχουν μέχρι τώρα μείνει σε επίπεδο «εντολών».

2 Δεν κυκλοφορεί ρευστό στην αγορά, με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα ακόμα και από το ΦΠΑ να έχουν υποστεί καθίζηση.

Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν 0,7%, στα 22,19 δισ. ευρώ, έναντι αναθεωρημένου στόχου της κυβέρνησης για αύξησή τους κατά περίπου 15% στο σύνολο του 2009.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι η υστέρηση οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση και τη μείωση της συνολικής ζήτησης. Σιωπηλά ο Γ. Παπαθανασίου ελπίζει ότι τα φοροεισπρακτικά μέτρα θα βοηθήσουν το δεύτερο εξάμηνο μαζί με τα αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο εξάμηνο στα 34,18 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 66,9 δισ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΟ υποστηρίζει ότι οι υψηλές δαπάνες του πρώτου εξαμήνου ήταν προσωρινές (επιδόματα, ενισχύσεις και ευρωεκλογές) και θα ισορροπηθούν στο δεύτερο εξάμηνο.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ, έναντι αναθεωρημένου στόχου για περιορισμό του στα 12,7 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους 2009.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο 3% μέχρι το τέλος του 2010. Για φέτος οι εαρινές προβλέψεις της βλέπουν το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 5,1% του ΑΕΠ (νούμερο που θα αναθεωρηθεί στις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, καθώς δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις από τα κυβερνητικά μέτρα του Ιουνίου).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωπαϊκή Ένωση
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Σεπτέμβρης, τα κεφάλια μέσα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα