Έντυπη Έκδοση

Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο

ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ Η ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ - Η ΤΡΙΠΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ οικονομολόγος, ο δόκτωρ Φατίχ Μπίρολ, αυθεντία στα ενεργειακά, ήταν το πρόσωπο της εβδομάδας στη διεθνή σκηνή: χωρίς περιστροφές προειδοποίησε ότι γρήγορα όλοι θα αντιληφθούν πως το πετρέλαιο του πλανήτη, τουλάχιστον στα γνωστά κοιτάσματα, αρχίζει να στερεύει. Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Δεν πρόκειται για λόγια μιας οποιασδήποτε Κασσάνδρας. Ο δόκτωρ Μπίρολ είναι ο αρχηγός του επιτελείου οικονομολόγων (Chief Economist) της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency). Η ΙΕΑ εδρεύει στο Παρίσι και είναι το όργανο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Είναι επίσης διευθυντής του γραφείου που είναι «υπεύθυνο για την οικονομική ανάλυση της ενεργειακής πολιτικής». Παράλληλα, ο διαπρεπής τούρκος τεχνοκράτης «επιβλέπει τη σύνταξη της ετήσιας World Energy Outlook, που είναι η ναυαρχίδα των εκδόσεων της ΙΕΑ και θεωρείται η πιο αυθεντική πηγή μελετών σε ενεργειακά θέματα».

Ο τούρκος οικονομολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η βρετανική «Independent»:

*Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που θα προκαλέσει η γοργόρυθμη αύξηση της ζήτησης, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» ή και τη μείωση της προσφοράς, μπορεί να τινάξει στον αέρα την ανάκαμψη.

Φατίχ Μπίρολ. Φατίχ Μπίρολ. *Πολλά από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κοιτάσματα πετρελαίου έχουν περάσει το σημείο εκείνο της ζωής τους όπου έχουν το μάξιμουμ της απόδοσης και εφεξής η δυναμικότητα παραγωγής τους θα φθίνει. Στην τελευταία έκθεσή της η ΙΕΑ επισημαίνει ότι την κατιούσα έχει πάρει η δυναμικότητα παραγωγής σε πάνω από 800 πετρελαιοπηγές, που αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των κοιτασμάτων.

Κοινό και κυβερνήσεις φαίνεται ότι κοιμούνται μακαρίως και δεν αντιλαμβάνονται πως το πετρέλαιο από το οποίο εξαρτάται ο σύγχρονος πολιτισμός εξαντλείται γρηγορότερα απ' όσο είχε προβλεφθεί. Η παγκόσμια παραγωγή ενδέχεται να φτάσει στο μάξιμουμ σε δέκα χρόνια -τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα απ' όσο πολλά κράτη υπολογίζουν. Η ΙΕΑ τώρα υπολογίζει ότι οι υφιστάμενες πετρελαιοπηγές εξαντλούνται με ρυθμό 6,7% το χρόνο, διπλάσιο απ' όσο είχε εκτιμηθεί το 2007. Την ίδια στιγμή ο κλάδος πάσχει εδώ και χρόνια από έλλειψη επενδύσεων.

Με αυτά τα δεδομένα η δύναμη που διαθέτουν στην αγορά τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη της Μέσης Ανατολής (όπου βρίσκεται περίπου το 40% των παγκόσμιων κοιτασμάτων) θα αυξηθεί και ίσως να υπάρξει στενότητα από του χρόνου κιόλας με την αύξηση της ζήτησης και προπαντός με την κερδοσκοπία, που θα οργιάσει ακόμη και μόνο με την προσδοκία της ανάκαμψης, δηλαδή πριν ακόμη αυξηθεί η ζήτηση.

Παραστατικά αναφερόμενος στην «γεωλογική, επενδυτική, γεωπολιτική πρόκληση», ο δόκτωρ Μπίρολ λέει: «Ακόμη και αν έμενε σταθερή η ζήτηση θα χρειαζόταν να ανακαλυφθεί το ισοδύναμο από τέσσερις Σαουδικές Αραβίες, προκειμένου να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα η παραγωγή, και από έξι Σαουδικές Αραβίες, αν πρόκειται να αυξηθεί όσο αναμένεται η ζήτηση ώς το 2030».

Το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα η τιμή του αργού υπερπήδησε πάλι το ύψος των 70 δολαρίων το βαρέλι «βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές». Την ίδια ώρα, στο αμερικανικό Κογκρέσο κορυφωνόταν η μάχη για τον έλεγχο των επενδυτικών τραπεζών, που με πρώτη και καλύτερη την Goldman Sachs, την επιδοτημένη με 10 δισ. δολάρια από το κράτος «σατράπισσα της Γουόλ Στριτ», κερδοσκοπούν αγρίως στην προθεσμιακή αγορά του «μαύρου χρυσού».

Υφεση ή ενεργειακή κρίση το νέο σοκ;

Ενα από τα δύο θα συμβεί: ή θα δούμε πραγματική οικονομική ανάκαμψη σύντομα και το πετρέλαιο θα επιταχύνει στην ανηφορική του πορεία ή η προσγείωση στην πραγματικότητα της οικονομικής ύφεσης θα υποχρεώσει σε νέα διόρθωση.

Μέχρι σήμερα, το πετρέλαιο βλέπει τις τιμές του να αυξάνονται για δύο βασικούς λόγους:

1 Επιβραδύνθηκε η οικονομική κάμψη διεθνώς και ενισχύθηκαν οι επενδυτικές προσδοκίες για το «τέλος της ύφεσης» και την «αρχή της οικονομικής ανάκαμψης».

2 Μειώθηκε η αξία του δολαρίου, στο οποίο αποτιμώνται οι συναλλαγές των εμπορευμάτων, με συνέπεια την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ετσι, ενώ τον Ιούλιο του 2008 το πετρέλαιο κόστιζε 147 δολάρια και πριν μερικούς μήνες μόλις 32 δολάρια, σήμερα η τιμή του «μαύρου χρυσού» επανήλθε πάνω από τα 70 δολάρια. Τις τελευταίες ημέρες το πετρέλαιο κέρδισε 12% μέσα σε 4 ημέρες και έχασε 2% μέσα σε μια ημέρα. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν φυσικά σχέση με τις μεταβολές στην προσφορά και τη ζήτηση, όσο με τις προσδοκίες και την ψυχολογία των επενδυτών.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τελευταία οι αγορές κυριαρχούνται από μία ψυχολογία ορδής που κινείται στο σύνολό της ανοδικά, επειδή πιστεύει πως ήλθε το «τέλος της ύφεσης» και «τα μεγαλύτερα δεινά είναι πίσω μας». Το πετρέλαιο, ο χρυσός, τα εμπορεύματα συμπλέουν με τις βασικές μετοχικές αγορές σε ένα ράλι τιμών που κινούν οι προσδοκίες αυτές. Βασικός κινητήρας στο ράλι αυτό είναι ο τεράστιος όγκος ρευστότητας (αρκετά τρισ. δολάρια), με τον οποίο κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες τροφοδότησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά πήγαν στις αγορές και ελάχιστα στους φορείς της πραγματικής οικονομίας.

Από τον τρόπο με τον οποίο τρέχουν σήμερα οι αγορές φαίνεται ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν υπέρ μιας άμεσης οικονομικής ανάκαμψης σε σχήμα «V». Αυτό, όμως, είναι κάτι που αποκλείουν ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι αναλυτές, γεγονός που παραπέμπει σε μία προσεχή διόρθωση τιμών. Το ράλι φαίνεται να μπορεί να συνεχίσει ακόμη για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας την τιμή του πετρελαίου ακόμη περισσότερο (πολλοί εκτιμούν μέχρι τα 85-90 δολάρια).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα