Έντυπη Έκδοση

Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής

Η Ρουμανία, η μεγαλύτερη αγορά των Βαλκανίων, η χώρα που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα της διεθνούς κρίσης, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και ελπίζει σε καλύτερες μέρες από το... 2011. Οι πολίτες της είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται εντυπωσιακά μετά την οικονομική ανάπτυξη οχτώ διαδοχικών ετών. Λίγοι μήνες ήταν όμως αρκετοί, για να απειληθεί ό,τι επί χρόνια χτιζόταν...

Στο Βουκουρέστι, σήμερα ουδείς από τους οικονομικούς παράγοντες διανοείται να αναφέρει λέξεις όπως «ανάπτυξη», «βιοτικό επίπεδο» ή «αυξήσεις μισθών». Αντιθέτως, η λέξη που κυριαρχεί είναι... «δάνειο». Εάν η Ιρλανδία θεωρήθηκε από την διεθνή κοινότητα ως ο «αδύναμος κρίκος» της δυτικοευρωπαϊκής οικονομίας, όπως και η Ουγγαρία και η Ουκρανία στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια ο μεγάλος ασθενής είναι η Ρουμανία.

Η χώρα έλαβε τον προηγούμενο μήνα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρώτη δόση -ύψους 6,6 δισ. δολαρίων- του διετούς δανείου stand-by, συνολικού ποσού 17,1 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να εξομαλύνει σχετικά τις επιπτώσεις της ραγδαίας πτώσης των εισροών κεφαλαίου στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε ακόμη ένα δάνειο, ύψους 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξει το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, ενώ πολυμερείς πηγές δανεισμού θα συνεισφέρουν ακόμη 2 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι στη Ρουμανία θα εισρεύσουν συνολικά 24 δισ. δολάρια.

Σειρά στον καταιγισμό δανείων προς τη Ρουμανία έλαβε η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ενέκρινε πίστωση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Παγκόσμιας Τράπεζας, η χρηματοδότηση αυτή θα βοηθήσει να μειωθεί ο αντίκτυπος της κρίσης στους φτωχούς και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σήμερα στη ρουμανική πρωτεύουσα κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης με απρόβλεπτες συνέπειες. Ενδεικτικό είναι ότι -μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους- 70.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ το φθινόπωρο η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων για το 2010.

Εάν η διεθνής κοινότητα άφηνε την Ρουμανία στο «έλεος του θεού» υπολογίζεται ότι η συρρίκνωση της οικονομίας κατά το 2009 θα ξεπερνούσε το 10%. Μετά την εφαρμογή του πακέτου διάσωσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει το 4,6% του ΑΕΠ.

Θεωρητικά υπάρχουν και καλά νέα, εκτός της εισροής των δανείων. Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας (BNR), Μούγκουρ Ισαρέσκου, εκτιμούν ότι η ρουμανική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση τύπου «V».

Η οικονομία δηλαδή βιώνει κάθετη διολίσθηση, αλλά θα ανακάμψει γρήγορα. Ο κ. Ισαρέσκου προβλέπει ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 η Ρουμανία θα «βιώσει» ένα είδος οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο η πραγματική οικονομία θα αρχίσει να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ύστερα από 1,5-2 χρόνια. Μαζί του συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Απαντες όμως αναγνωρίζουν ότι η «Ρουμανία των δανείων», μετά την κρίση, θα είναι μια διαφορετική χώρα. Με άλλα λόγια, θα είναι σχεδόν αδύνατον να επιστρέψει στα πρόσφατα πρότυπα οικονομικής ανάπτυξης που είχαν δημιουργήσει ένα μικρό «βαλκανικό θαύμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ρουμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα