Έντυπη Έκδοση

Ο επιμένων αμερικανικά

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ να συνεχίζει να σαρώνει την αμερικανική οικονομία, μικρές επιχειρήσεις και τοπικές κοινότητες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ενα νέο κίνημα έχει γεννηθεί, στο οποίο μετέχουν ακτιβιστές και επιχειρηματίες. Κεντρικό σύνθημα «αγοράζετε τοπικά προϊόντα» και στόχος να στηριχτούν οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις που καταρρέουν.

Το πρώτο τρίμηνο φέτος 14.319 αμερικανικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, αριθμός που είναι κατά 64% αυξημένος σε σχέση με το 2008. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πτωχεύσεων τριμήνου τα τελευταία 15 χρόνια. Οι τρόποι που σκαρφίζονται διάφοροι ακτιβιστές για την τόνωση των τοπικών οικονομιών διαφέρουν. Βασική επιδίωξη, ωστόσο, είναι να καταλάβουν οι καταναλωτές πόσο μεγάλη σημασία έχει για την εκάστοτε κοινότητα να ψωνίζουν από τα μαγαζιά της περιοχής και όχι από τις μεγάλες αλυσίδες.

* Στο Πλίμουθ έχει ξεκινήσει μία καμπάνια με την επωνυμία «3/50 Project». Πρόκειται για μια κίνηση με υποστηρικτές δεκάδες μικρές επιχειρήσεις, που ενθαρρύνει τους κατοίκους να επιλέξουν τρεις αγαπημένες μικρές επιχειρήσεις και να ξοδεύουν 50 δολάρια κάθε μήνα σε αυτές.

* Στη Νέα Αγγλία, οι έμποροι έχουν υιοθετήσει την καμπάνια «Αλλάξτε το 10%» (10% Swift), με την οποία προβάλλουν τις θετικές συνέπειες που έχει στην τοπική οικονομία το να ξοδεύουν οι κάτοικοι έστω και το 10% για ψώνια στα τοπικά καταστήματα αντί για τις μεγάλες αλυσίδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής ένωσης εμπόρων (New England Business Forum), η τοπική κοινωνία μπορεί να κερδίσει 1.600 θέσεις εργασίας και 140 εκατ. δολάρια σε νέες οικονομικές δραστηριότητες μέσα σε ένα χρόνο.

* Στην Κολούμπια μία τοπική οργάνωση εμπόρων, η Colors (Columbia Locally Owned Retail and Services), ενθαρρύνει τους κατοίκους να αγοράζουν μία ολόκληρη εβδομάδα προϊόντα και υπηρεσίες από μία τοπική επιχείρηση. Για την προώθηση της καμπάνιας προβάλλονται διαφημιστικά μηνύματα σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Ορισμένες μικρές επιχειρήσεις μοιράζουν στους εργαζόμενους μπόνους εκατοντάδων δολαρίων σε χαρτονομίσματα των δύο δολαρίων, ζητώντας να τα ξοδέψουν στις τοπικές επιχειρήσεις.

Ορισμένες τοπικές εφημερίδες έχουν επίσης οργανώσει την επονομαζόμενη καμπάνια «20 του μηνός», ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να ξοδεύουν 20 δολάρια σε τοπικά μαγαζιά στις 20 κάθε μήνα. Η καμπάνια φαίνεται μάλιστα να έχει αποτελέσματα. Ενώ οι πωλήσεις στη διάρκεια των χειμερινών διακοπών στις ανεξάρτητες αλυσίδες μειώθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι, στις πόλεις όπου υπάρχουν κινήσεις που προωθούν την ιδέα «αγοράζετε τοπικά» οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν την ίδια περίοδο κατά μέσον όρο μόνο 3,2%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Εμπόριο
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα