Έντυπη Έκδοση

Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές

ΜΙΑ ΠΙΤΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΕΝΝΑ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΝΕΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΜΑΧΗ για τα... διόδια του Ιντερνετ αρχίζει. Κατασκευαστικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και επενδυτικά funds από την Ελλάδα και το εξωτερικό ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μερίδιο σε μια πίτα η αξία της οποίας μπορεί να ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Το σχέδιο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο: όλοι οι δρόμοι -κατ' αρχήν στα μεγάλα αστικά κέντρα- θα μετατραπούν (πάλι) σε εργοτάξια. Κατασκευαστικές εταιρείες θα σκάψουν για να περάσουν καλώδια οπτικών ινών συνολικού μήκους περίπου 65.000 χιλιομέτρων. Αυτή την υποδομή ιδιωτικά κεφάλαια θα έχουν το δικαίωμα να την εκμεταλλεύονται 30 χρόνια. Ουσιαστικά, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα πληρώνουν... διόδια στους κατασκευαστές προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες γρήγορου Ιντερνετ στους πελάτες τους. Και, φυσικά, ολόκληρο το κόστος, τελικά, θα καλείται να το σηκώσει ο καταναλωτής.

Ο θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη μιας νέας αγοράς μπήκε την προηγούμενη εβδομάδα, με την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Μεταφορών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Τι προβλέπει αυτό;

* Την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για δίκτυο το οποίο εξασφαλίζει ταχύτητα σύνδεσης στο Ιντερνετ έως και 100 Mbps. Με τα σημερινά δεδομένα, ο συνδρομητής μπορεί να συνδεθεί στο Ιντερνετ με ταχύτητες έως 24 Mbps. Για να επιτευχθεί η νέα μεγαλύτερη ταχύτητα σύνδεσης, στο σπίτι (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) του κάθε συνδρομητή πρέπει να φτάσει ένα καινούριο καλώδιο.

* Το σκάψιμο για την τοποθέτηση των καλωδίων θα το αναλάβουν τρία επιχειρηματικά σχήματα. Η χώρα θα χωριστεί σε τρία κομμάτια και κάθε σχήμα θα αναλάβει -ύστερα από διαγωνισμό ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010- ένα από αυτά. Σε αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτικά funds, κατασκευαστικές εταιρείες ή και τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί. Μοναδικός περιορισμός είναι ότι κανένας εταίρος δεν μπορεί να έχει πλειοψηφικό μερίδιο.

* Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στα σχήματα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την τοποθέτηση των καλωδίων. Εκτιμάται ότι γι' αυτό θα απαιτηθούν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Το κράτος θα συνδράμει στον προϋπολογισμό με 700 εκατ. ευρώ, ενώ για τα κεφάλαια που θα επενδύσουν οι εταιρείες θα πάρουν ως αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του δικτύου για 30 χρόνια.

* Τα επιχειρηματικά σχήματα που θα εκμεταλλεύονται το δίκτυο των οπτικών ινών δεν θα έρχονται σε απευθείας επαφή με τον τελικό καταναλωτή. Θα «νοικιάζουν» την υποδομή σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και αυτές με τη σειρά τους θα πουλούν την υπηρεσία στον τελικό χρήστη.

Θα τον παρακάμπτουν

Ουσιαστικά, τα επιχειρηματικά σχήματα που θα αναλάβουν την κατασκευή του δικτύου οπτικών ινών θα γίνουν ανταγωνιστές του ΟΤΕ, τουλάχιστον στο κομμάτι της... χονδρικής. Μέχρι τώρα, όλες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προσφέρουν υπηρεσία στον τελικό καταναλωτή κάνοντας χρήση των καλωδίων του ΟΤΕ. Με το δίκτυο οπτικών ινών, κάτι τέτοιο δεν θα απαιτείται.

Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες τηλεφωνίας, Ιντερνετ, ιντερνετικής τηλεόρασης κ.λπ., παρακάμπτοντας πλήρως τον ΟΤΕ. Φυσικά, ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών διατηρεί το δικαίωμα να συμμετάσχει σε ένα επιχειρηματικό σχήμα το οποίο θα κατασκευάσει δίκτυο οπτικής ίνας προκειμένου να μπει στη νέα αγορά.

Το αν και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει «μετακίνηση» πελατών και σημαντική απώλεια εσόδων για τον ΟΤΕ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

* Από το τελικό κόστος με το οποίο θα φτάσει η υπηρεσία στον τελικό καταναλωτή. Είναι προφανές ότι μια σύνδεση μέσω οπτικής ίνας θα είναι σαφώς ακριβότερη συγκριτικά με μια γραμμή ADSL όπως αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα. Από παραδείγματα στο εξωτερικό προκύπτει ότι το μηνιαίο κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ τον μήνα.

* Από το αν ο ΟΤΕ θα προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση της δικής του τηλεπικοινωνιακής υποδομής. Ηδη γίνονται συζητήσεις στον οργανισμό για την εγκατάσταση της επόμενης γενιάς συνδέσεων ADSL, οι οποίες ανεβάζουν την ταχύτητα σε 30-40 Mbps.

Για να προωθήσει η κυβέρνηση το έργο των οπτικών ινών, έχει ενσωματώσει στο σχετικό νομοσχέδιο δύο μέτρα που θα αυξήσουν την «πίεση» προς τους καταναλωτές:

* Για τις άδειες οικοδομής που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νόμου, πρέπει να υπάρχει και μελέτη οριζόντιας και κάθετης καλωδίωσης. Αυτή η μελέτη θα συντάσσεται και φυσικά θα πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη, ανεξάρτητα από το αν το δίκτυο των οπτικών ινών έχει ήδη φτάσει στη γειτονιά ή όχι. Προφανώς, αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει πληρώσει τη μισή δαπάνη που είναι η μελέτη, μετά δεν θα διστάσει να εγκαταστήσει και την οπτική ίνα. Είναι μια μορφή πίεσης, αντίστοιχη με αυτή που ασκήθηκε με το φυσικό αέριο. Ο κατασκευαστής συντάσσει μελέτη και εγκαθιστά τους σωλήνες στις καινούριες οικοδομές, διότι διαφορετικά δεν μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι ίδιες υποχρεώσεις ισχύουν και για τις οικοδομές που ανεγείρονται σε περιοχές από τις οποίες δεν έχει περάσει ακόμη το φυσικό αέριο.

* Το κράτος θα επιδοτήσει τα νοικοκυριά προκειμένου να κάνουν την εγκατάσταση με 350 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Με αυτό τον τρόπο, το νοικοκυριό δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου για την τοποθέτηση της οπτικής ίνας ή -στην χειρότερη περίπτωση- θα πληρώσει μικρό τμήμα του συνολικού κόστους. Στη συνέχεια, βέβαια, το νοικοκυριό πρέπει να πληρώνει τον μηνιαίο λογαριασμό προκειμένου να έχει τη γρήγορη σύνδεση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Υπουργείο Ανάπτυξης
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Σχετικά θέματα: Διαδίκτυο
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
Για το ίδιο θέμα
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα