Έντυπη Έκδοση

Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΙ ΘΥΛΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Σε αναζήτηση πελατών πρόθυμων να πληρώνουν συνδρομή για να παρακολουθούν συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα -κινηματογραφικές ταινίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες κ.λπ.- βγαίνουν οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις της χώρας.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο. Οι έλληνες καταναλωτές θα... βομβαρδιστούν με προσφορές προκειμένου να πειστούν να ξοδέψουν. Για τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, αυτή η «στροφή» γίνεται πλέον ανάγκη.

Ο ανταγωνισμός αλλά και η οικονομική κρίση μειώνουν συνεχώς τα έσοδα από τις παραδοσιακές δραστηριότητές τους (τηλεφωνικές κλήσεις). Η αναζήτηση για νέες πηγές εσόδων θεωρείται επιβεβλημένη. Ετσι, οι υπηρεσίες που συνδέονται με τη διασκέδαση κατ' οίκον, τοποθετούνται στην κορυφή της λίστας.

Μέχρι τώρα, τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι ανταγωνιστές του αντλούσαν τα έσοδά τους από την πώληση τηλεφωνικών κλήσεων αλλά και συνδέσεων στο Internet. Η δυναμική αυτής της στρατηγικής αναμένεται να εξαντληθεί σύντομα:

**Πρώτον, διότι λόγω του σκληρού ανταγωνισμού οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα.

**Δεύτερον, διότι οι τηλεφωνικές κλήσεις ουσιαστικά προσφέρονται ως «δώρο» στους καταναλωτές προκειμένου αυτοί να μην σταματήσουν να πληρώνουν τα πάγια.

Η μοναδική υπηρεσία που «πουλάει» αυτή τη στιγμή είναι η γρήγορη σύνδεση στο Ιντερνετ. Και σε αυτό το επίπεδο, όμως, ο ανταγωνισμός που υπάρχει είναι ιδιαίτερα σκληρός. Οι τιμές στις προσφερόμενες υπηρεσίες υποχωρούν και τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται.

Ετσι, η στροφή στην πώληση συνδρομητικής τηλεόρασης έχει ήδη επηρεάσει τα επιχειρηματικά πλάνα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Η προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι διπλή: Να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερο «περιεχόμενο» (ταινίες, δικαιώματα ποδοσφαιρικών ομάδων, συνεργασίες με ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς κ.λπ.) αλλά και τις υποδομές για να προσφέρουν αυτό το περιεχόμενο στον πελάτη.

Σε θέματα υποδομών, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Πλέον και οι τελευταίοι μονοπωλιακοί θύλακες της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς είναι έτοιμοι να σπάσουν.

* Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΙΤΕ εξασφάλισε τις απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου να μπει στην αγορά της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο οργανισμός θέλει να σπάσει τη μονοπωλιακή δύναμη που διαθέτει η Nova στη συγκεκριμένη αγορά. Στην αγορά, περιμένουν ότι θα ξεσπάσει πόλεμος τιμών και στον χώρο των συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών. Προεξοφλείται ότι ο ΟΤΕ, ο οποίος θα εκμεταλλευτεί τον ιδιόκτητο δορυφόρο Hellas Sat, θα προσφέρει υπηρεσίες σε χαμηλότερη τιμή από αυτές που προσφέρει η FORTHnet με τη Nova.

Την ίδια στιγμή, στο στρατόπεδο της τελευταίας προετοιμάζονται να βγάλουν νέα πακέτα στην αγορά τα οποία θα συνδυάζουν το πακέτο της Nova, γρήγορη σύνδεση στο Ιντερνετ αλλά και υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Η Nova έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα να μεταδίδει τους αγώνες του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, κινείται ιδιαίτερα επιθετικά για να αποκτήσει περιεχόμενο. Ηδη έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για τη μετάδοση του ισπανικού και του γερμανικού πρωταθλήματος μέσω Ιντερνετ (είναι η υπηρεσία Conn-Χ Tv του ΟΤΕ).

Αυτά τα δικαιώματα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και στη δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ. Η μάχη του περιεχόμενου αναμένεται να επεκταθεί πέραν του ποδοσφαίρου. Ηδη, οι συζητήσεις με τα κινηματογραφικά studios έχουν ανάψει.

* Ο δεύτερος μονοπωλιακός θύλακας που αναμένεται να σπάσει, έχει να κάνει με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Αυτή τη στιγμή, για να συνδεθεί ένας καταναλωτής στο Internet, πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσει τα καλώδια του ΟΤΕ. Αυτό αλλάζει. Με σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών, θα αναπτυχθεί νέο δίκτυο οπτικών ινών το οποίο θα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΤΕ θα αρχίσει να χάνει έσοδα και από τον τομέα της χονδρικής. Βέβαια, ο Οργανισμός θα αντιδράσει. Ηδη, ο πρόεδρος του ΟΤΕ εξήγγειλε επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ADSL. Επίσης, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο ΟΤΕ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου οπτικών ινών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΤΕ
Υπουργείο Ανάπτυξης
Πληροφορική και διαδίκτυο
Nova
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Σχετικά θέματα: Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Για το ίδιο θέμα
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα