Έντυπη Έκδοση

Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΕΙΣ Σ' ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΗ διατροφική κρίση του πρώτου μισού του 21ου αιώνα εγγυάται σε βάθος χρόνου σημαντικές αποδόσεις για όσους τοποθετηθούν επενδυτικά στα βασικά είδη αγροτροφίμων.

Την άποψη αυτή ασπάζονται πολλοί διεθνείς αναλυτές, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για τις φετινές σοδειές, που επέτρεψαν την κάμψη τιμών στον κλάδο.

Δεν είναι μόνο η προοπτική εκτίναξης του παγκόσμιου πληθυσμού από τα 6,7 δισ. σήμερα στα 9 δισ. ανθρώπινα στόματα μέχρι το 2050, που καθιστά το πρόβλημα της διατροφικής ανεπάρκειας μείζον ζήτημα επιβίωσης για την ανθρωπότητα.

Υπάρχουν και άλλοι πρόσθετοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ίδια κατεύθυνση: η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή.

* Για παράδειγμα, η στροφή στην εναλλακτική παραγωγή αιθανόλης από καλαμπόκι ή ζαχαρότευτλα ανταγωνίζεται αγροτικές καλλιέργειες για παραγωγή τροφίμων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσφορά και να αυξάνουν οι τιμές των τελευταίων. Και αυτό δεν είναι πλέον ανάγκη να συμβεί με το πετρέλαιο στα 150 δολάρια, αφού οι πολιτικές των κυβερνήσεων σταθερά πριμοδοτούν τα εναλλακτικά καύσιμα.

* Από την άλλη πλευρά, η υπερθέρμανση του πλανήτη με τα συνακόλουθα ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασίες, πλημμύρες, αυξημένες καταιγίδες) και η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εκβιομηχάνιση και την αστικοποίηση καταστρέφουν ή περιορίζουν την απόδοση των σοδειών (μόλυνση εδαφών και υδάτων, μείωση βιοποικιλότητας κ.λπ.), με συνέπεια να μειώνονται τα πλεονάσματα αγροτροφίμων.

* Ακόμη και η τρέχουσα οικονομική κρίση συνδράμει δυνητικά στη διατροφική κρίση. Ο λόγος είναι η αύξηση του κόστους του χρήματος και ο περιορισμός των πιστώσεων και των επενδύσεων στην αγροτική παραγωγή.

Η μείωση της ζήτησης, εξαιτίας της κρίσης δεν είναι μεγάλη, επειδή αφενός η ζήτηση για βασικά είδη διατροφής είναι ανελαστική και αφετέρου η κρίση μεγέθυνσης δεν αφορά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Λατινική Αμερική και ΝΑ Ασία εξακολουθούν να αναπτύσσονται με ικανοποιητικό ή και ισχυρό ρυθμό, στρεφόμενες μάλιστα ολοένα και περισσότερο στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις και στην εσωτερική τους κατανάλωση, προκειμένου να απεξαρτηθούν από τη Δύση. Δεδομένου ότι η παγκόσμια ανάπτυξη (και η πληθυσμιακή επέκταση) βασίζεται εφεξής στις αναδυόμενες οικονομίες και η κατά κεφαλήν κατανάλωση στις χώρες αυτές είναι πολύ χαμηλή, τα περιθώρια αύξησης του βιοτικού επιπέδου και της κατανάλωσης τροφίμων είναι πολύ μεγάλα.

Για παράδειγμα, η Κίνα που σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, βρίσκεται από πλευράς κατά κεφαλήν κατανάλωσης μόλις στην 132η θέση διεθνώς.

Στην κατανάλωση

Γι' αυτό και τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας της ασιατικής χώρας επικεντρώνονται στην ενίσχυση της εσωτερικής της κατανάλωσης (ως ποσοστού του ΑΕΠ) και του εμπορίου με τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο τομέας των αγροτροφίμων οδηγείται ανοδικά από τις παγκόσμιες εξελίξεις και δεν εξαρτάται πλέον τόσο από τις δυτικές οικονομίες. Γι' αυτό και αποδίδει καλύτερα -σε επενδυτικό επίπεδο- από τους βασικούς μετοχικούς δείκτες (βλ. σύγκριση με S&Ρ 500).

Παρ' ότι ο κλάδος διόρθωσε σημαντικά το 2008 με την παγκόσμια κρίση, ανέκαμψε ταχύτερα και δυναμικότερα, ακολουθώντας πρωτίστως την ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών και της ζήτησής τους.

Νέα διόρθωση τιμών

Σε βάθος χρόνου τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ των επενδύσεων στα τρόφιμα.

Βραχυχρόνια, όμως, υπάρχουν δύο παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις αρνητικά:

* Η προσπάθεια τόνωσης της εσωτερικής κατανάλωσης στην Κίνα και αλλού βασίζεται εν πολλοίς σε μια εκρηκτική άνοδο των πιστώσεων, που μεσοπρόθεσμα δεν θεωρείται βιώσιμη.

* Η γενική ανάκαμψη των διεθνών αγορών από τον Μάρτιο έως σήμερα οφείλεται στη μαζική εκτύπωση χρήματος και την αύξηση της ρευστότητας και όχι σε μια οργανική οικονομική ανάκαμψη, γεγονός που προδικάζει νέα σημαντική διόρθωση των τιμών όλων σχεδόν των αγορών προσεχώς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα