Έντυπη Έκδοση

Το παν η ψυχολογία

Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από τις ανακοινώσεις για τα κέρδη εξαμήνου και έσπευσαν να πριμοδοτήσουν τις μετοχές με νέες αγορές. Ηταν σωστή ή λάθος επιλογή;

Σύμφωνα με τον Robert Prechter (ιδρυτή του EWI - Elliott Waves Independent και παλιό μέλος της Fed), η ιδέα ότι τα κέρδη οδηγούν τη χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί απλώς ένα μύθο. Οπως τονίζει στο βιβλίο του «Wave Principle of Human Social Behavior» (1999), «τον Ιούνιο, 1991, η "Wall Street Journal" ανέφερε μια μελέτη του Barrie Wigmore της Goldman Sachs, ο οποίος διαπίστωσε πως μόνο το 35% της αύξησης της τιμής των μετοχών (τη δεκαετία του 1980) μπορεί να αποδοθεί στα κέρδη και στα επιτόκια. Ο Wigmore καταλήγει πως όλο το υπόλοιπο της μεταβολής οφείλεται απλώς στις αλλαγές των κοινωνικών συμπεριφορών όσον αφορά την τοποθέτηση σε μετοχές. Και η "WSJ" σημείωνε πως η διαπίστωση αυτή άνοιξε μια τρύπα σε μία από τις πιο αγαπημένες πεποιθήσεις της Wall Street».

Στο ερώτημα ποια είναι τελικά η τάση των κερδών έναντι της χρηματιστηριακής αγοράς, ο Prechter απαντά πως από το 1932 τα εταιρικά κέρδη μειώθηκαν σε 19 χρονιές. Ο Dow, αντίθετα, αυξήθηκε σε 14 από αυτά τα έτη. Την περίοδο 1973-74 ο Dow μειώθηκε 46%, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν 47%. Τα κέρδη 12μήνου κορυφώθηκαν τη στιγμή που η αγορά αρκούδας στις μετοχές είχε φθάσει στο χαμηλότερο σημείο της. Συνεπώς, τα κέρδη δεν οδηγούν τις τιμές των μετοχών.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει η κερδοφορία δεν έχει σημασία. Οταν η κερδοφορία προσδίδει στους επενδυτές μια αίσθηση εμπιστοσύνης, μπορεί να αποτελέσει πολύ ισχυρό στήριγμα έναντι της πτώσης των μετοχών. Αυτό συνέβη το 2000. Η κορύφωση των κερδών συνέπεσε με τα κορυφαία επίπεδα τιμών της χρηματιστηριακής αγοράς και αυτά παρέμειναν ισχυρά στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, προτού τελικά υποκύψουν στην αγορά αρκούδας των μετοχικών τιμών. Οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές βασιζόμενοι στα ισχυρά κέρδη (και την προοπτική υψηλότερων κερδών) ζημιώθηκαν σοβαρά.

Εάν, λοιπόν, τα κέρδη δεν οδηγούν την τάση της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς, τι είναι αυτό που το κάνει; Σύμφωνα με τη θεωρία των κυμάτων Elliott, αυτό που διαμορφώνει τις χρηματιστηριακές τάσεις είναι το πώς αισθάνονται συλλογικά οι επενδυτές σχετικά με το μέλλον. Η διάθεση των επενδυτών (ή η κοινωνική διάθεση) μεταβάλλεται προτού αντικατοπτριστεί «στα θεμελιώδη» η μεταβολή αυτή, γεγονός που εξηγεί γιατί οι προσπάθειες πρόβλεψης των αγορών, βάσει των αναφορών στα κέρδη και άλλα «θεμελιώδη», συχνά αποτυγχάνουν. Η ψυχολογία είναι το παν. Κ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα