Έντυπη Έκδοση

Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων

ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ANDREW J. HALL ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΧΡΥΣΑΦΙ

ΑΥΤΟΣ και αν είναι «γκόλντεν μπόι»! Και τι «γκόλντεν μπόι». Παίζοντας με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, βοήθησε στην εκτίναξη της τιμής της βενζίνης στα πρατήρια, σε εποχές ισχνών αγελάδων για τους απανταχού καταναλωτές.

Ο λόγος για τον 58χρονο Andrew J. Hall, τον επικεφαλής μιας άγνωστης σχετικά στο ευρύ κοινό εταιρείας που παίζει με τα εμπορεύματα, της Phibro. Η τελευταία είναι θυγατρική της τράπεζας Citigroup, που έχει πάρει κρατική ενίσχυση 45 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο γεννημένος στη Βρετανία trader στην αγορά εμπορευμάτων μένει και ο ίδιος, όπως και η εταιρεία του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (τόσο που, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, δεν υπάρχει καν φωτογραφία του). Το μυστηριώδες αφεντικό της Phibro ζει εκκεντρικά και θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους συλλέκτες έργων τέχνης. Διαθέτει μάλιστα μία «αρχαιοελληνικού» ρυθμού έπαυλη στο Κονέκτικατ, στην οποία τοποθέτησε κάποια στιγμή ένα τεράστιο άγαλμα χωρίς άδεια. Μετά από καταγγελία γείτονα και την παρέμβαση των αρχών απέσυρε το άγαλμα, το οποίο δάνεισε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μασαχουσέτης.

Ο Hall είναι γιος εργαζόμενου της British Airways, ο οποίος εκπαίδευε πιλότους. Μεγάλωσε κοντά στο Λονδίνο και αποφοίτησε με δίπλωμα Χημείας από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1981 για να εργαστεί στην πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ. Ενα χρόνο μετά, το 1982, πήγε στη Phibro που ανήκε τότε στη Salomon Brothers.

Η Phibro-Salomon, όπως ονομαζόταν τότε, κράτησε το 1986 μόνο το όνομα Phibro και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την τράπεζα Travelers Group, η οποία εν συνεχεία συγχωνεύτηκε με τη Citicorp, για να γίνει το βαρύ πυροβολικό της Citigroup στην αγορά εμπορευμάτων.

Χάρη στη Phibro και τον Andrew J. Hall η Citigroup έβγαλε 2 δισ. δολάρια τα πέντε τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό θέλησε να τον ανταμείψει με 100 εκατ. δολάρια. Είναι μια απόφαση, όμως, που θα φέρει την τράπεζα αντιμέτωπη με τις αρχές, που δεν επιθυμούν να δίνονται τέτοια μπόνους. Χαρακτηριστική ήταν η κατακραυγή που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η ασφαλιστική εταιρεία American International Group, που γλίτωσε τη χρεοκοπία χάρη στα λεφτά των αμερικανών φορολογουμένων, ανακοίνωνε ότι θα δώσει 165 εκατ. δολάρια σε μπόνους.

Το «ταλέντο» του Hall να μετατρέπει το πετρέλαιο σε χρυσάφι ξεκίνησε ήδη από το 1991, όταν στον τότε πόλεμο του Περσικού η Phibro πόνταρε στο ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει και ύστερα θα πέσει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι οι άλλοι ανέμεναν. Ο Hall έβγαλε τότε 23 εκατ. δολάρια και κέρδισε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Phibro.

Την πενταετία 2000-2005 ο Hall ήταν ένας από αυτούς που έπαιξαν το «χαρτί» Κίνα-Ινδία, ότι θα αυξηθεί δηλαδή η ζήτηση για ενέργεια από τις δύο αυτές χώρες και θα ξεπεράσει την προσφορά, ποντάροντας σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα