Έντυπη Έκδοση

Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ

Είναι γενικό επενδυτικό αξίωμα ότι από τη στιγμή που μία συγκεκριμένη άποψη γίνεται εξώφυλλο σε μεγάλης κυκλοφορίας εθνικά περιοδικά, έχει σε μεγάλο βαθμό ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

Ο καθηγητής Ρουμπίνι πιστεύει ότι η ύφεση θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους, οδηγώντας σε κάμψη 2% την παγκόσμια οικονομία. Ο καθηγητής Ρουμπίνι πιστεύει ότι η ύφεση θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους, οδηγώντας σε κάμψη 2% την παγκόσμια οικονομία. Ετσι, το πρόσφατο τεύχος του «Newsweek» με τίτλο «Η ύφεση τελείωσε» μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές να επανεξετάσουν τη δυναμική της χρηματιστηριακής ανάκαμψης από τα σημερινά επίπεδα.

Είναι, λοιπόν, ρεαλιστική η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, ή η πρόβλεψή της από τις αγορές αποτελεί μία ακόμη «φούσκα»;

Σίγουρο είναι ότι τα τεράστια χρηματικά ποσά που ΗΠΑ και Κίνα διέθεσαν για τη διάσωση των τραπεζών και την τόνωση της οικονομίας τους έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, με την επιβράδυνση της ύφεσης στις ΗΠΑ και τη διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα. Μάρτυρας είναι η ανοδική πορεία όλων σχεδόν των αγορών (μετοχών και βιομηχανικών εμπορευμάτων) με αφορμή τα καλύτερα του αναμενόμενου εταιρικά αποτελέσματα και τη βελτίωση κάποιων μακροοικονομικών δεικτών μαζί με τους δείκτες εμπιστοσύνης.

*Ο αμερικανικός μετοχικός δείκτης S&Ρ 500, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου, ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, με άνοδο 50% από τα χαμηλά της 10/3. Μόνο τον Ιούλιο κέρδισε 7,4%, μολονότι τα μέσα ανά μετοχή κέρδη του μειώθηκαν 32% και οι πωλήσεις των εταιρειών που τον απαρτίζουν υποχώρησαν επίσης 16% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, ο μετοχικός δείκτης της Σαγκάης εκτινάχθηκε φέτος 90% χάρις στα 1,2 τρισ. δολ. τραπεζικά δάνεια (όσο το 25% του κινεζικού ΑΕΠ) που μυστικά διοχετεύτηκαν στην αγορά, φουσκώνοντας τις τιμές σε μετοχές και ακίνητα.

*Από την άλλη πλευρά, τα βιομηχανικά εμπορεύματα που συνήθως θεωρούνται βαρόμετρο των παγκόσμιων οικονομικών τάσεων, κινήθηκαν επίσης έντονα ανοδικά. Μέχρι τώρα φέτος, η τιμή του χαλκού αυξήθηκε 96%, του νικελίου 62% και του ψευδαργύρου 50%. Η Κίνα, η οποία αγοράζει τα 2/3 των θαλάσσιων μεταφορών σιδηρομεταλλεύματος, αύξησε τις εισαγωγές της 30% το α' 7μηνο, ανεβάζοντας την τρέχουσα τιμή του στα 91 δολάρια/τόνο από 60 δολάρια τον Φεβρουάριο.

*Τέλος, ο δείκτης ξηρού φορτίου (Baltic Dry Index) -ο οποίος μετρά τη ζήτηση για πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα όπως σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα, χαλκό κ.λπ.- ενώ κατακρημνίστηκε από τις 11.793 μονάδες στο τέλος Μαΐου 2008 στις 663 μονάδες τον Δεκέμβριο, ανέκαμψε στις 3.345 μονάδες στις 24 Ιουλίου, σαφής ένδειξη ότι το διεθνές εμπόριο ίσως ανακάμπτει.

Με την Κίνα να επιστρατεύει το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της που είδε ποτέ ο κόσμος και να ακολουθεί το αμερικανικό παράδειγμα μαζικής εκτύπωσης χρήματος, προκειμένου να αποφύγει κλυδωνισμούς και κοινωνικές αναταραχές, το επενδυτικό κλίμα στην Ασία επανήλθε από τον φόβο και τον πανικό στην ελπίδα και την απληστία.

Ακόμη και έγκυροι οικονομολόγοι όπως ο -διάσημος για την πρόβλεψή του σχετικά με τη κρίση- καθηγητής Ρουμπίνι εκτιμούν πως οι αναπτυγμένες οικονομίες εμφανίζουν σημάδια ότι έχουν «πιάσει πάτο» σαν αποτέλεσμα των τεράστιων δημοσιονομικών ενέσεων και νομισματικών παρεμβάσεων.

Βεβαίως, ο Ρουμπίνι ισχυρίζεται ότι η ύφεση θα διατηρηθεί μέχρι τέλους του έτους, οδηγώντας σε κάμψη 2% την παγκόσμια οικονομία το 2009. Ομως προβλέπει ανάκαμψη 2-3% το 2010 (γεγονός που θα ευνοήσει τις τιμές των εμπορευμάτων), χωρίς ωστόσο να αποκλείει τον κίνδυνο νέας πτώσης, ώστε οι οικονομίες να κάνουν «διπλό πάτο» πριν ανακάμψουν οριστικά. Σε αυτή την περίπτωση οι τιμές των κατοικιών μπορεί να μειωθούν πάλι 13% το 2010 (πέρα από το 27% που έχουν πέσει μέχρι σήμερα από τα υψηλά του 2006).

Το «κλειδί»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρουμπίνι, το «κλειδί» των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία κρατάει ο μέσος καταναλωτής· που όμως δεν αποκλείεται να περιορίσει τις δαπάνες του, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της όψιμης τάσης του να αποταμιεύει περισσότερο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα