Έντυπη Έκδοση

Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες

ΥΠΕΡΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟ Χ.Α., ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΡΑΛΙ Ή... ΚΑΘΟΔΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ χαλάρωση αλλά και μια σειρά από οικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στάθηκαν αφορμή για να πιεστούν οι αγορές.

Πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για φυσιολογική υποχώρηση, μετά και το τελευταίο ανοδικό κύμα που είχε φέρει τις περισσότερες αγορές σε υψηλά 9μήνου. Τα καλύτερα του αναμενομένου, όμως, νέα από την ανεργία στις ΗΠΑ βοήθησαν τις αγορές την Παρασκευή.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκληρώθηκε ένας κύκλος κατά τον οποίο, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, ο FTSE-20 οδηγήθηκε στα επίπεδα των 1.271 μονάδων. Για δεύτερη φορά ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έφτασε μέχρι αυτές τις τιμές, δημιουργώντας έναν σχηματισμό «διπλής κορυφής».

Στοιχείο, που, από τεχνικής πλευράς, μπορεί να οδηγήσει σε μικρή διόρθωση των τιμών, προκειμένου να φανεί στη συνέχεια εάν η αγορά μπορεί να συνεχίσει ακόμη πιο ψηλά. Σε αντίθετη περίπτωση, το χρηματιστήριο εισέρχεται σε καθοδικό κανάλι.

Το γεγονός ότι ο τελευταίος ανοδικός κύκλος στο Χ.Α. στηρίχθηκε στην κατά 22-23% αντίδραση του FTSE-20, με παράλληλη υπεραπόδοση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δικαιολογεί τις αυξημένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο διήμερο 5-6 Αυγούστου. Σε αυτό το διήμερο δοκιμάστηκε η πρώτη ζώνη στήριξης για τον Γενικό Δείκτη (στις 2.350-2.370 μονάδες) και άντεξε. Ακόμα και αν είχε υποχωρήσει, όμως, προς τις 2.300-2.250 μονάδες, θα παρέμενε ωστόσο σε βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική φορά.

Στο Χ.Α. οι κινήσεις αρκετών επενδυτών επηρεάστηκαν από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μήνου. Για παράδειγμα, η προεξόφληση της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών του ομίλου Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ είχε θετικό αποτέλεσμα στο... ταμπλό, ενώ για τον ΟΤΕ έφερε μαζικές ρευστοποιήσεις (μόνο στις 6/8 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 3,7 εκατ. μετοχών αξίας 39,2 εκατ. ευρώ).

Για το Χ.Α., η συνέχεια προοιωνίζεται ανάλογη αυτής των ξένων χρηματιστηρίων, που εάν οδηγηθούν σε ακόμη έναν ανοδικό κύκλο θα παρασύρουν και το ελληνικό. Στον τελευταίο ανοδικό κύκλο, ο FTSE-20 του Χ.Α. παρουσίασε απόδοση μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, συγκλίνοντας με τις διεθνείς αγορές σε απόδοση από την αρχή του έτους. Γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη ενός ανοδικού κύκλου, που θα μπορούσε να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 2.500 μονάδων με παράλληλη υπέρβαση της «διπλής κορυφής» των 1.271 μονάδων. Δημιουργούνται προϋποθέσεις αυτοτροφοδοτούμενης κίνησης, που συνήθως προσελκύουν περισσότερα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια τα οποία προσδίδουν επιθετικότερο χαρακτήρα στην άνοδο.

Σενάρια

Πιθανότερο θεωρείται το σενάριο της συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη μεταξύ 2.300-2.480 μονάδων για τη συνέχεια. Ως πρώτη περιοχή στήριξης υπολογίζονται οι χαμηλές τιμές, που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά, στο τριήμερο 28-30/7. Συγκεκριμένα στις 28 και 30 Ιουλίου ο δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 2.277 και στις 2.266,9 μονάδες, δημιουργώντας ζώνη στήριξης. Στην περίπτωση που δεν αποβεί ανθεκτική, τότε οι 2.300 μονάδες θεωρούνται ισχυρότερο σημείο αναφοράς. Οι ανακοινώσεις για αυξήσεις κεφαλαίου άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών.

Στο Χ.Α. είναι ενδεικτικό πως από τον FTSE-20 η μετοχή της Εθνικής έχει αποφέρει από τα χαμηλά της 140%, της Κύπρου 200%, της Πειραιώς 181%, της Eurobank 180%, περίπου όσο και της Alpha Bank. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών του δείκτη κοντεύει να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας σε απόλυτο μέγεθος τα 27 δισ. ευρώ. Πρόκειται, όπως παραδέχονται τραπεζικά και επενδυτικά στελέχη, για ακραίες αποδόσεις, που έχουν αποφέρει σημαντική ρευστότητα σε ομίλους και επιχειρηματίες και σε ορισμένες περιπτώσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης των ίδιων των εισηγμένων εταιρειών.

Την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου δόθηκε η δυνατότητα κυρίως στις τράπεζες να γράψουν, μετά από διετή περίοδο χρηματιστηριακής ανομβρίας, αξιόλογα χρηματοοικονομικά έσοδα, που μπορούν να τα παρουσιάσουν στους ισολογισμούς τους το επόμενο τρίμηνο. Δεδομένου ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει τραπεζοβαρές (μόνο η Εθνική συμβάλλει με 22% στη διαμόρφωση του FTSE-20), η συντήρηση του κλίματος θα μπορούσε να διευκολύνει και άλλες τράπεζες να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία και να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια από την αγορά.

Οπως φάνηκε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, σε «καλές» περίοδους, οι ξένοι είναι διατεθειμένοι να καλύψουν αυξήσεις κεφαλαίου, εάν εκτιμούν πως μπορούν να βγάλουν κέρδος στη συνέχεια. Από αυτή την άποψη, η διαδικασία που ακολούθησε η Εθνική και με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής της παραμένει σταθερά πάνω από τα 20 ευρώ, απέβη ιδιαίτερα προσοδοφόρος για όσους συμμετείχαν, αγοράζοντας δικαιώματα από την αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακάλυπτες επιταγές
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών
Μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται το θέμα με τις ακάλυπτες
Τεχνάσματα για ένα πολύτιμο φύλλο
Έλλειμμα
Ολα παίζονται στην παράταση
Διαδίκτυο
Η αγορά οπτικών ινών φέρνει μεγάλες ανατροπές
Η αναβάθμιση της ποιότητας αλλάζει τα δεδομένα
Αναμένονται μάχες μεταξύ ΟΤΕ και Nova
ΙΚΑ
Εξαφανίστηκαν 40.000 εταιρείες σε λίγους μήνες!
Θυσία ομολόγων για συντάξεις
Μισθολογικές αυξήσεις
Αυξήσεις μέχρι 2% δίνουν οι εργοδότες
Δανεισμός Δημοσίου
Ξεκινάει νέο σαφάρι υπό το φόβο των spread
Εξάντληση κοιτασμάτων πετρελαίου
Η ανάκαμψη πνίγεται στο πετρέλαιο
Ρουμανία
Από «βαλκανικό θαύμα», μεγάλος ασθενής
ΗΠΑ
Ο επιμένων αμερικανικά
Αύξηση-ρεκόρ και σε πλούσιες πολιτείες
Προβλέψεις ΕΚΤ
Αναταράξεις τώρα, ανάπτυξη από 2010 και βλέπουμε...
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας
Λιανικό εμπόριο
Μειώθηκε το στοκ, αλλά δεν ήρθαν κέρδη
Αγορά τροφίμων
Η παγκόσμια πείνα θρέφει τα κέρδη τους
Διεθνείς Αγορές
Το παν η ψυχολογία
Andrew J. Hall
Το γκόλντεν μπόι των 100 εκατ. δολαρίων
Ανάκαμψη
Με δανεικά επιχειρείται έξοδος από το τούνελ
Ζυθοποιία
Μέτωπο από τους μικρούς της μπίρας
Οι τοπικοί παίκτες και το ηπειρώτικο εγχείρημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Η θερινή ραστώνη, νέα απειλή στους δείκτες
Άλλες ειδήσεις
Private equity funds και διεθνείς οίκοι στην Alapis
Σύντομα