Έντυπη Έκδοση

Κυλιόμενα σενάρια

Μόνον ξέγνοιαστες δεν θα είναι οι διακοπές των υπουργών, όσων επιλέξουν τελικά να φύγουν αυτές τις ημέρες από την Αθήνα. Στις 17 Αυγούστου έχουν εντολή να είναι στις θέσεις τους, με εισηγήσεις για την ταχύτερη προώθηση του κυβερνητικού έργου και προτάσεις για το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Οι εκτιμήσεις για τις επιλογές που έχει ο Κ. Καραμανλής καλύπτουν πλέον όλο το φάσμα: Από τον εκλογικό αιφνιδιασμό στις αρχές του φθινοπώρου έως τον ανασχηματισμό και την εξάντληση του πολιτικού χρόνου. Με πολλές ενδιάμεσες παραλλαγές για κάθε περίσταση.

1 Στην πρώτη εκδοχή κλίνουν οι υπουργοί του οικονομικού κύκλου με βασικό επιχείρημα ότι δεν αντέχει η χώρα προεκλογική περίοδο έξι μηνών, κάτω από τη συνεχή πίεση των διεθνών οικονομικών οργανισμών και της Ε.Ε. για διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Τη μεγαλύτερη πίεση έχει βέβαια ο Γ. Παπαθανασίου και οι υφυπουργοί Αντ. Μπέζας, Ν. Λέγκας και Α. Μπούρας, ενόψει της παρουσίασης του προσχεδίου προϋπολογισμού 2010, στις 5 Οκτωβρίου. Τον προβληματισμό αυτό δείχνει να συμμερίζεται ο Γ. Σουφλιάς, αλλά και οι υπουργοί Αγροτικής και Τουριστικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκης και Κ. Μαρκόπουλος.

2 Στην άλλη πλευρά, υπέρ της εξάντλησης όλων των περιθωρίων που έχει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη θέση του για εκλογές τον Μάρτιο του 2010, κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες η Ντόρα Μπακογιάννη, η Φάνη Πετραλιά, ο Πρ. Παυλόπουλος, ο Β. Μεϊμαράκης, ο Κ. Χατζηδάκης και ο Ευρ. Στυλιανίδης.

3 Διακριτική ουδετερότητα τηρούν ο Δ. Αβραμόπουλος, ο Αντ. Σαμαράς, όπως και ο Α. Σπηλιωτόπουλος, περιμένοντας τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι πιέσεις για ανασχηματισμό και αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό και το κόμμα. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί με την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου στις 24 Αυγούστου. Οι βουλευτές αντί να χαλαρώσουν στις διακοπές τους, «φορτώνουν» λόγω της γκρίνιας που επικρατεί στη βάση της Ν.Δ. Οι δηλώσεις των Μ. Χαρακόπουλου, Σ. Τσιτουρίδη, Κ. Μητσοτάκη, Π. Δούκα, την τελευταία εβδομάδα, ήταν ενδεικτικές.

Το ίδιο κλίμα όμως αποτυπώνουν και οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος πέταξε την μπάλα στους υπουργούς, αντιτείνοντας στην κριτική που δέχεται η Ρηγίλλης ότι «ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση κρίνεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό για τις κυβερνητικές του πράξεις». Παράλληλα επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του αποκλεισμού των βουλευτών που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις σκανδάλων.

Η εσωστρέφεια πάντως είναι πανταχού παρούσα και χωρίς ανασχηματισμό. Μαζί με την ονοματολογία και τα ποικίλα σχόλια για τα πρόσωπα που πρέπει ή δεν πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση έχει ανοίξει συζήτηση και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και η διαβούλευση αναμένεται να ξεκινήσει στις Βρυξέλλες αμέσως μετά το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας στις 2 Οκτωβρίου και η θητεία του Στ. Δήμα κρίνεται εξαιρετικά επιτυχής, στην Αθήνα ήδη κουβεντιάζονται υποψηφιότητες από ενδιαφερόμενους και μη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι δεν γίνεται λόγος αυτή την ώρα για τη θέση του επιτρόπου.

Εντούτοις, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που διαθέτουν ευρωπαϊκή εμπειρία ή φιλοδοξούν να αποκτήσουν δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους. Πόσοι είναι αυτοί; Πάνω από 15, ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπορικές εκθέσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικά μέτρα
Σεπτέμβρης, τα κεφάλια μέσα
Νέα Δημοκρατία
Κυλιόμενα σενάρια
ΔΕΘ
Τον αναζητούν στη Σαλονίκη
Συνέντευξη: Πέτρος Δούκας
«Ανέρχονται αυτοί που έχουν τις αρετές κισσού»
ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος στο μυαλό του Κώστα
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα σχέδια του Αλέξη
Γύρω γύρω οι τάσεις και στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Γιώργος Φλωρίδης
«Ονειρα θερινής νυκτός ο «εσωτερικός εχθρός»»
Εξοπλισμοί
Για την τιμή των όπλων
Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας
Αγκυρα για μετανάστες, παράθυρο για Τουρκία