Έντυπη Έκδοση

«Ανέρχονται αυτοί που έχουν τις αρετές κισσού»

«Τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν είναι εύκολο να αλλάξουν άμεσα, έχουμε πολύ ανήφορο μπροστά μας» είναι η διαπίστωση του Π. Δούκα. Αυτή τη φορά ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας κάνει ένα βήμα πέρα από την κριτική. Θέτει θέμα αλλαγών στην κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό και το κόμμα.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ «Να αναδειχθούν στελέχη που έχουν ικανότητες, ώστε να μην επιβιώνουν αυτοί που έχουν αρετές κισσού»...

* Από τα στοιχεία εξαμήνου ενισχύονται οι φόβοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Να περιμένουμε θαύματα το δεύτερο εξάμηνο;

- Δεν είναι εύκολο να αλλάξουν άμεσα τα δημοσιονομικά μεγέθη. Εχουμε πολύ ανήφορο μπροστά μας. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε το κλίμα. Να τονώσουμε την ψυχολογία. Να πεισθούν οι πολίτες ότι κάτι αλλάζει: για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για την ακρίβεια, για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των φόρων, για την επιτάχυνση των εισροών από την Ε.Ε.

* Πιστεύετε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε χρόνο προεκλογικό;

- Ναι, πιστεύω πως μέσα σε τρεις μήνες από τώρα μπορούμε να αναστρέψουμε την αρνητική ψυχολογία. Πρέπει όμως όλοι να στηρίξουμε τον πρωθυπουργό στην προσπάθειά του.

* Βλέπετε κάποιο φως από τη διαφαινόμενη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών;

- Δεν νομίζω πως βελτιώνεται η κερδοφορία τους. Κάθε άλλο. Δέστε τα αποτελέσματα των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Εφαρμόζουν πιο αυστηρά τα λογιστικά πρότυπα και δείχνουν ζημίες, ενώ οι ελληνικές «κέρδη». Βγάζουν κέρδη από τους τίτλους του Δημοσίου. Επενδύουν με επιτόκιο 4%, τα καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τις δανείζει με επιτόκιο 1%. Εύκολο κέρδος, όσο διαρκέσει.

* Πάντως, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην οικονομία, στη δική σας κυβέρνηση πέφτει το πολιτικό κόστος.

- Η σοβαρή και αξιόπιστη δουλειά έχει πολύ λιγότερο κόστος απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Φοβάσαι το κόστος όταν δεν ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις και όταν δεν έχεις την τεχνογνωσία του πώς να το κάνεις σωστά!

* Τέτοια ζητήματα λύνονται με ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όμως πολλοί συνάδελφοί σας λένε πως η Ν.Δ. «δεν έχει πάγκο».

- Σαχλαμάρες. Εχει και παραέχει. Και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, και στην παράταξη. Ποιος υποστηρίζει τέτοια πράγματα; Εκτός από αυτό, χρειάζεται μια ενσυνείδητη και εστιασμένη προσπάθεια ανάδειξης των στελεχών που έχουν ικανότητες, ώστε να μην επιβιώνουν και ανέρχονται αυτοί που έχουν τις αρετές του κισσού.

* Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον κομματικό μηχανισμό;

- Ναι, θεωρώ πως πάρα πολλά αξιώματα ανακυκλώνονται μεταξύ των ίδιων. Και, όταν κάποιος «δεν τραβάει», η αντικατάστασή του δημιουργεί πολιτικό θέμα. Γι' αυτό, τι προτείνω: τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να προτείνουν πέντε υποψήφιους γραμματείς και μεταξύ αυτών με κλήρωση να επιλέγεται ένας με διάρκεια θητείας ένα ή το πολύ δύο χρόνια, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικά μέτρα
Σεπτέμβρης, τα κεφάλια μέσα
Νέα Δημοκρατία
Κυλιόμενα σενάρια
ΔΕΘ
Τον αναζητούν στη Σαλονίκη
Συνέντευξη: Πέτρος Δούκας
«Ανέρχονται αυτοί που έχουν τις αρετές κισσού»
ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος στο μυαλό του Κώστα
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα σχέδια του Αλέξη
Γύρω γύρω οι τάσεις και στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Γιώργος Φλωρίδης
«Ονειρα θερινής νυκτός ο «εσωτερικός εχθρός»»
Εξοπλισμοί
Για την τιμή των όπλων
Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας
Αγκυρα για μετανάστες, παράθυρο για Τουρκία