Έντυπη Έκδοση

Ο Γιώργος στο μυαλό του Κώστα

«Τι θα μπορούσε να κάνει ο Καραμανλής για να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα;». Με αυτό το ερώτημα ασχολούνται στο ΠΑΣΟΚ και εξετάζουν όλες τις πιθανές κινήσεις του πρωθυπουργού, προετοιμάζοντας ταυτοχρόνως και τα αντίμετρα.

Ειδικότερα:

*Μπαράζ ρουσφετολογικών ρυθμίσεων. Ηδη η κυβέρνηση έχει μπει σε ρυθμό εξαγγελιών υποσχόμενη βοηθήματα στους μη έχοντες, προσλήψεις ανέργων, ενισχύσεις στους μικρομεσαίους. Κατά την άποψη των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αυτή η τακτική έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχει αποδώσει.

Οπως εξηγεί πρώην υπουργός, «το επιχειρήσαμε και εμείς το 2003, με το περιβόητο "πακέτο Σημίτη" κι όμως δεν καταφέραμε τίποτα. Οι πολίτες παίρνουν όσα τους δίνεις και ψηφίζουν το άλλο κόμμα, προσδοκώντας να πάρουν κι απ' αυτό κάτι».

*Επικέντρωση της κυβερνητικής προπαγάνδας στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου. Την τακτική αυτή εφαρμόζουν με επιμέλεια τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί του χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Σύμφωνα με συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «στη Ν.Δ. πέρασαν από τη φάση της επιτηδευμένης αδιαφορίας απέναντι στο Γιώργο, στη φάση των προσωπικών επιθέσεων. Ετσι όμως δίνουν την εντύπωση ότι τον υπολογίζουν ως σοβαρό αντίπαλο. Και εμείς σε συνθήκες κάμψης είχαμε βάλει στο στόχαστρο τον Κ. Καραμανλή, αλλά δεν ψαλιδίσαμε την εμβέλειά του. Ο κόσμος εισπράττει αυτή την πρακτική ως ένδειξη αδυναμίας».

*Σαρωτικός ανασχηματισμός και ριζικές αλλαγές. Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός υιοθετήσει τη συνταγή, δεν πρόκειται να αλλάξει η ατμόσφαιρα, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζουν ότι «ο Καραμανλής είναι όμηρος των εσωτερικών ισορροπιών και δεν διαθέτει εφεδρείες».

Αυτά είναι τα συνήθη όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια άλλα, υψηλότερου ρίσκου τα οποία, όπως λένε στην Ιπποκράτους, δεν πρέπει να αποκλειστούν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

- Να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο. «Το μόνο που θα πετύχει είναι να απομακρυνθεί από την εξουσία μερικούς μήνες νωρίτερα. Εμείς έχουμε εγκαίρως ξεκαθαρίσει τη θέση μας και οι πολίτες την έχουν καταλάβει» είπε στην «Κ.Ε» ο εκπρόσωπος Γ. Παπακωνσταντίνου.

- Να αξιοποιήσει το χαρτί «Χριστοφοράκος», ελπίζοντας ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, μετά την έκδοσή του στην Ελλάδα, θ' ανοίξει το στόμα του εμπλέκοντας στο σκάνδαλο μόνο το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για αυταπάτη, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Ο Παπανδρέου έχει απομακρύνει από το κίνημα όλους εκείνους που φέρονται αναμεμειγμένοι. Επιπλέον ο κόσμος έχει προεξοφλήσει ότι το σκάνδαλο αφορά και τα δύο μεγάλα κόμματα».

- Να παραιτηθεί ο Καραμανλής και να πάει η Ν.Δ. με άλλον αρχηγό στις κάλπες. Στην Ιπποκράτους θυμίζουν ότι η ανάλογη πρωτοβουλία Σημίτη δεν έσωσε το ΠΑΣΟΚ από την ήττα.

- Το πιο ακραίο σενάριο που ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσκολίες στο ΠΑΣΟΚ είναι αυτό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Να επικαλεστεί δηλαδή ο Κ. Καραμανλής τη σοβαρότητα της κατάστασης από την οικονομική κρίση και την επαπειλούμενη πανδημία και να προτείνει στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης. Στην Ιπποκράτους υπογραμμίζουν ότι «αυτό θα συνιστά ομολογία αδυναμίας και η απάντησή μας θα είναι ένα κατηγορηματικό όχι».

Με βάση αυτή την ανάλυση στο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση «μετράει μέρες». Φοβούνται όμως τις γκάφες. Η διαφοροποίηση Βενιζέλου στο ζήτημα της αντιπαράθεσης του κόμματος με τους συνταγματολόγους Δ. Τσάτσο και Γ. Κασιμάτη ενεργοποίησε τα φοβικά σύνδρομα της ηγεσίας.

Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε να αποδοκιμάσει τις θέσεις Τσάτσου για το θέμα της εκλογής προέδρου, καλώντας ταυτοχρόνως το κόμμα να μην «ενοχοποιεί τις επιστημονικές απόψεις». Βρήκαν έτσι την ευκαιρία ορισμένοι σύντροφοί του να επαναφέρουν στο προσκήνιο τη θεωρία του «εσωτερικού εχθρού», η οποία λίγο έλειψε να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ την περίοδο της μάχης για την ηγεσία.

Ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας σε φίλους του, οι οποίοι τον πίεζαν να τοποθετηθεί γιατί διαφορετικά η στάση του μπορεί να παρεξηγηθεί, τους είπε: «Δηλαδή, μου ζητάτε να γίνω πατροκτόνος;», εννοώντας ότι οι στενές σχέσεις του με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου δεν του επιτρέπουν να σταθεί απέναντί του.

Η υπόθεση πήγε να πάρει διαστάσεις -κυκλοφόρησε η φήμη ότι «ο Γιώργος είναι αποφασισμένος να διαγράψει τον Βενιζέλο»-, ωστόσο δεν δόθηκε συνέχεια από καμία πλευρά. Το περιστατικό αυτό έδειξε ότι η καχυποψία που δημιουργήθηκε την περίοδο της εσωκομματικής σύρραξης δεν έχει εξαλειφθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικά μέτρα
Σεπτέμβρης, τα κεφάλια μέσα
Νέα Δημοκρατία
Κυλιόμενα σενάρια
ΔΕΘ
Τον αναζητούν στη Σαλονίκη
Συνέντευξη: Πέτρος Δούκας
«Ανέρχονται αυτοί που έχουν τις αρετές κισσού»
ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος στο μυαλό του Κώστα
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα σχέδια του Αλέξη
Γύρω γύρω οι τάσεις και στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Γιώργος Φλωρίδης
«Ονειρα θερινής νυκτός ο «εσωτερικός εχθρός»»
Εξοπλισμοί
Για την τιμή των όπλων
Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας
Αγκυρα για μετανάστες, παράθυρο για Τουρκία