Έντυπη Έκδοση

Γύρω γύρω οι τάσεις και στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝ. Σε αντίθετες κατευθύνσεις κοιτούν «Ανανεωτικοί» και ηγετική ομάδα, με κεντρική τη διαφωνία πάνω στο ζήτημα των συμμαχιών

Με το «όπλο παρά πόδα» βρίσκονται οι τάσεις του Συνασπισμού ενόψει του Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, αφού οι προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Η πολιτική γραμμή του κόμματος, οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και η διελκυστίνδα Τσίπρα-Αλαβάνου απειλούν να βυθίσουν το κόμμα στην εσωστρέφεια, σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Η πλευρά των «Ανανεωτικών» θεωρεί ότι η ηγεσία του κόμματος δεν έχει πάρει ακόμη το μήνυμα των ευρωεκλογών, ότι επιμένει σε μια λανθασμένη και εν πολλοίς «αριστερίστικη» γραμμή, ενώ στο θέμα των συμμαχιών επαναφέρει με ιδιαίτερη ένταση την απαγκίστρωση του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το σχήμα αυτό έχει χάσει την προωθητική του δύναμη, αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα και γι' αυτό πρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση μας μαζί του» λέει στην «Κ.Ε.» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Θ. Μαργαρίτης, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΝ, ίσως μαζί με κάποιες από τις συνιστώσες, πρέπει να προσανατολιστεί σε συνεργασίες προς το χώρο της Οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Αλλα στελέχη της ίδιας τάσης θέτουν και το ζήτημα των επιθέσεων που δέχτηκαν από κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δ. Χατζησωκράτη και τα βέλη που εξαπέλυσε εναντίον του η ΚΟΕ ότι προέτρεπε οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν Οικολόγους στις ευρωεκλογές.

Εκκληση στον Αλέκο

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε από τον Αλ. Αλαβάνο να πάρει ξεκάθαρη θέση και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο θέμα μεταβίβασης της κομματικής ηγεσίας. Ο ίδιος, πάντως, λέει ότι δεν σκοπεύει να επανέλθει στο θέμα και προσθέτει πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης των δύο ηγετών, αλλά και των οργάνων, να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η ηγετική ομάδα, αφού ο εκπρόσωπος του κόμματος Α. Καρίτζης σε συνέντευξή του μίλησε για την ανάγκη μιας «δεύτερης αριστερής στροφής», δηλαδή όχι μόνο απόρριψη της «κεντροαριστεράς» και αντίθεση στην πολιτική της Ε.Ε, αλλά και άμεσο προσανατολισμό σ' αυτούς που πλήττονται από την κρίση.

Κάποια άλλα στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη στάση των «Ανανεωτικών», τονίζοντας ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων από συνέδρια και «δεν μπορεί τα πράγματα να επιστρέφουν διαρκώς σε μια λευκή σελίδα». Την ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο δημόσιας συμπεριφοράς που δεν θα πλήττει την εικόνα του ΣΥΝ επισημαίνει στην «Κ.Ε.» και ο βουλευτής Π. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «το κόμμα δεν μπορεί να βαδίσει προς τις εθνικές εκλογές με δύο φωνές και δύο πολιτικές».

Στο επίκεντρο των επικρίσεων, πάντως, από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και η πλειοψηφία του ΣΥΝ, με το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Μ. Γλέζο να της καταλογίζει «ηγεμονική στάση», η οποία αποτέλεσε και βασική αιτία της εκλογικής ήττας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα σχέδια του Αλέξη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικά μέτρα
Σεπτέμβρης, τα κεφάλια μέσα
Νέα Δημοκρατία
Κυλιόμενα σενάρια
ΔΕΘ
Τον αναζητούν στη Σαλονίκη
Συνέντευξη: Πέτρος Δούκας
«Ανέρχονται αυτοί που έχουν τις αρετές κισσού»
ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος στο μυαλό του Κώστα
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα σχέδια του Αλέξη
Γύρω γύρω οι τάσεις και στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Γιώργος Φλωρίδης
«Ονειρα θερινής νυκτός ο «εσωτερικός εχθρός»»
Εξοπλισμοί
Για την τιμή των όπλων
Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας
Αγκυρα για μετανάστες, παράθυρο για Τουρκία