Έντυπη Έκδοση

Τον αναζητούν στη Σαλονίκη

Θερμή «υποδοχή» προετοιμάζουν στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΠΑΜΕ και συνταξιούχοι σχεδιάζουν ένα εκρηκτικό τριήμερο κινητοποιήσεων, με δύο συλλαλητήρια προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την 74η ΔΕΘ, στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκε μια πολιτική που στο στόχαστρό της είχε την κατεδάφιση όλων των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, χωρίς να επιλύονται τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Απεναντίας, αυτά διευρύνονται», αναφέρει ο Στ. Ανέστης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και εκπρόσωπος τύπου της ΓΣΕΕ.

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ συνοψίζονται στο σύνθημα «Ανατροπή της αντεργατικής και αντικοινωνικής πολιτικής! Δεν πάει άλλο! Πολιτικές για τους πολίτες και όχι για τους τραπεζίτες».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, εξηγεί ότι«αυτή τη φορά στη ΔΕΘ δημιουργείται ένα νέο πεδίο δυναμικής, εξαιτίας της συσσώρευσης παλιών προβλημάτων που δεν αντιμετωπίστηκαν και νέων, που προέρχονται από την κρίση. Είναι φανερό πια ότι η κυβερνητική πολιτική είναι αποκομμένη από τον καθημερινό βίο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων που βρίσκονται στο περιθώριο».

Από τη Θεσσαλονίκη, τα μέλη των συνδικάτων μάς μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων: «Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε την ανεργία στο 20%», λέει ο Παν. Τσαραμπουλίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΕΚΘ. Οι κλάδοι που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι: κλωστοϋφαντουργία, οικοδομή, εμπόριο και φυσικά οι βιομηχανίες μετάλλου, στις οποίες πρώτα εφαρμόστηκε το 4ήμερο και η εκ περιτροπής εργασία. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην ΕΛΒΟ. Η παραγωγή έχει συρρικνωθεί και μειώθηκαν οι εργαζόμενοι. Εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το εργοστάσιο και να μείνουν στο δρόμο 650 άνθρωποι».

Μία άλλη πρακτική καταγγέλλει ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ και γ.γ. του ΕΚΘ, Σωτ. Ζαριανόπουλος: «Σήμερα δεν υπάρχει βιομηχανία στη Σίνδο που να πληρώνει. Δεν απολύουν, για να μην καταβάλλουν αποζημιώσεις, αλλά και δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα. Κρατούν έτσι τους εργαζόμενους ομήρους, για να αποχωρήσουν μόνοι τους, χωρίς να λάβουν αυτά που δικαιούνται. Στη θέση τους προσλαμβάνουν νεότερους και άρα φθηνούς».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αντιμετωπίσει και μπλοκ των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΣΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και Δημοσίου: «Θα μας βρει μπροστά του», λέει ο Χρ. Σαλονικιός, γραμματέας των συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Εμπορικές εκθέσεις
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικά μέτρα
Σεπτέμβρης, τα κεφάλια μέσα
Νέα Δημοκρατία
Κυλιόμενα σενάρια
ΔΕΘ
Τον αναζητούν στη Σαλονίκη
Συνέντευξη: Πέτρος Δούκας
«Ανέρχονται αυτοί που έχουν τις αρετές κισσού»
ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος στο μυαλό του Κώστα
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα σχέδια του Αλέξη
Γύρω γύρω οι τάσεις και στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Γιώργος Φλωρίδης
«Ονειρα θερινής νυκτός ο «εσωτερικός εχθρός»»
Εξοπλισμοί
Για την τιμή των όπλων
Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας
Αγκυρα για μετανάστες, παράθυρο για Τουρκία