Έντυπη Έκδοση

«Ονειρα θερινής νυκτός ο «εσωτερικός εχθρός»»

«Ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του, όποτε κι αν γίνουν εκλογές το πολιτικό τοπίο έχει κριθεί». Ο πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης υποστηρίζει ότι «κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης ν' αλλάξει τους συσχετισμούς είναι μάταιη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ *Αναφερόμενος στα περί «εσωτερικού εχθρού», που κυκλοφόρησαν ξανά με αφορμή τις διαφοροποιήσεις Βενιζέλου, υπογραμμίζει: «Αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν αναζητεί συγκρούσεις ούτε με εσωτερικούς ούτε με εξωτερικούς εχθρούς, οργανώνει την αναμέτρησή του με τα προβλήματα της κοινωνίας».

*Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες συνταγματολόγων για την επιλογή Παπανδρέου να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο, ο Γ. Φλωρίδης επισημαίνει ότι «η συζήτηση των επιστημόνων δεν μπορεί να δεσμεύσει και να χειραγωγήσει την πολιτική πρωτοβουλία». Ο υπεύθυνος για θέματα υγείας του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Δ. Αβραμόπουλο για επικοινωνιακές εμφανίσεις στο θέμα της γρίπης και συστήνει «λίγα λόγια, πολλή δουλειά και καταπολέμηση της υπερβολής και του πανικού».

* «Βουλιμικοί για εξουσία» είστε και γι' αυτό ζητάτε συνεχώς εκλογές. Αυτό σας προσάπτει η κυβέρνηση.

- Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά αυτό που βλέπει σήμερα ο κάθε πολίτης, ότι η διακυβέρνηση της χώρας «σέρνεται» και οπισθοδρομεί διαρκώς. Οι ευρωεκλογές έδειξαν, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι ο κυβερνητικός κύκλος της Ν.Δ. έχει τερματίσει τον βίο του και κάθε απόπειρα ανάκαμψης αποδεικνύεται μάταιη και ατελέσφορη.

* Εχει πάντως το δικαίωμα να το παλέψει...

- Δυστυχώς, η κυβέρνηση καταφεύγει σε άστοχες προπαγανδιστικές επιθέσεις του τύπου «βουλιμία για εξουσία» κατά του ΠΑΣΟΚ, «ποιούσα την ανάγκη, φιλότιμο». Ολοι όμως γνωρίζουν ότι αν της έβγαιναν οι συσχετισμοί, θα προχωρούσε χωρίς δισταγμό σε πρόωρες εκλογές, όπως τον Σεπτέμβρη του 2007. Είναι φανερό ότι η Ν.Δ. έχει επιλέξει την πολεμική πολιτική της καταγγελίας του ΠΑΣΟΚ και ειδικά της ηγεσίας του, γιατί ως κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει θετικό έργο ούτε μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες. Εκείνο όμως που θα καταφέρει είναι να οδηγηθεί σε μια ασύγκριτα βαθύτερη ήττα στις εκλογές.

* Με τα μεγέθη της οικονομίας εκτροχιασμένα, όλα όσα έχετε υποσχεθεί ότι θα κάνετε αν κερδίσετε τις εκλογές μήπως δεν είναι ρεαλιστικά; Εκτός αν φυλάτε τις άσχημες εκπλήξεις για μετά, επικαλούμενοι το «παραλάβαμε καμένη γη».

- Είναι λάθος και στρεβλή εντύπωση ν' αντιλαμβανόμαστε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ως παράθεση υποσχέσεων και κατάλογο παροχών. Αλλωστε ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι καμιά πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να σημαίνει από μόνη της πανάκεια και άμεση επίλυση κάθε προβλήματος. Πολύ περισσότερο όταν η χώρα βγαίνει βαθύτατα τραυματισμένη από μια πεντάχρονη διακυβέρνηση. Ομως ο ελληνικός λαός γνωρίζει εξίσου καλά ότι μπορεί να πάει μπροστά μ' ένα πρόγραμμα που είναι στραμμένο προς τα συμφέροντα τα δικά του και της χώρας. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ.

* Με ποιον τρόπο; Οι πολίτες είναι «κουμπωμένοι» με τα κόμματα εξουσίας.

- Πρώτον, εξασφαλίζοντας μια έντιμη διαχείριση του δημόσιου πλούτου της χώρας. Δεύτερον, θεραπεύοντας την κοινωνική ανισορροπία που προκλήθηκε βίαια τα τελευταία χρόνια και επιβάλλοντας ένα καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και τρίτον, οδηγώντας την κοινωνία σε μεγαλύτερη συνοχή και την οικονομία σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

* Με την οικονομική κρίση εντός των τειχών και την πανδημία επί θύραις, μπορεί να πάει η χώρα στις κάλπες;

- Τα πολλά και δύσκολα προβλήματα, όταν ανακυκλώνονται και βαλτώνουν, επιβάλλουν πολιτικό ξεκαθάρισμα. Τα προβλήματα δεν λύνονται από τους κατ' εξακολούθηση δημιουργούς τους. Ομως, από εδώ και εμπρός, ο χρόνος που θα γίνουν οι εκλογές αποκτά σχετική αξία με την έννοια ότι θα γίνουν σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα εξάμηνο. Εμείς εκτιμούμε ότι όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα. Η εκτίμησή μου είναι ότι είτε φθινόπωρο είτε άνοιξη, δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά στους πολιτικούς και εκλογικούς συσχετισμούς. Ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του και το πολιτικό τοπίο έχει κριθεί.

* Αν η κυβέρνηση έχει διαλύσει το κράτος, όπως ισχυρίζεστε, τότε να υποθέσω ότι δεν πιστεύετε πως μπορεί ν' αντιμετωπίσει τη νέα γρίπη...

- Εμείς ακολουθήσαμε υπεύθυνη και θεσμική στάση απέναντι σ' ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό της νέας γρίπης, που αφορά την υγεία του ελληνικού λαού. Προ μηνών το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει τα κρίσιμα ερωτήματα για την ύπαρξη εθνικού σχεδίου κατά της γρίπης και απάντηση δεν πήραμε. Αντ' αυτής είχαμε καθημερινές επικοινωνιακές εμφανίσεις του κ. Αβραμόπουλου και στελεχών του υπουργείου στα παράθυρα των τηλεοράσεων, με αντιφατική και καθημερινά αντικρουόμενη και ασαφή επιχειρηματολογία.

* Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για λαϊκισμό.

- Είδαμε, ως ΠΑΣΟΚ, ότι, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ούτε σχέδιο υπήρχε, ούτε στοιχειώδης κατεύθυνση, παρά μόνο επικοινωνιακές συμπεριφορές «ήξεις αφήξεις». Τότε ακολούθησαν οι πρωτοβουλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό που ανέτρεψαν την κυβερνητική αδράνεια και αμηχανία και οδήγησαν στην άρον άρον σύνταξη ενός σχεδίου που θα αποτελέσει τη βάση παρέμβασης της ελληνικής πολιτείας. Η κυβέρνηση απέδειξε, μία ακόμα φορά, ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει και να δράσει αυτόνομα, αλλά ότι χρειάζεται πολιτική και κοινωνική πίεση για ν' αντιδράσει στοιχειωδώς.

* Σε μια χώρα που δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού της και για την πειθαρχία των πολιτών της, μπορεί να υλοποιηθεί το μέτρο του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού;

- Πριν απ' όλα, χρειαζόμαστε ένα σταθερό μέτωπο εναντίον των υπερβολών. Τα υπόλοιπα είναι θέμα σχεδιασμού, προετοιμασίας και ικανότητας συντονισμού και διεύθυνσης των εμπλεκομένων παραγόντων. Υπενθυμίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είχε προετοιμαστεί για σοβαρότερες καταστάσεις, όπως ο βιολογικός και χημικός πόλεμος. Γιατί να μην μπορέσει ν' αντιμετωπίσει την επιδημία της γρίπης; Αρκεί η κυβέρνηση να δουλέψει οργανωμένα και συστηματικά. Αυτές οι υποθέσεις χρειάζονται λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Δεν μετράει η επικοινωνία, αλλά η ουσία και η αποτελεσματικότητα δράσης. Η σωστή διάγνωση, η κατάλληλη θεραπεία, ο χρόνος και οι προτεραιότητες του εμβολιασμού μέσα σε συνθήκες ψυχραιμίας, συντονισμού και συντεταγμένης κοινωνικής συμπεριφοράς, είναι οι προϋποθέσεις για μια θετική αντιμετώπιση της πανδημίας.

* Πολλοί πιστεύουν ότι πίσω από τον πανικό για τη νέα γρίπη βρίσκονται συμφέροντα πολυεθνικών. Συμφωνείτε;

- Παγκόσμιας εμβέλειας γεγονότα, όπως μια πανδημία, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ποικιλώνυμα συμφέροντα και άνομες επιδιώξεις. Οι επιπτώσεις που παράγουν δεν αναφέρονται μόνο στο πρωταρχικό θέμα της υγείας, αλλά επηρεάζουν πολιτικά, οικονομικά και εθνικά ακόμη δεδομένα.

* Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

- Σε κάθε περίπτωση, η βασική μέθοδος να αποκλειστούν ή να περιοριστούν αθέμιτες και παράνομες επιδιώξεις είναι η υπεράσπιση της αλήθειας και η καταπολέμηση της υπερβολής και του πανικού. Αλλωστε, η ανθρωπότητα έχει περάσει δυσκολότερες καταστάσεις σε άλλες εποχές και με λιγότερα μέσα αντιμετώπισε με σχετικά επιτυχή τρόπο τέτοια φαινόμενα.

* Συνταγματολόγοι που ανήκουν στο χώρο της προοδευτικής παράταξης λένε ότι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο συνιστά συνταγματική εκτροπή.

- Το ΠΑΣΟΚ έκανε μια ξεκάθαρη πρόταση για εκλογές και επανεκλογή του προέδρου. Ηταν και είναι πρόταση πολιτικής διεξόδου και πολιτειακής υπευθυνότητας.

* Η γνώμη των επιστημόνων δεν μετράει;

- Η συνταγματική - επιστημονική συζήτηση, είναι θεμιτή, αλλά αυτοτελής. Τη στιγμή μάλιστα που χαρακτηρίζεται από διαφορετικές απόψεις, δεν μπορεί να δεσμεύσει και να χειραγωγήσει την πολιτική πρωτοβουλία και επιλογή. Αυτά κρίνονται από το λαό μέσα από την ετυμηγορία του.

* Με αφορμή τη διαφωνία Βενιζέλου και στο θέμα της γρίπης, και στο ζήτημα της προεδρολογίας, ορισμένοι σύντροφοί σας ξαναζεσταίνουν τη θεωρία του «εσωτερικού εχθρού». Πώς τοποθετείστε;

- Το ΠΑΣΟΚ διεξάγει εκτεταμένο διάλογο για να δώσει τις καλύτερες λύσεις και ταυτόχρονα παρεμβαίνει ενιαία και συντεταγμένα. Η κυβέρνηση και οι φίλοι της προσπαθούν να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να επικαιροποιήσουν ξεπερασμένες αντιθέσεις και προβλήματα. Ονειρα θερινής νυκτός. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν αναζητεί συγκρούσεις ούτε με «εσωτερικούς» ούτε με «εξωτερικούς» εχθρούς, αλλά κυρίως οργανώνει την αναμέτρησή του με τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικά μέτρα
Σεπτέμβρης, τα κεφάλια μέσα
Νέα Δημοκρατία
Κυλιόμενα σενάρια
ΔΕΘ
Τον αναζητούν στη Σαλονίκη
Συνέντευξη: Πέτρος Δούκας
«Ανέρχονται αυτοί που έχουν τις αρετές κισσού»
ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος στο μυαλό του Κώστα
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα σχέδια του Αλέξη
Γύρω γύρω οι τάσεις και στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Γιώργος Φλωρίδης
«Ονειρα θερινής νυκτός ο «εσωτερικός εχθρός»»
Εξοπλισμοί
Για την τιμή των όπλων
Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας
Αγκυρα για μετανάστες, παράθυρο για Τουρκία