Έντυπη Έκδοση

Δοκιμάζεται η κρατική μηχανή

Με τα σχέδια για την αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας που συνέταξαν το 2005, για τον φόβο της γρίπης των πτηνών, πορεύονται σήμερα τα κράτη, αναπροσαρμόζοντάς τα στις έως σήμερα ενδείξεις του Η1Ν1.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, όμως, τα εθνικά συστήματα υγείας αναμένεται να δοκιμαστούν, ιδίως αν η νόσος εξαπλωθεί σε μεγάλο ποσοστό 20-30% του πληθυσμού.

**Αυτή είναι η επίσημη πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αρμόδιου για την εκτίμηση κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

**Ερωτηθείς από την «Κ.Ε.» ο διευθυντής του ECDC και επικεφαλής της επιστημονικής του ομάδας, Γιόχαν Γίσεκε, δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο του ελληνικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας ούτε το πόσο εφικτή θα αποδειχθεί τελικά η εφαρμογή του.

Ο ίδιος δηλώνει πως «επί χρόνια τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας (σε συνεργασία και με το ECDC) και κατά συνέπεια ποτέ δεν ήταν καλύτερα προετοιμασμένα».

**Σχετικά με το ενδεχόμενο να πληγούν τα εθνικά συστήματα υγείας και να επιβαρυνθούν οι ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα και δεν θα αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα, ο Γ. Γίσεκε απαντά μάλλον διπλωματικά:

«Το ECDC έχει εμπιστοσύνη στα κράτη-μέλη πως θα χρησιμοποιήσουν τα εθνικά τους συστήματα και τις ιατρικές τους υπηρεσίες με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των πληθυσμών και με βάση συγκεκριμένες ανάγκες».

**Στην ιστοσελίδα του το ECDC ενημερώνει ότι του έχουν γνωστοποιηθεί μόνο δύο ανανεωμένα σχέδια για την πρώτη φάση της πανδημίας Η1Ν1, της Νορβηγίας και της Βρετανίας.

Οι Νορβηγοί στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους στα διεθνή δεδομένα, ενώ οι Βρετανοί έχουν χρησιμοποιήσει εγχώρια και διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία από τη μέχρι στιγμής εξέλιξη.

**Οι τελευταίοι αναπτύσσουν το χειρότερο σενάριο (ότι θα νοσήσει το 30% του πληθυσμού και η θνησιμότητα θα κυμανθεί από το 0,1% έως 0,2% χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το 0,35% των κλινικών περιπτώσεων) με βάση την παραδοχή ότι τα μισά κρούσματα θα είναι ασυμπτωματικά (η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υποθέτει πως θα είναι ένας στους τρεις).

Οι Βρετανοί υπολογίζουν ότι την περίοδο αιχμής (κάποια στιγμή το φθινόπωρο) το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που θα απουσιάσει από τη δουλειά (είτε επειδή θα νοσήσουν οι ίδιοι είτε επειδή θα φροντίζουν τα άρρωστα παιδιά τους) μπορεί να φτάσει το 12%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Αύγουστο υπολογίζεται στο 9%. Οι μέρες απουσίας θα είναι από 7 έως 10, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

**Επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου, πάντως, παρουσίασε προ ημερών έκθεση στην οποία αμφισβητεί την ετοιμότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παρ' ότι προϋπήρχε ένα ευρύτερο σχέδιο που ετοιμαζόταν επί τρία χρόνια.

Στις ΗΠΑ, έχουν ανακοινωθεί σχέδια για κάθε ευπαθή τομέα (σχολεία, επιχειρήσεις κ.ά.), πολλά εκ των οποίων προϋπήρχαν από την εποχή του φόβου για πανδημία γρίπης των πτηνών. Η διαφορά από την Ευρώπη είναι ότι εκεί υπολογίζουν την έναρξη διάθεσης των εμβολίων στα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή έναν μήνα μετά την Ελλάδα αν πιστέψουμε τις εξαγγελίες του Δ. Αβραμόπουλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Νέα γρίπη
Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες
Ελλάδα με μικρή ομάδα
Πανδημία φόβου χτύπησε τα φαρμακεία
Η μεγάλη μπίζνα του καλοκαιριού
Τέσσερις μέρες με τον ιό του υιού μου
Για το ίδιο θέμα
Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες
Δοκιμάζεται η κρατική μηχανή
Ελλάδα με μικρή ομάδα
Πανδημία φόβου χτύπησε τα φαρμακεία
Η μεγάλη μπίζνα του καλοκαιριού
Τέσσερις μέρες με τον ιό του υιού μου
Πορτο Καρράς
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σκάνδαλο!
Η ιστορία του «Πόρτο Καρράς»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γράμμα στο Γραμματικό
Υπόθεση Siemens
Εννέα βουλεύματα, εννέα αδειάσματα!
Ούτε μιλάει, ούτε και λαλάει
Περιβάλλον
Κινδυνεύει ο Ευβοϊκός
Η «γρίπη» του φοίνικα