Έντυπη Έκδοση

Η μεγάλη μπίζνα του καλοκαιριού

Στη μεγάλη μπίζνα του καλοκαιριού αναδεικνύεται η υστερία -δικαιολογημένη ή μη- του κόσμου, ο οποίος ψάχνει τρόπους προστασίας από τη νέα γρίπη.

Πέρα από τα υπερκέρδη των δισ. δολαρίων και ευρώ που αναμένεται να έχουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες εμπλέκονται στην παρασκευή του εμβολίου κατά της γρίπης Η1Ν1, στην εγχώρια αγορά η ζήτηση όχι μόνο για το εμβόλιο αλλά και για πληθώρα ιατρικών και παραϊατρικών σκευασμάτων και υλικών έχει υπερδεκαπλασιαστεί.

*Αυτό βέβαια καλλιεργεί το έδαφος για τρελή κερδοσκοπία, καθώς οι επιχειρηματίες-εισαγωγείς επικαλούνται αυξημένο κόστος στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διάθεση των προϊόντων τους. «Εκεί που μέχρι την άνοιξη του 2009 χρειαζόμασταν πλοίο για να μεταφέρουμε τα σκευάσματα, τώρα η ζήτηση μας επιβάλλει να τα φέρουμε με αεροπλάνο, αυξάνοντας έτσι το κόστος», σημειώνει επιχειρηματίας του κλάδου. Αλλος επιχειρηματίας αναφέρει: «από τις δύο βάρδιες που χρειαζόμασταν πέρυσι για να καλύψουμε τη ζήτηση, τώρα δουλεύουμε 24ωρο, ενώ έχει αυξηθεί το τελευταίο δίμηνο και το κόστος πρώτων υλών». Φάκελος με τρεις μάσκες που στις αρχές του Ιουλίου πωλούνταν με 1,2 ευρώ, θα διατίθεται τον Αύγουστο έναντι 1,8 ευρώ.

*Σε ό,τι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, επιχειρηματίες του κλάδου υπολογίζουν με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης ότι ο συνολικός τζίρος θα μπορούσε να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν, το κόστος στη λιανική θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

*Οπως σημειώνει η Δήμητρα Παταριά, α' αντιπρόεδρος του δ.σ. του ΕΟΦ, ο οργανισμός προνοεί για την κάλυψη της αγοράς τόσο σε εμβόλια εποχικής γρίπης, εμβόλια πνευμονιόκοκκου, αλλά και για το εμβόλιο της νέας γρίπης. Ο ΕΟΦ διερευνά κάθε χρόνο τη ζήτηση για την εγχώρια αγορά τον μήνα Μάιο και ανάλογα προσαρμόζει τις παραγγελίες για το έτος σε συγκεκριμένες τιμές. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή τιμολόγηση των φαρμάκων, τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής, που αφορά βεβαίως τον κάθε πολίτη. Οι παραγγελίες που έχουν γίνει για δόσεις εποχικής γρίπης φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν 2,5 εκατομμύρια δόσεις στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Η τιμή χονδρικής για όλους τους τύπους αυτού του εμβολίου είναι 4,5 ευρώ, φθάνει δε στη λιανική στα 6,6 ευρώ.

*Πέρα από τα καθαρά φαρμακευτικά προϊόντα, δηλαδή τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά άλλα 100-150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα διατεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου για μάσκες, αντισηπτικά και άλλα συμπληρωματικά σκευάσματα.

*«Οι παραγγελίες μας είναι κλεισμένες έως Οκτώβριο και οι πωλήσεις τρέχουν και εμφανίζονται 20 φορές επάνω ή 2.000% αύξηση», λέει ο Χρ. Ζαβακόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Cosmomed, που παρασκευάζει φασόν τη μάσκα Filomask. «Η μεγάλη ζήτηση σ' εμάς άρχισε τον Απρίλιο, όταν μέσα σε 2 ημέρες, η εταιρεία δέχθηκε τόσες παραγγελίες, όσες δεν είχε δεχθεί για το σύνολο του 2008», συμπληρώνει ο ίδιος.

*«Μόλις τον Μάιο ρίξαμε στην αγορά το αντισηπτικό "Hand Sanitizer" και διαπιστώνουμε ότι η ζήτηση είναι δέκα φορές πάνω από τις προβλέψεις μας για το προϊόν», αναφέρει ο Ανδρέας Σκούτζος, εμπορικός διευθυντής της 3Μ.

*«Η αποθήκη μας "έφευγε" στις 45 ημέρες και τώρα αδειάζει στις 25», σημειώνει ο Σπύρος Τερζημπάσης, της εισαγωγικής εταιρείας Pharma Chemie, που φέρνει στη χώρα μας το γερμανικής προέλευσης αντισηπτικό Sterillium.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Σχετικά θέματα: Νέα γρίπη
Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες
Δοκιμάζεται η κρατική μηχανή
Ελλάδα με μικρή ομάδα
Πανδημία φόβου χτύπησε τα φαρμακεία
Τέσσερις μέρες με τον ιό του υιού μου
Για το ίδιο θέμα
Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες
Δοκιμάζεται η κρατική μηχανή
Ελλάδα με μικρή ομάδα
Πανδημία φόβου χτύπησε τα φαρμακεία
Η μεγάλη μπίζνα του καλοκαιριού
Τέσσερις μέρες με τον ιό του υιού μου
Πορτο Καρράς
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σκάνδαλο!
Η ιστορία του «Πόρτο Καρράς»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γράμμα στο Γραμματικό
Υπόθεση Siemens
Εννέα βουλεύματα, εννέα αδειάσματα!
Ούτε μιλάει, ούτε και λαλάει
Περιβάλλον
Κινδυνεύει ο Ευβοϊκός
Η «γρίπη» του φοίνικα