Έντυπη Έκδοση

Αγκυρα για μετανάστες, παράθυρο για Τουρκία

Το χαρτί της «καλής συμπεριφοράς» επιδιώκει να παίξει η Τουρκία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Η ευρωπαϊκή της πορεία, που θα κριθεί το Δεκέμβριο, αλλά και το ζεστό χρήμα από τα ταμεία της Ε.Ε., αποτελούν πρώτης τάξεως αφορμή γι' αυτό.

Η Αγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.», απέναντι στις έντονες πιέσεις που της ασκούνται από τις Βρυξέλλες για την υπογραφή συνολικής συμφωνίας επανεισδοχής, υπέβαλε επιτέλους ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης».

*Σ' αυτό εκθέτει τις απόψεις της και ζητά γενναία χρηματοδότηση για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

*Εμφανίζεται πρόθυμη να εξαλείψει τον «γεωγραφικό περιορισμό», όπως δεσμεύεται αφού ορίζεται ρητά από τη Συνθήκη της Γενεύης και να κατασκευάσει επτά χώρους υποδοχής μεταναστών σε Κωνσταντινούπολη (2), Αττάλεια, Βαν, Αγκυρα, Τσανάκαλε και Αδριανούπολη.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεσμεύτηκε η εφαρμογή του «Σχεδίου» να ξεκινήσει μέσα στο 2010 και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2012. Ωστόσο, προηγούμενη δέσμευσή της για την κατασκευή 13 «χώρων υποδοχής» δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

*Η Αθήνα βλέπει με καλό μάτι τις εξελίξεις αυτές, θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεργασίας. Διπλωματικοί κύκλοι υπενθυμίζουν, ωστόσο, ότι η Αγκυρα θα κριθεί από το τελικό αποτέλεσμα και όχι μόνον από τα λόγια.

Προσθέτουν δε ότι η υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος, ενώ πρέπει να γίνει σεβαστή και η διμερής συμφωνία του 2001 με την Ελλάδα, η οποία συστηματικά παραβιάζεται από την πλευρά της.

*Στις αιτιάσεις αυτές της Αθήνας για παραβίαση της μεταξύ τους συμφωνίας, η Αγκυρα στο «Σχέδιο» ισχυρίζεται ότι στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2002 μέχρι το Νοέμβριο του 2006 αναγκάστηκε να «επαναπροωθήσει» περίπου 9.000 παράνομους μετανάστες, «οι οποίοι είχαν εισέλθει στο έδαφός της από τα σύνορα με την Ελλάδα».

Ορισμένα από τα στοιχεία αυτά διαψεύδονται και από εκθέσεις της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ. Σε μια από αυτές περιγράφεται χαρακτηριστικά η περίπτωση 200 Αφρικανών, τους οποίους οι τουρκικές αρχές του Εβρου ανάγκασαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στα τουρκικά, στην οποία έλεγαν ότι εισήλθαν από το ελληνικό έδαφος.

*Για την εφαρμογή του «Σχεδίου» η Τουρκία πρέπει να «τρέξει» την υπογραφή «συμφωνιών επανεισδοχής» με 24 κράτη της ευρύτερης περιοχής. Προτεραιότητα (αλλά και αγκάθι) για την Αγκυρα, είναι οι χώρες που αποτελούν την κύρια πηγή μετανάστευσης (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ιράν, Ινδία, Κίνα, Νιγηρία και Καζακστάν) με τις οποίες δεν υπάρχουν περιθώρια να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία.

*Η τουρκική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα, ότι αντιμετωπίζει μαζική εισροή μεταναστών από τις γειτονικές της χώρες, επισημαίνει τον κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησής της.

Το θέμα θα συζητηθεί σε νέες συναντήσεις με ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται επίσκεψη του επιτρόπου Ζακ Μπαρό στην Αγκυρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικά μέτρα
Σεπτέμβρης, τα κεφάλια μέσα
Νέα Δημοκρατία
Κυλιόμενα σενάρια
ΔΕΘ
Τον αναζητούν στη Σαλονίκη
Συνέντευξη: Πέτρος Δούκας
«Ανέρχονται αυτοί που έχουν τις αρετές κισσού»
ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος στο μυαλό του Κώστα
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα σχέδια του Αλέξη
Γύρω γύρω οι τάσεις και στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Γιώργος Φλωρίδης
«Ονειρα θερινής νυκτός ο «εσωτερικός εχθρός»»
Εξοπλισμοί
Για την τιμή των όπλων
Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας
Αγκυρα για μετανάστες, παράθυρο για Τουρκία