Έντυπη Έκδοση

Χριστοφοράκος αλά γερμανικά

Ο Καρλχάινς Σράιμπερ είναι σήμερα εβδομήντα πέντε χρόνων και άνετα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο Γερμανός Χριστοφοράκος.

Η υπόθεση Σράιμπερ έβαλε τέλος στην καριέρα του Κολ. Η υπόθεση Σράιμπερ έβαλε τέλος στην καριέρα του Κολ. Εδώ και δέκα χρόνια η Γερμανία προσπαθεί να πετύχει την έκδοσή του από τον Καναδά, όπου βρέθηκε κυνηγημένος. Και αυτός κατηγορείται ότι διέφθειρε συστηματικά -μέσω μαύρων ταμείων- το γερμανικό πολιτικό σύστημα. Η υπόθεση αυτή οδήγησε τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής και σε ένα άδοξο τέλος της καριέρας του.

Το 1999, λίγο πριν οι γερμανικές αρχές τον συλλάβουν, ο Σράιμπερ δραπέτευσε στον Καναδά, αφού διέθετε την καναδική μαζί με τη γερμανική υπηκοότητα. Τώρα οι καναδικές αρχές τον συνέλαβαν ξανά και λένε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τον εκδώσουν στη Γερμανία.

Ποιος ήταν όμως ο Σράιμπερ που βρέθηκε κυνηγημένος στον Καναδά;

Ηταν ο μεγαλύτερος έμπορος οπλικών συστημάτων, μεσάζων που εισέπραττε εκατομμύρια ευρώ προμήθειες και τα διοχέτευε μέσω λογαριασμών της Ελβετίας σε γερμανούς πολιτικούς του συντηρητικού χώρου, του Χριστιανοδημοκρατικού και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, του οποίου ήταν και μέλος. Υπήρξε στενός φίλος του Φραντς Γιόζεφ Στράους, ιδρυτή του CSU και πρωθυπουργού της Βαυαρίας, ενώ παράλληλα διατηρούσε στενές σχέσεις με τη γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το 1985, ύστερα από μια δουλειά πολλών εκατομμυρίων που κατάφερε να κλείσει, πήρε προμήθεια δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ, την οποία και μοίρασε σε πολιτικούς αλλά και σε μάνατζερ της εταιρείας Thyssen. Ενα εκατομμύριο ευρώ κατέληξαν μέσω της Ελβετίας στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Χέλμουτ Κολ.

Το κόμμα αυτό με τη βοήθεια και του Σράιμπερ, είχε στήσει έναν μηχανισμό μαύρων ταμείων που μέσω Ελβετίας και Λίχτενσταϊν διοχέτευαν παράνομες χρηματοδοτήσεις προς τα ταμεία του κόμματος, αφού πρώτα τις περνούσαν από πολιτικά ιδρύματα μαϊμούδες για να τις νομιμοποιήσουν. Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκαν ήδη στη Γερμανία ο ταμίας του CDU Βάλτερ Κιπ, δύο μάνατζερ της Thyssen και ο τότε υφυπουργός Αμυνας Λούντβιχ Φαλς.

Ο τελευταίος κατηγορήθηκε ότι πήρε από τον Σράιμπερ και μια μίζα 1,9 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει η Σαουδική Αραβία τανκς τύπου Φουξ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η Σαουδική Αραβία τότε βιαζόταν να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της με γερμανικά άρματα μάχης, ειδικά για επιχειρήσεις στην έρημο.

Οταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 1999, ο Φαλς δραπέτευσε από τη Γερμανία, αλλά συνελήφθη το 2004 στο Παρίσι όπου και κρυβόταν. Καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση. Πριν από λίγες ημέρες η καναδική Δικαιοσύνη απέρριψε την τελευταία αίτηση μη έκδοσης του Σράιμπερ, που στη Γερμανία κατηγορείται για φοροδιαφυγή, απιστία και διαφθορά.

Ο ίδιος έγραψε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Καναδά Στέφεν Χάρπερ, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αν εκδοθεί στη Γερμανία η δίκη του δεν θα είναι δίκαιη, αλλά θα προσλάβει πολιτική μορφή. Ανάλογη επιστολή έστειλε και στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ο Σράιμπερ ζητάει να δικασθεί στον Καναδά και να εκτίσει στη χώρα αυτή την ποινή του. Ολα αυτά θυμίζουν έντονα την υπόθεση της Siemens και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Οπως βλέπουμε, ωστόσο, η υπόθεση Σράιμπερ κράτησε τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Πρόεδρος σε νέες βάσεις
Μέση Ανατολή
Εκείνος κι εκείνος
Νότια Οσετία
Πέρυσι ήταν αλλιώς
Γερμανία
Χριστοφοράκος αλά γερμανικά
Ρωσία - Ιράν
Σύμπλευση κατά ΗΠΑ με οικολογικό άλλοθι
ΜΙ5
Βασανιστήρια με βρετανικό φλέγμα
Πακιστάν
Με έδρα το Ισλαμαμπάντ
Βολιβία
Δικός τους άνθρωπος
Κούβα
Φέτος ο Φιντέλ δεν κάνει πάρτι
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ελεγχος α' εξαμήνου του Ομπάμα
Le Monde diplomatique
Θανάσιμα αμαρτήματα του Μανουέλ Σελάγια
Η εξέγερση των εργατών της Χερσώνας
Κρίση στην κορυφή της πυραμίδας
Ειδήσεις σε 1 Λεπτό
Χρυσή Μαύρη Θάλασσα
Παραγουάη
Το νερό της ζωής
Άλλες ειδήσεις
Οι άμαχοι