Έντυπη Έκδοση

Βασανιστήρια με βρετανικό φλέγμα

Εντονες πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση Μπράουν προκειμένου να δεχθεί τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, που θα ερευνήσει τις αποκαλύψεις για συμμετοχή βρετανών μυστικών πρακτόρων σε βασανιστήρια βρετανών υπηκόων που θεωρήθηκαν ύποπτοι τρομοκρατίας και κατέληξαν στο Γκουαντάναμο.

Οι καταγγελίες του Μπ. Μοχάμεντ έφεραν την υπόθεση της βρετανικής συνενοχής στην επιφάνεια Οι καταγγελίες του Μπ. Μοχάμεντ έφεραν την υπόθεση της βρετανικής συνενοχής στην επιφάνεια Από τον περασμένο Μάρτιο πληθαίνουν συνεχώς τέτοιες καταγγελίες, καθώς όλο και περισσότεροι βρετανοί κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο καταφεύγουν σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες στη συνέχεια αναλαμβάνουν τη δικαστική τους υπεράσπιση.

Η κυβέρνηση Μπράουν, αφού αναγκάστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο να παραδεχθεί δημοσίως ότι γνώριζε για τις απαγωγές και τις παράνομες πτήσεις των Αμερικανών, τώρα δέχεται πιέσεις να αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με το ρόλο της ΜΙ5 στον αμερικανικό «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ανάμεσα στις φωνές που τάσσονται υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης, είναι και ο βουλευτής των Εργατικών Αντριου Ντίσμορ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από τοίχο μυστικότητας».

Κι αυτό γιατί στην έρευνα που έκανε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του ιδιότητας, βρέθηκε μπροστά στις κλειστές πόρτες των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, αλλά και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών που λογοδοτούν κατευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Οι υπουργοί εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να αποφύγουν την κοινοβουλευτική έρευνα, καθώς έδωσαν στερεότυπες απαντήσεις σε όποιες ερωτήσεις δέχθηκαν να απαντήσουν», υπογραμμίζει στην αναφορά του ο Αντριου Ντίσμορ. Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια μετά τις καταγγελίες του Μπίνιαμ Μοχάμεντ, ενός 31χρονου μουσουλμάνου, αιθιοπικής καταγωγής, που έπεσε θύμα βασανισμού στο Μαρόκο όπου μεταφέρθηκε με μια από τις περιβόητες πτήσεις της CIA. Από το 2002 έως το 2004 βρισκόταν σε φυλακές σε Πακιστάν και Μαρόκο για να μεταφερθεί μετά στο Γκουαντάναμο. Πέρυσι οι Αμερικανικοί τον άφησαν ελεύθερο, χωρίς ποτέ να του απαγγείλουν κατηγορίες.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει η αποκάλυψη του ανώτατου δικαστηρίου πριν από μερικές μέρες ότι το διάστημα που ο Μπίνιαμ Μοχάμεντ ήταν φυλακισμένος στο Μαρόκο, βρισκόταν εκεί και ο αξιωματικός των μυστικών βρετανικών υπηρεσιών τον οποίο κατονόμασε ως βασανιστή του. Τα στοιχεία προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από την έρευνα που διενεργεί η μητροπολιτική αστυνομία.

Αλλοι δύο βρετανοί μουσουλμάνοι, ο Σαλαουντίν Αμίν και ο Ραντζιέμπ Αχμέντ, που συνελήφθησαν στο Πακιστάν, αποκάλυψαν στοιχεία για βρετανούς πράκτορες, ενώ ανέφεραν ότι η βρετανική κυβέρνηση έδωσε τα προσωπικά τους δεδομένα σε ξένες αρχές.

Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Μπράουν, η οποία σε όλα αυτά απαντά καταδικάζοντας το βασανισμό: «Πρόκειται για αποτροπιαστική πρακτική που αντιβαίνει στις βασικές αρχές», θέση που εξόργισε τον Αντριου Ντίσμορ. «Οι γενικοί ισχυρισμοί για μη συνενοχή των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι πλέον επαρκής απάντηση στις τόσο λεπτομερείς κατηγορίες» δήλωσε στο βρετανικό τύπο, ενώ ο πρώην αρχηγός των συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε την κυβέρνηση εκτός από το να δηλώνει τον αποτροπιασμό της να ξεκαθαρίσει «τι σημαίνει γι' αυτήν συνενοχή σε βασανισμό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Πρόεδρος σε νέες βάσεις
Μέση Ανατολή
Εκείνος κι εκείνος
Νότια Οσετία
Πέρυσι ήταν αλλιώς
Γερμανία
Χριστοφοράκος αλά γερμανικά
Ρωσία - Ιράν
Σύμπλευση κατά ΗΠΑ με οικολογικό άλλοθι
ΜΙ5
Βασανιστήρια με βρετανικό φλέγμα
Πακιστάν
Με έδρα το Ισλαμαμπάντ
Βολιβία
Δικός τους άνθρωπος
Κούβα
Φέτος ο Φιντέλ δεν κάνει πάρτι
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ελεγχος α' εξαμήνου του Ομπάμα
Le Monde diplomatique
Θανάσιμα αμαρτήματα του Μανουέλ Σελάγια
Η εξέγερση των εργατών της Χερσώνας
Κρίση στην κορυφή της πυραμίδας
Ειδήσεις σε 1 Λεπτό
Χρυσή Μαύρη Θάλασσα
Παραγουάη
Το νερό της ζωής
Άλλες ειδήσεις
Οι άμαχοι