Έντυπη Έκδοση

Πέρυσι ήταν αλλιώς

Αυτές τις μέρες η πρώτη επέτειος του ρωσο-γεωργιανού πολέμου των πέντε ημερών, που μετέβαλε τον χάρτη της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή του Καυκάσου και προκάλεσε την κορυφαία μετα-ψυχροπολεμική κρίση στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, με εκατέρωθεν πυροβολισμούς, με πλήρη στρατιωτική επιφυλακή, με απειλητικές δηλώσεις των εμπλεκομένων αλλά και με μπαράζ νουθεσιών από Ευρώπη και ΗΠΑ, η επέτειος του περυσινού πολέμου στη Νότια Οσετία αναπαράγει το κλίμα των περυσινών εχθροπραξιών.

Ασάφεια και ρευστότητα

Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς από την πορεία των εξελίξεων σε μια περιοχή όπου συγκρούονται τα συμφέροντα των ισχυρών πόλων του διεθνούς γεωπολιτικού ανταγωνισμού, η κατάσταση στον Καύκασο παραμένει ασαφής και ρευστή. Οι πιθανότητες για επανάληψη των εχθροπραξιών δεν αποκλείονται, καθώς η επιθυμία της Μόσχας να ξεφορτωθεί τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι θεωρείται ικανή να προκαλέσει νέα στρατιωτική επέμβαση.

Ομως, η χρονολογία λήξης της θητείας του Σαακασβίλι το 2013 ενισχύει την άποψη ότι οποιαδήποτε απόπειρα βίαιης ανατροπής του δεν συμφέρει τη Ρωσία. Ετσι κι αλλιώς, η Μόσχα έχει ήδη πολλή δουλειά να κάνει με τη διαχείριση των εθνοτικών εντάσεων που ανάφλεξε η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον περυσινό πόλεμο, κι αυτό δεν της αφήνει περιθώρια για νέες εντάσεις.

Αυτή η δικαιολογημένη απροθυμία της Μόσχας για νέο πόλεμο τροφοδοτείται και από τη διαπίστωση της αφλογιστίας του Σαακασβίλι, καθώς η παρουσία των ευρωπαίων παρατηρητών στη Γεωργία εμποδίζει κάθε απόπειρά του να οργανώσει νέα πολεμική προβοκάτσια ποντάροντας στη βοήθεια Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον δεν επιθυμούν παραπέρα αποσταθεροποίηση στον Καύκασο, όπου κατά κοινή διαπίστωση οι τοπικές ρήξεις παραμένουν ζωντανές και, όπως δίδαξε ο πόλεμος στην Ν. Οσετία, καμία στρατιωτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να τις αμβλύνει.

Η δυτική μετριοπάθεια απέναντι στη ρωσο-γεωργιανή κρίση επιβάλλεται και από το γεγονός ότι ο ενεργειακός παράδεισος της Κασπίας ακόμη δεν έχει μοιραστεί οριστικά, κι αυτή η εκκρεμότητα βάζει σε κίνδυνο μεγαλεπήβολα ενεργειακά προγράμματα.

Θύμα, ο αγωγός Ναμπούκο

Πρόσφατο παράδειγμα, ο αγωγός Ναμπούκο, που «κολλάει» στις διαφωνίες Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν για την ιδιοκτησία των πετρελαιοπηγών που θα τον τροφοδοτούν. Παράλληλα, η αποφασιστικότητα της Μόσχας στη Ν. Οσετία έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αυτοσυγκράτησης μεταξύ των τοπικών κρατών, αλλά και στην παρεμβατικότητα των ΗΠΑ εκεί.

Αυτό φάνηκε στην «αδρανοποίηση» της ρήξης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας κρίσης του μεγέθους της ρωσο-γεωργιανής, φαίνεται όμως και από την επιβράδυνση της αμερικανικής διείσδυσης, καθώς η Ουάσιγκτον διαχειρίζεται πολύ προσεκτικά το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας προς τη Γεωργία.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γεωργία απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής διευθέτησης του εδαφικού προβλήματός της (επανένταξη της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας) και υπέδειξε στον αμήχανο Σαακασβίλι, που ζητάει 16 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, να προχωρήσει πρώτα στον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος του.

Πράγματι, μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την περασμένη άνοιξη στην Τιφλίδα, η εσωτερική κατάσταση στη Γεωργία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τον Σαακασβίλι, που εμφανίζεται πλέον μετριοπαθής και παπαγαλίζει τις αμερικανικές νουθεσίες περί «ανακατανομής ισχύος μεταξύ Βουλής και προέδρου και περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του τύπου» στη χώρα.

Το ατόπημα της περυσινής επίθεσης κατά της Ν. Οσετίας, έχει εξασθενίσει τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Γεωργίας αλλά και τη δυτική υποστήριξη προς τον Σαακασβίλι. ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν αντιληφθεί ότι η επανάληψη μιας ρωσο-γεωργιανής κρίσης θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση που βάζει σε κίνδυνο τα ενεργειακά τους συμβόλαια με τα πετρελαϊκά λόμπι. Κι αυτό δεν τον θέλουν καθόλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γεωργία
Ρωσία
Νότια Οσετία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Πρόεδρος σε νέες βάσεις
Μέση Ανατολή
Εκείνος κι εκείνος
Νότια Οσετία
Πέρυσι ήταν αλλιώς
Γερμανία
Χριστοφοράκος αλά γερμανικά
Ρωσία - Ιράν
Σύμπλευση κατά ΗΠΑ με οικολογικό άλλοθι
ΜΙ5
Βασανιστήρια με βρετανικό φλέγμα
Πακιστάν
Με έδρα το Ισλαμαμπάντ
Βολιβία
Δικός τους άνθρωπος
Κούβα
Φέτος ο Φιντέλ δεν κάνει πάρτι
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ελεγχος α' εξαμήνου του Ομπάμα
Le Monde diplomatique
Θανάσιμα αμαρτήματα του Μανουέλ Σελάγια
Η εξέγερση των εργατών της Χερσώνας
Κρίση στην κορυφή της πυραμίδας
Ειδήσεις σε 1 Λεπτό
Χρυσή Μαύρη Θάλασσα
Παραγουάη
Το νερό της ζωής
Άλλες ειδήσεις
Οι άμαχοι