Έντυπη Έκδοση

Με έδρα το Ισλαμαμπάντ

Μια πρεσβεία φρούριο κατασκευάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Πρόκειται για μια επένδυση σχεδόν ενός δισ. δολαρίων, σε ιδιόκτητη έκταση 72 στρεμμάτων, που αναμένεται να φιλοξενήσει όταν αποπερατωθεί πάνω από 1.750 άτομα προσωπικό.

Οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ήδη μια τουρκική κατασκευαστική εταιρεία παρέδωσε τα πρώτα κτίρια. Με πρόσχημα την ασφάλεια, εγκαταστάθηκαν ήδη εκεί 350 αμερικανοί πεζοναύτες, αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά μεγάλος και προκαλεί ερωτήματα για τη φύση και τον ρόλο της αποστολής τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα του Ισλαμαμπάντ «Dawn» αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει την κυβέρνηση να αποδεχτεί και την είσοδο στο Πακιστάν εκατοντάδων ιδιωτών «συμβούλων ασφαλείας», που στρατολογήθηκαν από τη θυγατρική εταιρεία της CIA, DYNCORP, που ειδικεύεται σε μαύρες αποστολές. Η DYNCORP έχει μεγάλη παρουσία χιλιάδων ανδρών στο Ιράκ, είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου όπου εξόπλισε και εκπαίδευσε τον UCK, ενώ έδρασε και στη Βοσνία, απ' όπου αποσύρθηκε ύστερα από σκάνδαλο σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο οποίο ήταν αναμεμιγμένα στελέχη της.

Κάτω από πέπλο μυστικότητας αυξάνεται και η παρουσία των αμερικανών πρακτόρων που ήδη, σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Ασίας, διαθέτουν επιχειρησιακές βάσεις στο Ισλαμαμπάντ, το Καράτσι, την Κουέτα και την Πεσαβάρ.

Η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Πακιστάν έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο, αν και τυπικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν υπάρχουν αμερικανοί φαντάροι σε πακιστανικό έδαφος. Μια ομάδα 300 πεζοναυτών που έχουν στήσει στρατόπεδο στην περιοχή Ταρμπέλα, 20 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ, δίπλα στο αρχηγείο των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων, ονομάστηκαν «σύμβουλοι εκπαίδευσης». Οι αμερικανοί «σύμβουλοι» έχουν μεταφέρει στο τεράστιο στρατόπεδό τους (έκτασης πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων) εκατοντάδες κοντέινερ με άγνωστο περιεχόμενο. Σύμφωνα με πακιστανικά ΜΜΕ, τα κοντέινερ περιέχουν βαριά όπλα και εξελιγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Μυστικό στρατόπεδο έχουν στήσει οι Αμερικανοί και στην έρημο του Βαλουχιστάν, στα σύνορα με το Ιράν και το Αφγανιστάν, σε εγκαταλειμμένη αεροπορική βάση. Από εκεί διεξάγουν καθημερινά επιχειρήσεις μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εξοπλισμάνα με πυραύλους που συνήθως πλήττουν αμάχους, συγγενείς καταζητούμενων υπόπτων για τρομοκρατία.

Οι επιθέσεις αυτές που προκαλούν εκατοντάδες αθώα θύματα έχουν δημιουργήσει έντονο αντιαμερικανικό κλίμα στο Πακιστάν και μεγάλα πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση. Τα αεροσκάφη μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφόρου και καθοδηγούνται από χειριστές που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε αεροπορική βάση στην έρημο της Νεβάδας, στις ΗΠΑ.

Η προσπάθεια να ελεγχθεί η χαοτική κατάσταση στο Πακιστάν συνδέεται και με την αύξηση της οικονομικής βοήθειας στα 1,5 δισ. δολάρια που εκταμιεύει η Ουάσιγκτον στον πιό αναγκαίο της σύμμαχο, προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Αντ' αυτού, ο πόλεμος επεκτείνεται πλέον και μέσα στο πακιστανικό έδαφος και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία κρύβεται πίσω από το κάλυμμα των συμβούλων, στο πρότυπο της απαρχής του πολέμου στο Βιετνάμ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Πακιστάν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Πρόεδρος σε νέες βάσεις
Μέση Ανατολή
Εκείνος κι εκείνος
Νότια Οσετία
Πέρυσι ήταν αλλιώς
Γερμανία
Χριστοφοράκος αλά γερμανικά
Ρωσία - Ιράν
Σύμπλευση κατά ΗΠΑ με οικολογικό άλλοθι
ΜΙ5
Βασανιστήρια με βρετανικό φλέγμα
Πακιστάν
Με έδρα το Ισλαμαμπάντ
Βολιβία
Δικός τους άνθρωπος
Κούβα
Φέτος ο Φιντέλ δεν κάνει πάρτι
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ελεγχος α' εξαμήνου του Ομπάμα
Le Monde diplomatique
Θανάσιμα αμαρτήματα του Μανουέλ Σελάγια
Η εξέγερση των εργατών της Χερσώνας
Κρίση στην κορυφή της πυραμίδας
Ειδήσεις σε 1 Λεπτό
Χρυσή Μαύρη Θάλασσα
Παραγουάη
Το νερό της ζωής
Άλλες ειδήσεις
Οι άμαχοι