Έντυπη Έκδοση

Πρόεδρος σε νέες βάσεις

Το παλιό σύνθημα «έξω οι βάσεις του θανάτου» έρχεται ξανά στην επικαιρότητα. Αφ' ενός στο Πακιστάν, όπου οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στήσουν μια νέα στρατιωτική βάση, ακόμα περισσότερο στη Λατινική Αμερική.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει τη μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση που διατηρεί στη Ν. Αμερική από το Εκουαδόρ -μετά την απόφαση του προέδρου Ραφαέλ Κορέα να ξηλώσει την βάση της Μάντα- στην Κολομβία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Το νέο κύμα

Αυτά τα μελλοντικά «διαμάντια» που θα προστεθούν σύντομα στο αμερικανικό στρατιωτικό στέμμα, ίσως να μην είναι τα τελευταία. Το δίκτυο των στρατιωτικών βάσεων διαρκώς επεκτείνεται.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπους έστησε 13 νέες βάσεις σε εφτά χώρες για να συντονίζει καλύτερα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Τώρα, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιορίσει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ανά την υφήλιο.

Αντιθέτως έχει αποφασίσει την επέκταση της βάσης του Καμπ Χάμφρεϊ στη Ν. Κορέα, η οποία θα επιφέρει τον εκτοπισμό χιλιάδων αγροτών, έχει σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία για την εγκατάσταση δυνάμεων στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους στον Δυτικό Ειρηνικό, ενώ τον περασμένο Ιούνιο «έπεισε» την κυβέρνηση του Κιργιστάν να μην ξηλώσει τη στρατιωτική βάση από την οποία συντονίζεται το μεγαλύτερο τμήμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Το αντάλλαγμα ήταν ο τριπλασιασμός του ενοικίου που θα πληρώνει η Ουάσιγκτον: από τα 17,4 στα 60 εκατ. δολάρια.

Σήμερα οι ΗΠΑ διαθέτουν το πιο εξαπλωμένο πολεμικό δίκτυο.

Ακριβοί στόχοι

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν εξαπολύσει περισσότερους από 190.000 στρατιώτες και 115.000 πολιτικό προσωπικό σε 900 περίπου στρατιωτικές βάσεις σε περισσότερα από 150 κράτη και αμερικανικές υπερπόντιες κτήσεις» γράφει η Κάθριν Λοθτς, καθηγήτρια διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. «Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτει, έχουν στην κατοχή τους ή νοικιάζουν 795.000 εκτάρια γης με 26.000 συνολικά κτίσματα και στρατιωτικές υποδομές η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 146 δισ. δολάρια. Οι βάσεις διαθέτουν ένα οπλοστάσιο που το κόστος τους ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια και θα μπορούσε να καταστρέψει τη γη αρκετές φορές».

Τι γίνεται, όμως, όταν η Ουάσιγκτον από τη μια μεριά διατηρεί την ισχυρότερη πολεμική μηχανή στον πλανήτη κι από την άλλη βιώνει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της; Οι δαπάνες για την άμυνα το 2008 άγγιξαν τα 640 δισ. δολάρια. Από αυτά, τα 102 δαπανώνται για τη συντήρηση των στρατιωτικών βάσεων. Υπολογίζεται ότι η ανέγερση της νέας βάσης στην Κολομβία θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με άλλα 46 εκατ. δολάρια.

Στην ίδια γραμμή

Σε αυτό το σημείο, αρκετοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν χρειάζονται νέες βάσεις, αλλά και θα μπορούσαν κάλλιστα να κλείσουν το 1/4 των ήδη υπαρχόντων χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο η ασφάλειά τους.

«Σύντομα, δεν θα είμαστε πια σε θέση να συντηρούμε πολλές από αυτές τις βάσεις και θα αναγκαστούμε να τις κλείσουμε, θέλοντας και μη», προβλέπει ο αμερικανός ρεπόρτερ και συγγραφέας Γουέιν Μάντσεν.

Επίσης ο συγγραφέας, ο Τσάλμερς Τζόνσον, προέβλεψε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «The Nation» ότι το τεράστιο δίκτυο των βάσεων θα οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε χρεοκοπία. Προέτρεψε μάλιστα τα κράτη που διατηρούν βάσεις στο έδαφός τους να επισπεύσουν αυτή τη χρεοκοπία -και κατ' επέκταση, το ξήλωμα των βάσεων- απαιτώντας από την Ουάσιγκτον υψηλότερα ενοίκια.

Η πραγματικότητα πάντως υποδεικνύει ότι αυτές οι προβλέψεις - νουθεσίες θα αργήσουν να εισακουστούν. Ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να απέχει πολύ από τον προκάτοχό του, δεν παύει ωστόσο, εκτός από πρόεδρος, να είναι και αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και παράλληλα δέσμιος ενός αδηφάγου στρατιωτικού κατεστημένου που προκειμένου να συντηρηθεί, ανακαλύπτει κάθε τόσο καινούριους εχθρούς.

Λίγο πριν την ορκωμοσία του, εξάλλου, είχε δηλώσει ότι «αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν την ευημερία και την ειρήνη στο εξωτερικό, η διατήρηση της παγκόσμιας στρατιωτικής υπεροχής τους είναι ζωτικής σημασίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Πρόεδρος σε νέες βάσεις
Μέση Ανατολή
Εκείνος κι εκείνος
Νότια Οσετία
Πέρυσι ήταν αλλιώς
Γερμανία
Χριστοφοράκος αλά γερμανικά
Ρωσία - Ιράν
Σύμπλευση κατά ΗΠΑ με οικολογικό άλλοθι
ΜΙ5
Βασανιστήρια με βρετανικό φλέγμα
Πακιστάν
Με έδρα το Ισλαμαμπάντ
Βολιβία
Δικός τους άνθρωπος
Κούβα
Φέτος ο Φιντέλ δεν κάνει πάρτι
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ελεγχος α' εξαμήνου του Ομπάμα
Le Monde diplomatique
Θανάσιμα αμαρτήματα του Μανουέλ Σελάγια
Η εξέγερση των εργατών της Χερσώνας
Κρίση στην κορυφή της πυραμίδας
Ειδήσεις σε 1 Λεπτό
Χρυσή Μαύρη Θάλασσα
Παραγουάη
Το νερό της ζωής
Άλλες ειδήσεις
Οι άμαχοι