Έντυπη Έκδοση

Το νερό της ζωής

Μια ηχηρή απάντηση στις επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων που αμφισβητούν την ικανότητά του να κυβερνά, έδωσε ο πρόεδρος της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο, μετά την ιστορική οικονομική συμφωνία που υπέγραψε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα.

Η συμφωνία επαναπροσδιορίζει τους όρους εκμετάλλευσης του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιταϊπού, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών και για χρόνια ευνοούσαν τη Βραζιλία εις βάρος της Παραγουάης.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Παρανά κατασκευάστηκε το 1984 από τις χουντικές κυβερνήσεις των δύο χωρών, οι οποίες επένδυσαν 100 εκατ. δολάρια η καθεμιά για την κατασκευή του, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από δάνεια. Από τότε έως σήμερα η Παραγουάη των 6 εκατ. κατοίκων χρησιμοποιεί μόνο το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται, πουλώντας το υπόλοιπο που της αναλογεί στη βραζιλιάνικη εταιρεία ηλεκτρισμού Eletrobras στο συμβολικό ποσό των 124 εκατ. δολαρίων το χρόνο. Ακόμη, η συμφωνία του 1985 προέβλεπε την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά στη Βραζιλία και στην ίδια τιμή για περίπου 40 χρόνια, δηλαδή έως το 2023.

Οταν στην προεκλογική του εκστρατεία, το 2008, ο πρόεδρος της Παραγουάης είχε θέσει ως προτεραιότητά του την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας, είχε προκαλέσει την ειρωνεία των πολιτικών του αντιπάλων.

Πριν από λίγες μέρες όμως στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, οι δυο αριστεροί πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής έδωσαν τα χέρια και ανανέωσαν τη συνεργασία τους, η οποία τριπλασιάζει το ποσό που θα λαμβάνει στο εξής η Παραγουάη, για την ηλεκτρική ενέργεια, σε 360 εκατ. δολάρια το χρόνο. Παράλληλα, της επιτρέπει να πουλά και σε άλλες εταιρείες στη βραζιλιάνικη αγορά.

Παρ' ότι οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν σκληρές, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία ήταν το εκλογικό δώρο του βραζιλιάνου προέδρου στον πρώην επίσκοπο, προκειμένου να ενισχύσει πολιτικά τη θέση του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. «Δεν είναι καλό για τη Βραζιλία να έχει φτωχούς και αδύναμους γείτονες», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Λούλα, υπενθυμίζοντας ότι πάγια τακτική του προέδρου είναι η ενίσχυση συνολικά της περιοχής.

Η Παραγουάη είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής, η οποία ακόμη και μετά το τέλος της 30χρονης στρατιωτικής χούντας του Αλφρέντο Στρόσνερ, το 1989, παρέμεινε εγκλωβισμένη πολιτικά στο ίδιο κόμμα για άλλα 30 χρόνια. Οταν στις εκλογές του 2008 ο πρώην ιερωμένος Λούγκο ζητούσε την ψήφο του λαού για να ανατρέψει νοοτροπίες και κατεστημένα δεκαετιών, πολλοί προέβλεψαν τη σύντομη αποτυχία του.

Η υπογραφή της συμφωνίας του Ιταϊπού, ωστόσο, δίνει στον πρόεδρο της Παραγουάης πλέον μια ισχυρή ώθηση στην προσπάθειά του να χτυπήσει τα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και να υλοποιήσει το πολιτικό του όραμα, τον αναδασμό της γης που βρίσκεται στα χέρια λίγων γαιοκτημόνων, με το 60% του πληθυσμού της χώρας κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παραγουάη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Πρόεδρος σε νέες βάσεις
Μέση Ανατολή
Εκείνος κι εκείνος
Νότια Οσετία
Πέρυσι ήταν αλλιώς
Γερμανία
Χριστοφοράκος αλά γερμανικά
Ρωσία - Ιράν
Σύμπλευση κατά ΗΠΑ με οικολογικό άλλοθι
ΜΙ5
Βασανιστήρια με βρετανικό φλέγμα
Πακιστάν
Με έδρα το Ισλαμαμπάντ
Βολιβία
Δικός τους άνθρωπος
Κούβα
Φέτος ο Φιντέλ δεν κάνει πάρτι
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ελεγχος α' εξαμήνου του Ομπάμα
Le Monde diplomatique
Θανάσιμα αμαρτήματα του Μανουέλ Σελάγια
Η εξέγερση των εργατών της Χερσώνας
Κρίση στην κορυφή της πυραμίδας
Ειδήσεις σε 1 Λεπτό
Χρυσή Μαύρη Θάλασσα
Παραγουάη
Το νερό της ζωής
Άλλες ειδήσεις
Οι άμαχοι