Έντυπη Έκδοση

Κινδυνεύει ο Ευβοϊκός

Στο «Μαύρο Βουνό» εντοπίζονται δύο προστατευόμενοι, από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43, τύποι οικοτόπων: πευκοδάση με είδη πεύκων που ενδημούν σε περιοχές της Μεσογείου και φρυγανώδεις διαπλάσεις με αφάνες.

«Σε περίπτωση που γίνει εκεί ο ΧΥΤΑ θα έχουμε κατάφωρη παραβίαση κοινοτικής οδηγίας και βεβαίως ανοίγει ο δρόμος για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όποιου έχει έννομο συμφέρον», τονίζει ο Γ. Σφήκας επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, που έχει διενεργήσει μελέτη στη συγκεκριμένη περιοχή.

*Ακόμη μια επιστημονική γνώμη, της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, θεωρεί την ευρύτερη περιοχή παντελώς ακατάλληλη για χωροθέτηση ΧΥΤΑ.

*Και οι δύο μελέτες κάνουν λόγο για περιοχή «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με σχεδόν παρθένα φύση» και τη χαρακτηρίζουν «ζωτικής σημασίας για το οξυγόνο που στέλνει με τους βόρειους ανέμους της σε ολόκληρη την Αττική».

Καταγράφουν σημαντική χλωρίδα και πανίδα, που περιλαμβάνει από αλεπούδες και ασβούς μέχρι γερακίνες και βραχοκιρκίνεζα. Αρκετά απ' αυτά αποτελούν προστατευόμενα είδη. Ταυτόχρονα εντοπίζουν σημαντικά μνημεία της παλαιότερης και της νεότερης ιστορίας.

«Η επιλεγείσα θέση βρίσκεται πάνω από τον νότιο Ευβοϊκό, περίπου 1 χιλιόμετρο από την παραλία-οικισμό Σέσι. Αποτελεί φυσική λεκάνη απορροής στο βάθος της οποίας υπάρχει κοίτη χειμάρρου που καταλήγει στον κόλπο. Δεν πρόκειται δηλάδη για «κλειστή λεκάνη», όπως αναφέρει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», τονίζουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών.

*Κατ' επέκτασιν «η κατασκευή ΧΥΤΑ θα έχει ως συνέπεια την αναπόφευκτη μόλυνση ολόκληρου του νότιου Ευβοϊκού και την άμεση υποβάθμιση των ζωτικής σημασίας παραλιών Βαρνάβα, Γραμματικού, Ραμνούντος, Αγίας Μαρίνας, Σχινιά, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Αγίου Ανδρέα κ.λπ.».

Τέλος, δεν κρύβουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η περιοχή χαρακτηρίζεται «μέτριας οικολογικής σημασίας», ενώ στην ομάδα μελέτης δεν υπάρχει βιολόγος ή δασολόγος!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Η «γρίπη» του φοίνικα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες
Δοκιμάζεται η κρατική μηχανή
Ελλάδα με μικρή ομάδα
Πανδημία φόβου χτύπησε τα φαρμακεία
Η μεγάλη μπίζνα του καλοκαιριού
Τέσσερις μέρες με τον ιό του υιού μου
Πορτο Καρράς
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σκάνδαλο!
Η ιστορία του «Πόρτο Καρράς»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γράμμα στο Γραμματικό
Υπόθεση Siemens
Εννέα βουλεύματα, εννέα αδειάσματα!
Ούτε μιλάει, ούτε και λαλάει
Περιβάλλον
Κινδυνεύει ο Ευβοϊκός
Η «γρίπη» του φοίνικα