Έντυπη Έκδοση

Γράμμα στο Γραμματικό

Κι εκεί που οι κάτοικοι του Γραμματικού πίστεψαν ότι θα κάνουν ήσυχες διακοπές, με τις εργασίες για τον ΧΥΤΑ να έχουν προσωρινά «παγώσει», ετοιμάζονται για δεύτερο κύκλο κινητοποιήσεων.

Συγκρούσεις των κατοίκων με ΜΑΤ στις αρχές Ιουλίου, που μεταξύ άλλων προκάλεσαν πυρκαγιές από ανεξέλεγκτη ρίψη δακρυγόνων. Συγκρούσεις των κατοίκων με ΜΑΤ στις αρχές Ιουλίου, που μεταξύ άλλων προκάλεσαν πυρκαγιές από ανεξέλεγκτη ρίψη δακρυγόνων. *Υστερα από αίτημα του εργολάβου εκδικάζονται στις 13 Αυγούστου τα ασφαλιστικά μέτρα προστασίας νομής που είχαν καταθέσει τρεις πολίτες, με αίτημα να σταματήσουν τα έργα μέσα στην περιουσία τους που δεν είχε απαλλοτριωθεί και έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοίγουν ξανά. Οι πολίτες παρουσίασαν έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία 200 από τα 530 στρέμματα της έκτασης ανήκουν στην ιδιοκτησία τους.

*Απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα μέσα στον Ιόύλιο είχε αναστείλει τις εργασίες στο «Μαύρο Βουνό» τουλάχιστον ώς τις 16 Οκτωβρίου, οπότε και θα εκδικαζόταν η προσφυγή.

«Η σπουδή και το άγχος να προχωρήσουν σε μια πράξη τόσο καταστροφική για όλη την Αττική μάς προκαλεί αγανάκτηση. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις», δηλώνει ο Δημ. Καζαζάκης, πρόεδρος του Κέντρου Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικής Προστασίας Β.Α. Αττικής.

«Ο εργολάβος μπήκε και άρχισε να εκχερσώνει ιδιωτική έκταση χωρίς να έχει τελεστεί οποιαδήποτε απαλλοτρίωση. Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος που ορίζει ότι σε απαλλοτριωτέα περιοχή οι εργασίες ξεκινούν αφού ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες», τονίζει ο Νικ. Μπούρμπος, νομικός και αντιπρόεδρος του Κέντρου Βιωσιμότητας.

Εντός της επίμαχης έκτασης υπάρχουν περίπου 30-40 ιδιοκτησίες. Οπως καταγγέλλουν οι δικαιούχοι, «οι εργολάβοι τις καταπάτησαν αφού απαλλοτριώσεις δεν έγιναν ποτέ».

*Θέμα παραβίασης του Συντάγματος θέτουν έμπειροι δασολόγοι και για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ μέσα σε αναδασωτέα περιοχή.

«Σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος, δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά δεν αποβάλλουν το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό. Οταν το 2003 το ΥΠΕΧΩΔΕ επέλεξε τη συγκεκριμένη έκταση για ΧΥΤΑ, δεν γνώριζε ότι ήταν αναδασωτέα;» αναρωτιέται ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντο, Λευτ. Φραγκιουδάκης.

«Οι νόμοι που ψηφίστηκαν και αφορούν τον ΧΥΤΑ πουθενά δεν κάνουν λόγο για έκταση χαρακτηρισμένη αναδασωτέα», επισημαίνει.

*Η περιοχή που κάηκε το 1984 (συνολικά 24 χιλιάδες στρέμματα) κηρύχθηκε αυτομάτως αναδασωτέα, αφού επρόκειτο για πυκνό δάσος πεύκης. Το 2003 με κοινή υπουργική απόφαση εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του ΧΥΤΑ και δύο χρόνια αργότερα, το 2005, με απόφαση του περιφερειάρχη εξαιρέθηκαν της αναδάσωσης τα 520 στρέμματα του σκουπιδότοπου.

*Διάχυτες φήμες στο Γραμματικό θέλουν όσους εισηγήθηκαν τον αποχαρακτηρισμό να «προήχθησαν αυτομάτως στην ιεραρχία». Η κοινότητα Γραμματικού και το Κέντρο Βιωσιμότητας έχουν προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον αυτής της απόφασης και η υπόθεση εκκρεμεί.

Παρά τη δικαστική εκκρεμότητα τα μηχανήματα αποψίλωσαν μια πευκόφυτη πλαγιά και διάνοιξαν δρόμο κόβοντας δεκάδες δέντρα.

Ο τραγουδοποιός και ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημ. Παναγόπουλος μας ξενάγησε στην φυσικά δασωμένη περιοχή.

«Οταν οι εργολάβοι εισέβαλαν στην περιοχή στις 7 Ιουλίου, δεν είχαν ανανεωθεί οι περιβαλλοντικοί όροι που έληξαν τον Οκτώβριο του 2008. Ζητήσαμε ματαίως έγγραφο που να κάνει λόγο για ανανέωση. Περιέργως την επόμενη μέρα εμφανίστηκε ΦΕΚ με ημερομηνία 7 Ιουλίου, όπου δινόταν παράταση μέχρι το 2010», καταγγέλλει ο Γ. Σαφράς, δημοτικός σύμβουλος Γραμματικού. Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης παράτασης έχει ήδη κατατεθεί.

Παρέμβαση για τον ΧΥΤΑ έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που με έγγραφο προς τους αρμόδιους φορείς επιβάλει αναπροσαρμογή του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων και χαρακτηρίζει παρωχημένη την υγειονομική ταφή απορριμμάτων, ιδίως στην Αττική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες
Δοκιμάζεται η κρατική μηχανή
Ελλάδα με μικρή ομάδα
Πανδημία φόβου χτύπησε τα φαρμακεία
Η μεγάλη μπίζνα του καλοκαιριού
Τέσσερις μέρες με τον ιό του υιού μου
Πορτο Καρράς
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σκάνδαλο!
Η ιστορία του «Πόρτο Καρράς»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γράμμα στο Γραμματικό
Υπόθεση Siemens
Εννέα βουλεύματα, εννέα αδειάσματα!
Ούτε μιλάει, ούτε και λαλάει
Περιβάλλον
Κινδυνεύει ο Ευβοϊκός
Η «γρίπη» του φοίνικα