Έντυπη Έκδοση

Εννέα βουλεύματα, εννέα αδειάσματα!

Εννέα «αγκάθια» μετρά μέχρι σήμερα ο 4ος ειδικός ανακριτής, Ν. Ζαγοριανός, που χειρίζεται την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, με πιο πρόσφατο την ακύρωση πριν λίγες μέρες του εντάλματος προσωρινής κράτησης που είχε εκδώσει σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρείας, Η. Γεωργίου, καθώς και της πρώτης και τυπικής του απολογίας.

*Η έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του Ηλ. Γεωργίου και την εκ νέου σύλληψή του από τον ανακριτή, ήταν αναμενόμενη. Οι τρεις δικαστές, Κασσιανή Λιαρού, Κυριακή Κατσιβέλη και Δημ. Μάκος, διατάσσουν την απόλυση του κατηγορούμενου από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνταν προσωρινά έπειτα από απόφαση του ανακριτή, και την επανάληψη της λήψης απολογίας του. Και αυτό γιατί δεν είχαν χορηγηθεί από τον ανακριτή όλα ανεξαιρέτως τα έγγραφα της δικογραφίας, αλλά ένα μέρος αυτών.

*Αναφέρουν στην απόφαση: «το δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας από τον κατηγορούμενο συνδέεται με την υπεράσπισή του, πυρήνα της οποίας αποτελεί η απολογία του, η οποία αποτελεί έκφανση του δικαιώματος ακρόασής του. Οχι μόνο η γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας αλλά και η λήψη αντιγράφων πρέπει να προηγούνται χρονικώς της λήψης απολογίας».

*Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που οι νομικές «ακροβασίες», όπως έχουν χαρακτηριστεί, του Ν. Ζαγοριανού τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με αποφάσεις των αρμόδιων συμβουλίων. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, υπάρχουν ακόμα οκτώ βουλεύματα που «αδειάζουν» τις ανακριτικές πράξεις του δικαστικού λειτουργού:

*Περίπτωση-καρμπόν με τον Η. Γεωργίου είναι αυτή του τέως γενικού διευθυντή του ΟΤΕ, Γ. Σκαρπέλη. Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών τα τρία μέλη του ακυρώνουν το ένταλμα προσωρινής κράτησης και την πρώτη απολογία του και διατάσσουν την επανάληψη της διαδικασίας λόγω της μη χορήγησης αντιγράφων του συνόλου της δικογραφίας.

*Αρχές Ιουνίου, με το υπ' αριθμόν 1709/2009 βούλευμα, γίνεται δεκτό το αίτημα του Γ. Σκαρπέλη για πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Η απόφαση, όμως, εφεσιβάλλεται -μετά από παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά. Ομως, και το Συμβούλιο Εφετών απορρίπτει την έφεση, με το σκεπτικό ότι ο ανακριτής «δεν είχε δικαίωμα να αρνηθεί να χορηγηθούν στον κατηγορούμενο τα αιτηθέντα έγγραφα αφού αυτά αποτελούν μέρος μιας ενιαίας ποινικής δικογραφίας».

*Αντίθετα με την απόφαση του ανακριτή ήταν και τα βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την προσωρινή κράτηση της συζύγου του Χρ. Καραβέλα, Μάρθας, και του στελέχους του γερμανικού κολοσσού, Εμμ. Σταυριανού. Οι δύο κρατήσεις αντικαταστάθηκαν με καταβολή 60.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

*Μία μέρα νωρίτερα είχε αποφασιστεί να αντικατασταθεί με εγγύηση 30.000 ευρώ και η κράτηση της κόρης Καραβέλα, Χρυσάνθης-Βαλεντίνης. Οπως αναφέρεται στο βούλευμα, «η προσωρινή κράτηση είναι το έσχατο μέτρο του δικονομικού καταναγκασμού, για την επιβολή του οποίου δεν αρκεί μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της αποδιδομένης πράξης».

*Το δικαστικό όργανο, τέλος, αποφάσισε με βουλεύματα τη μείωση της εγγυοδοσίας των άλλων δύο κοριτσιών, Φοίβης και Αλεξίας. Αντίθετα πάλι με την απόφαση του 4ου ειδικού ανακριτή, ο οποίος είχε ορίσει ως εγγύηση το 1 εκατ. ευρώ για κάθε κόρη, το αρμόδιο συμβούλιο περιόρισε το υπέρογκο ποσό σε 30.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Υπόθεση Siemens
Ούτε μιλάει, ούτε και λαλάει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες
Δοκιμάζεται η κρατική μηχανή
Ελλάδα με μικρή ομάδα
Πανδημία φόβου χτύπησε τα φαρμακεία
Η μεγάλη μπίζνα του καλοκαιριού
Τέσσερις μέρες με τον ιό του υιού μου
Πορτο Καρράς
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σκάνδαλο!
Η ιστορία του «Πόρτο Καρράς»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Γράμμα στο Γραμματικό
Υπόθεση Siemens
Εννέα βουλεύματα, εννέα αδειάσματα!
Ούτε μιλάει, ούτε και λαλάει
Περιβάλλον
Κινδυνεύει ο Ευβοϊκός
Η «γρίπη» του φοίνικα