Έντυπη Έκδοση

Δεν έχουν... το Θεό τους

Μέρες που είναι, παραμονές της Παναγίας, ακούγεται ελαφρώς βλάσφημο, αλλά τι να κάνουμε που οι άθεοι διαλέγουν καλοκαίρι για να ξεδιπλώσουν τις εκστρατείες τους.

«Δεν υπάρχει Θεός, η καλοσύνη είναι ανθρώπινη υπόθεση» και «Κατά πάσα πιθανότητα ο Θεός είναι τραγουδιστής απ' την Τσεχία. Ηρεμήστε, δεν θα σας βλάψει» (κάτω δεξιά) «Δεν υπάρχει Θεός, η καλοσύνη είναι ανθρώπινη υπόθεση» και «Κατά πάσα πιθανότητα ο Θεός είναι τραγουδιστής απ' την Τσεχία. Ηρεμήστε, δεν θα σας βλάψει» (κάτω δεξιά) Μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, η καμπάνια των αθεϊστών έκανε λοιπόν στάση και στη Βιέννη. Οχι με συνθήματα στα λεωφορεία αυτή τη φορά, καθώς οι συγκοινωνιακές αρχές το αρνήθηκαν, αλλά με ταμπλό ανά την πόλη. Με την Καθολική Εκκλησία μάλιστα να δείχνει απρόσμενα χιουμοριστική διάθεση στην αντιμετώπιση του όλου θέματος...

*Η Αυστρία είναι μια χώρα 79% των κατοίκων της οποίας δηλώνουν «πιστοί», με τους καθολικούς να διατηρούν τη μερίδα του λέοντος (5.600.000 άνθρωποι ή 70% του συνόλου) και τους μουσουλμάνους να ακολουθούν (350.000 άνθρωποι). Υπάρχουν επίσης 330.000 προτεστάντες και άλλοι 15.000 Αυστριακοί που ανήκουν σε διάφορες σέχτες της χριστιανικής εκκλησίας. Οι δεδηλωμένοι άθεοι της χώρας, πάντως, από μόλις 2% επί του συνόλου το 1999, έφτασαν πέρυσι στο 4%.

Στεγνή άρνηση

*Οι τελευταίοι φαίνεται πως σηκώνουν κεφάλι κι έτσι απευθύνθηκαν στους υπευθύνους των λεωφορείων στη Βιέννη, στο Γκρατς και στο Ινσμπρουκ ζητώντας να ενοικιάσουν τις διαφημιστικές επιφάνειες των γραμμών τους για έναν μήνα. «Δεν δεχόμαστε διαφημιστικά θρησκειών και πολιτικών κομμάτων στα λεωφορεία μας» απάντησαν στεγνά οι υπεύθυνοι και προς στιγμήν η φιλόδοξη καμπάνια όδευσε προς εκτροχιασμόν.

*Ωσπου ήρθε η φαεινή (διαβολική, θα λέγαμε) ιδέα στους πονηρούς αθέους: Αφού δεν μας θέλουν στα κινητά λεωφορεία, εμείς θα πάμε στα ακίνητα ταμπλό. Ετσι (και αφού η πρόταση εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία από τις δημοτικές αρχές), εδώ και μερικές ημέρες τα συνθήματά τους φιλοξενούνται στους δρόμους της Βιέννης.

*Ποια συνθήματα; Πρώτο το κλασικό βρετανικό «Μάλλον δεν υπάρχει Θεός. Σταματήστε να ανησυχείτε, λοιπόν, και ζήστε τη ζωή σας». Δεύτερο το επιθετικό «Δεν υπάρχει Θεός, η καλοσύνη είναι ανθρώπινη υπόθεση». Και τρίτο, το πιο αστείο, «Κατά πάσαν πιθανότητα ο Θεός είναι ένας τραγουδιστής απ' την Τσεχία. Ηρεμήστε, δεν θα σας βλάψει». Εδώ έπαιξε λογοπαίγνιο με το «Gott» («Θεός» στα αυστριακά) και τον κύριο Karel Gott, εβδομηντάχρονο αοιδό από την Πράγα.

*Οσο για την Καθολική Εκκλησία; Δεν κατέφυγε σε κραυγές και υστερίες. Ο εκπρόσωπος της βιεννέζικης αρχιεπισκοπής, Εριχ Λάιτενμπεργκερ, μάλιστα, δήλωσε χαμογελαστός στους ρεπόρτερ: «Κι ο Νίτσε είχε πει ότι ο Θεός είναι νεκρός. Απ' ό,τι φαίνεται ωστόσο, ο Θεός είναι ζωντανός κι ο Νίτσε πέθανε!»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Αυστρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Συνεντευξη: Κατερίνα Γερονικολού
«Δεν είναι πια μύθος η σόου μπιζ, σιγά!»
Ντοκιμαντέρ
Μοντάροντας τη μεταπολεμική ιστορία
Συνέντευξη: Τάσος Ψαρράς
«Αλλάξαμε τη γνώμη του κόσμου για τον Καρυωτάκη»
Αθεϊστές
Δεν έχουν... το Θεό τους