Έντυπη Έκδοση

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛΕΙΑΣ: ΕΚΟΒΑΝ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σε δίκη τριάντα για τον οικισμό-μαϊμού

Ενα πολυδαίδαλο κύκλωμα πολιτικών μηχανικών, πολιτών, κρατικών υπαλλήλων και αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατηγορείται ότι «βάπτισε» παράνομα οικισμό προ του 1923 (!) την προστατευόμενη από τη «Natura 2000» παραλιακή περιοχή Αγιος Νικόλαος Ζαχάρως Ηλείας.

Η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000» Η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000» Εκδίδοντας άδειες με όρους δόμησης οικισμού, χωρίς να είναι, με αποτέλεσμα να χτίζονται οικοδομές ακόμη και τετραπλάσιου εμβαδού από εκείνο που επιτρέπεται, οδηγείται στις αρχές του 2011 στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας με το υπ. αριθμ. 48/2010 και 96 σελίδων Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας.

Την απίστευτη υπόθεση διαφθοράς και υποβάθμισης του περιβάλλοντος έφερε αρχικά στην επιφάνεια η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ, η οποία, αφού έλεγξε έπειτα από καταγγελίες σε βάθος το καθεστώς έκδοσης οικοδομικών αδειών στην εν λόγω περιοχή, συνέταξε την 150/Α/2009 Εκθεση Ελέγχου (υπογράφεται από τον προϊστάμενο επιθεωρητή Νικόλαο Γούσιο και τον Β' επιθεωρητή ελεγκτή Γεώργιο Χρόνη), την οποία διαβίβασε στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας για τα περαιτέρω.

Τριάντα συνολικά άτομα, δεκαοχτώ δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ζαχάρως, εφτά πολίτες, δύο πολιτικοί μηχανικοί, ένας τοπογράφος μηχανικός, ο πρώην αντιδήμαρχος και υπάλληλος της πολεοδομίας (είχε εμπλακεί και στην υπόθεση της παράνομης ανέγερσης του δημαρχείου της Ζαχάρως με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης), καθώς και ο τεθείς πρόσφατα σε αργία δήμαρχος της Ζαχάρως, παραπέμπονται να δικαστούν για παράβαση καθήκοντος, έκδοση και χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, υποβάθμιση περιβάλλοντος και ηθική αυτουργία στις άνω πράξεις.

«Εβλαψαν το κράτος»

Οι ανωτέρω κατηγορούνται επίσης ότι με τις πράξεις τους «έβλαψαν το κράτος αφού η περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κατέστη ούτως οικοδομήσιμη υπό δυσμενείς για το περιβάλλον όρους».

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, οι ανωτέρω εμπλέκονται σε μια σειρά από εκδόσεις παράνομων οικοδομικών αδειών στην παραλιακή περιοχή Αγιος Νικόλαος Ζαχάρως. Τις οικοδομικές άδειες φέρεται να εξέδωσε το Πολεοδομικό Γραφείο της Ζαχάρως μετά τις ψευδείς βεβαιώσεις του δημάρχου ότι τα οικόπεδα των ενδιαφερομένων «βρίσκονταν στον οικισμό Αγίου Νικολάου (οικισμός υφιστάμενος προ του έτους 1923)». Επίσης, ελέγχονται ως παράνομες και οι σχετικές με την υπόθεση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχάρως.

Μέσα από τη δράση των ανωτέρω -όπως περιγράφεται στο βούλευμα- «εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες στην περιοχή με όρους και περιορισμούς δόμησης οικισμού προϋφιστάμενου του 1923, αντί των προβλεπόμενων όρων του Π.Δ. 3/1993 των ΖΟΕ, οι οποίες είχαν τις ακόλουθες επιπτώσεις:

* Εκρίθηκε η δόμηση με μειωμένα όρια αρτιότητας ως προς το ελάχιστο εμβαδό των γηπέδων και το πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.

* Αυξήθηκαν σημαντικά τα μεγέθη εκμετάλλευσης των γηπέδων.

* Εγκρίθηκαν μειωμένες αποστάσεις των οικοδομών από τα όρια των γηπέδων.

* Δεν ελέγχθηκε η απαίτηση κατασκευής κεραμοσκεπούς.

* Δεν διενεργήθηκε έλεγχος των αρχιτεκτονικών μελετών από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

Οπως επισημαίνεται στο 150/Α/2009 Πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επικαλούνται οι δικαστικές αρχές της Ηλείας, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι παρανομίες: «Εμπίπτει εντός των ορίων του τόπου Κοινοτικής Σημασίας του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου "Natura 2000" με την ονομασία "Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος" και Κωδικό GR 2330005...».

Κάτοικοι της περιοχής Ζαχάρως κατήγγειλαν χθες στην «Ε» ότι η δόμηση στο παραλιακό «φιλέτο» του Αγίου Νικολάου έχει ξεκινήσει μόλις την τελευταία εικοσαετία. Εκεί -όπως λένε- έχουν οικοδομηθεί με το «κόλπο» της βεβαίωσης οικισμού προ του 1923 ολόκληρες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και βίλες επωνύμων και μεγάλων οικονομικών παραγόντων της Ηλείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Αγιος Νικόλαος Ηλείας
Οι έξι προσπάθειες μετατροπής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο
«Δεν έχουμε ανεργία, το νοίκι 15 ευρώ το μήνα»
Ανεργία
Γκόλντεν μπόι στην ουρά για επίδομα ανεργίας
Διαχείριση απορριμμάτων
Η Κέρκυρα των σκουπιδιών
Εκπαίδευση
Διά Βίου νομοσχέδιο
Aegean - Olympic Air
Τώρα που ενώνονται κόβουν δρομολόγια!
ΟΣΕ
Τα τρένα της μεγάλης οργής
Φάρμακα
Φάρμακα: κάθε 6 ώρες νέα τιμή!
Ψυχρός πόλεμος υπουργείου - προμηθευτών
Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί
Το Μνημόνιο εξορίζει 120.000 παιδιά
«Δεν λειτουργούμε χωρίς πόρους»
Λουκέτο σε τέσσερις στη Ζάκυνθο
Νοσοκομεία
Δυσλειτουργία στο Ωνάσειο
Αγιος Νικόλαος Ηλείας
Σε δίκη τριάντα για τον οικισμό-μαϊμού
Οι έξι προσπάθειες μετατροπής
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο εδώλιο 20 για την απαγωγή Παναγόπουλου
Άλλες ειδήσεις
Με ρυθμούς χελώνας η ανανέωση του στόλου
ΑΠΘ: παύση καθηγητή
Με πούλμαν κατά των διοδίων
Στην Εγνατία
Αλευροβιομήχανε, πες αλεύρι...
Πινακίδες: Ξήλωμα και σε ιδιώτες
Μπαλάκι το «Νόησις» στο ΑΠΘ
Αστεα να πάνε