Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕΧΡΙ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Τα πάνω κάτω στη δόμηση εντός οικισμού

Ανατροπές στη δόμηση μέσα σε οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους επιφέρει το Προεδρικό Διάταγμα που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται να ισχύσει από τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι νέες ρυθμίσεις αντικαθιστούν το διάταγμα του 1985 Οι νέες ρυθμίσεις αντικαθιστούν το διάταγμα του 1985 Είναι μια νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που προωθήθηκε χωρίς να δοθεί η παραμικρή δημοσιότητα. Σήμερα έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας οικόπεδα με πρόσοψη μόλις 5 μέτρων και επιφάνεια 72 τετραγωνικών, ενώ το ανώτερο όριο δόμησης για ακίνητα άνω των 550 τετραγωνικών είναι τα 400 τετραγωνικά. Είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα μικρά οικόπεδα, ενώ για τα μεγαλύτερα η δόμηση ψαλιδίζεται κατά 160 τετραγωνικά.

Οι νέες ρυθμίσεις αντικαθιστούν το διάταγμα του 1985 και, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, αποβλέπουν στη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος, επιβάλλουν πιο αυστηρούς όρους δόμησης, με πιο σημαντικό αυτόν που αυξάνει την αρτιότητα των οικοπέδων στα 300 έως και 2.000 τετραγωνικά. Προβλέπεται επίσης ότι οικόπεδα με εμβαδόν 500 τετραγωνικά θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο τουλάχιστον 10 μέτρων για να μπορούν να δομηθούν, ενώ για ακίνητα μεγαλύτερου εμβαδού η πρόσοψη αυξάνει στα 15 μέτρα.

Με το διάταγμα μειώνεται το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων στους συγκεκριμένους οικισμούς και καθορίζεται σε 60% αντί του 70% που ισχύει σήμερα. Μόνον κατ' εξαίρεση για οικόπεδα μικρότερα των 200 τετραγωνικών επιτρέπεται το ποσοστό κάλυψης να αγγίξει το ανώτατο όριο του 70%. Παράλληλα η μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική επιφάνεια ορόφων κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν και τη χρήση του οικοπέδου. Ακόμη:

* Σε οικόπεδα μικρότερα των 700 τετραγωνικών επιτρέπεται να ανεγερθεί κτίσμα συνολικής επιφάνειας ορόφων έως 240 τετραγωνικά, ενώ σε μεγαλύτερα η επιφάνεια μπορεί να φτάσει μέχρι τα 400 τ.μ.

* Σε οικόπεδα μικρότερα των 200 τετραγωνικών ορίζεται συντελεστής δόμησης 1 και για να είναι δυνατή η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. η κάλυψη μπορεί να ξεπεράσει το 60%, με ανώτατο όριο το 70%.

**Υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας ορόφων επιτρέπεται μόνο για τα αμιγώς ειδικά κτήρια, για τα οποία ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,4, ανεξάρτητα από την επιφάνεια του οικοπέδου. Για την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση οι δικαστές (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου) ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προσδιορίσει ποια είναι τα ειδικά κτήρια, για τα οποία προβλέπεται η εξαίρεση.

**Σε κτήρια όγκου άνω των 2.000 κυβικών μέτρων πάνω από τη στάθμη του εδάφους επιβάλλεται η διάσπασή τους σε μικρότερους όγκους ή ανεξάρτητα κτήρια, ακόμα και αν πρόκειται για ένα λειτουργικά ενιαίο οικοδόμημα.

Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί μπορούν να εκτελεστούν με βάση το προγενέστερο καθεστώς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Καταιγίδα καταλήψεων ΑΕΙ, ετοιμάζονται για τη ΔΕΘ
Βιβλία; καλά Χριστούγεννα
Διαμάχη ΤΕΙ - ΑΕΙ για τα επαγγελματικά δικαιώματα
Συμπλοκές στην πορεία
Γιούχα στο νόμο της Διαμαντοπούλου
Διαδηλώσεις
Πανελλαδικό ραντεβού όλων των εργαζομένων
Δήμος Αθηναίων
Διπλή δίωξη από το Δήμο Αθηναίων
Νέες ρυθμίσεις
Τα πάνω κάτω στη δόμηση εντός οικισμού
Ασφαλιστικά ταμεία
Ιδιες παροχές υγείας για 9,5 εκατ. πολίτες
Ακτοπλοΐα
Ακινητοποιημένα τα 33 πλοία μέχρι την Κυριακή και βλέπουμε
Υπηρεσίες Υγείας
Λοβέρδος: Θα άρω την άδεια του «Ντυνάν», αν...
ΚΚΕ: Εκβιασμός στους ασθενείς
Ναρκωτικά
Κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη αλλά και βαρέα μέταλλα πάνε Ψυττάλεια...
Δημόσιο
Πού θα γίνουν οι 1.705 προσλήψεις συμβασιούχων που ενέκρινε το ΑΣΕΠ
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Γιατροί: Θνησιγενές και επικίνδυνο το εγχείρημα του ΕΟΠΠΥ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αυθαίρετη η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από εργοδότες σε υπαλλήλους