Έντυπη Έκδοση

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΔΙΚΩΝ

Μετρήσεις αγωνίας στον Δούναβη

Κόκκινη λάσπη και συνεχείς μετρήσεις της τοξικότητας του νερού του Δούναβη. Το βιομηχανικό δυστύχημα στην Ουγγαρία έδειξε ότι οι περιβαλλοντικές καταστροφές δεν έχουν σύνορα (φωτ. Ass. Press)
Στην προσπάθειά της να διαχειριστεί τις συνέπειες από το σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα και τη μόλυνση από την τοξική κόκκινη λάσπη, η Ουγγαρία ζήτησε και επίσημα τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ενώ από την αρμόδια ουγγρική υπηρεσία ανακοινώθηκε ότι το επίπεδο της μόλυνσης έχει μειωθεί και ο Δούναβης δεν έχει υποστεί ζημιά. Ταυτοχρόνως, πλοίο που μεταφέρει 6 χιλιάδες τόνους διαλυτικής ουσίας βρίσκεται σε κίνδυνο, ανοικτά των ακτών της Βρετάνης.

Πλήρες θέμα...

 • Γαλλία

  • Βρετανικές πυρηνικές κεφαλές για συντήρηση στη Γαλλία
   Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για να γίνεται σε γαλλικό εργοστάσιο η συντήρηση των βρετανικών πυρηνικών κεφαλών βρίσκονται Βρετανία και Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα μισού αιώνα.
  • ΓΑΛΛΙΑ ΟΚΤΩ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ «ΡΑΝΤΕΒΟΥ» Τρίτη και φαρμακερή
   «Μαύρη εβδομάδα» με χιονοστιβάδα επαναλαμβανόμενων απεργιών που ξεκινούν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πανεθνική απεργία οργανώνεται από οκτώ μεγάλα συνδικάτα την Τρίτη.
 • Παγκόσμια Ημέρα για το Κλίμα

 • Περιβάλλον

  • Γκρινπίς: SOS για την κόκκινη λάσπη στον Κορινθιακό
   Επί σαράντα έτη και πλέον η μονάδα παραγωγής αλουμίνας στην περιοχή του Κορινθιακού απορρίπτει στον κόλπο εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κόκκινης λάσπης, ρυπαίνοντας και μολύνοντας τα νερά, απειλώντας τη δημόσια υγεία, αναφέρει η Greenpeace.
 • Πακιστάν

  • ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΕΙ Οι δρόμοι της φωτιάς
   Οι εφοδιοπομπές των αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων περνούν πλέον μέσα από τις φλεγόμενες οδικές αρτηρίες του Πακιστάν, με ανθρώπινο και υλικό κόστος. Πάνω από 100 βυτιοφόρα καυσίμων έχουν εκτιναχθεί, ενώ πέντε οδηγοί έχουν χάσει τη ζωή τους. (φωτ. Ass. Press) Οι οδικές αρτηρίες του Πακιστάν δεν είναι πλέον ασφαλείς για τις εφοδιοπομπές του ΝΑΤΟ, όσο για την αντιτρομοκρατική συμμαχία Ουάσιγκτον - Ισλαμαμπάντ, και αυτή περνάει μέσα από επικίνδυνες ατραπούς, διακινδυνεύοντας αντιστοίχως και τις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ (και συμμάχων) και στο μέτωπο του πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά και ευρύτερα στη νότια Ασία.
 • Τουρκία

  • Τουρκία: από «ασχημόπαπο», η «ωραία Ελένη» της Ευρώπης
   Η συζήτηση περί «κινδύνου να απομακρυνθεί η Τουρκία από τη Δύση» μάλλον θα αρχίσει να αντικαθίσταται σιγά σιγά από το ερώτημα για το αν εξελίσσεται η Τουρκία σε «ωραία Ελένη» και σε παράγωγα αυτού ερωτήματα της μορφής «πόσο ωραία είναι» η συγκεκριμένη Ελένη.
  • Οχτώ συμφωνίες 100 δισ. δολαρίων υπέγραψαν Ερντογάν - Ουέν
   Ταγίπ Ερντογάν - Ουέν Τζιαμπάο. Με 100 δισ. δολάρια είναι να μην προσέχεις... ως κόρη οφθαλμού τον «άνθρωπό» σου! (φωτ. Reuters) Μεταξωτούς δρόμους με επιδέξιους χειρισμούς στρώνουν Τουρκία και Κίνα, οι οποίες υπέγραψαν οχτώ συμφωνίες, έθεσαν στόχο για εμπορικές συναλλαγές 100 δισ. δολαρίων το 2020, συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας και αποφάσισαν να φτιάξουν τον «σύγχρονο δρόμο του μεταξιού».
 • Αφγανιστάν

  • Αφγανιστάν: «συστημένη» έκρηξη σε τζαμί
   Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουντούζ Μοχάμεντ Ομάρ και 15 ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισχυρή έκρηξη που σχεδόν ισοπέδωσε τζαμί στην πόλη Ταλουκάν, πρωτεύουσα της γειτονικής επαρχίας Ταχάρ στο βόρειο Αφγανιστάν.
 • Νόμπελ Ειρήνης

  • Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΛΙΟΥ ΣΙΑΟΜΠΟ Νόμπελ-μήνυμα στην Κίνα
   Ο φυλακισμένος Κινέζος ακτιβιστής Λιου Σιαομπό (στα πλακάτ των διαδηλωτών) τιμάται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, που γίνεται για άλλη μια φορά μέσο πολιτικής πίεσης. Η βράβευση προκαλεί πλήθος αντιδράσεων. Το Πεκίνο μιλάει για «παραβίαση των αρχών του Νόμπελ», ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν την απελευθέρωση του πλέον προβεβλημένου αντιφρονούντος της Κίνας, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών.
  • «Σιγά τον αντιφρονούντα!»
   Ο γνωστός Κινέζος αντιφρονών Ουέι Τζινσένγκ, 60 ετών, που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1997, αφού πέρασε 18 χρόνια στις κινεζικές φυλακές, επέκρινε χθες τη βράβευση του Λιου Σιαομπό, εκτιμώντας ότι ο βραβευθείς είναι ένας μετριοπαθής έτοιμος να συνεργαστεί με το κομμουνιστικό καθεστώς. «Κατά τη γνώμη μου, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Λιου Σιαομπό διότι είναι διαφορετικός από την πλειονότητα των διαφωνούντων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουέι.
  • Νόμπελ-μήνυμα για άμεση απελευθέρωση
   Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκε η διεθνής κοινότητα -εξαιρουμένης της Κίνας- την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, την απελευθέρωση του οποίου ζητούν τώρα πολλές κυβερνήσεις, οργανώσεις και διεθνείς προσωπικότητες.
 • Άλλες ειδήσεις

  • «Φιλί αποχαιρετισμού» στη «σκοτεινή» Γαλλία
   Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες ή έχουν αλλάξει ως κοινωνία; Οι λέξεις «λογοκρισία» και «διωγμός», που κρύβονται σαν υπολείμματα τροφής στα σφιγμένα δόντια των φοβισμένων μικροαστών Γάλλων, περιμένουν, φαίνεται, την «οδοντογλυφίδα» της εξουσίας για να τις βγάλει.