Έντυπη Έκδοση

Κόλαφος η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Η Πολεοδομία είναι για κατεδάφιση

ΜΙΑ αυθαίρετη μάντρα, που φτιάχτηκε όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης, δεσπόζει μέχρι σήμερα στον Κάλαμο. Οι αυτοψίες γίνονται έπειτα από τέσσερα χρόνια και τα πρόστιμα βεβαιώνονται ύστερα από 13. Οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις του περασμένου καλοκαιριού επιδείνωσαν την ήδη τραγική κατάσταση, μετατρέποντας την απλή διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας σε μαραθώνιο. Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις Πολεοδομίες κάνει λόγο για «δραματική κατάσταση» που οφείλεται σε ελλιπή μηχανοργάνωση και στελέχωση, πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και παραλείψεις που έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Περιβάλλον

  • Χιλιάδες υπογραφές για την Κυνόσουρα
   Ο εγκαταλειμμένος χώρος, που υποτίθεται ότι συμβολίζει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Προσφάτως έγινε και παρέλαση λόγω της επετείου. Είναι καιρός η πολιτεία να σταματήσει να υποκρίνεται... Η ανάδειξη με εξαιρετικό τρόπο της πύλης του Ηετίωνα και των Κορώνειων τειχών στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια ευκαιρία για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, που θα περιλαμβάνει και την Κυνόσουρα, όπου έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας, μια περιοχή που έχει μεταβληθεί σε χωματερή.
 • Πολεοδομίες

  • ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ Η Παναγιά να βάλει το χέρι της
   Σε καταγγελία για καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικής άδειας προέκυψε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος Τήνου και η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Ερμούπολης δεν ήταν σε θέση να αποφανθούν εάν ιδιοκτησία βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το ΥΠΕΚΑ.
  • ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Πολίτες 13 χρόνια στην αναμονή
   Στα προβλήματα έλλειψης προσωπικού αναφέρονται αρκετά έγγραφα που έχουν κοινοποιηθεί πρόσφατα στην Ανεξάρτητη Αρχή και στα οποία αποτυπώνεται έκδηλα το πρόβλημα της υποστελέχωσης και αδυναμίας ανταπόκρισης των υπηρεσιών στα αιτήματα των πολιτών.
  • ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ «Επειδή ξέχασα το γρηγορόσημο»
   Αποφάσισε να κατεδαφίσει δικό του ακίνητο στο κέντρο του Παγκρατίου. Ακολούθησε τη νόμιμη οδό, αυτή της υποβολής αίτησης για άδεια κατεδάφισης, αντί να μισθώσει ένα συνεργείο και όλα να γίνουν σε μία μέρα (όπως συνηθίζεται).
  • ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ Η κατεδάφιση που δεν γίνεται
   Ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στον Κάλαμο Αττικής, του οποίου η ιδιοκτησία δεν έχει απ' ευθείας πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη, διεκδικεί πλέον της δεκαετίας την κατεδάφιση παράνομης περίφραξης και τη δημιουργία διόδου διέλευσης, για την πρόσβαση στην παραλία.
 • Δικαιοσύνη

  • Δικαιοσύνη ...και η Δικαιοσύνη ζει με αναβολές
   Χαμένη στο πέλαγος χιλιάδων δικογραφιών, η Δικαιοσύνη δεν λέει να συνέλθει. Από τις 130.775 υποθέσεις της περιόδου 2009-2010, που εισήχθησαν για συζήτηση σε όλες τις διαδικασίες του Μονομελούς και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, εκδικάστηκαν μόνον οι 53.155 (40,64%). Εργατικές διαφορές προσδιορίζονται έπειτα από δύο χρόνια, εμπορικές υποθέσεις τον Δεκέμβριο του 2012 και αγωγές διατροφής τον Οκτώβριο του 2011. Το ποσοστό αναβολής των ποινικών υποθέσεων στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία και Αυτόφωρα αγγίζει το 53,48%.
 • Συνέντευξη: Φιλίπ Περέν

  • ΦΙΛΙΠ ΠΕΡΕΝ: Ο ΓΑΛΛΟΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ «Ο μπαμπάς λείπει για δουλειές στο Διάστημα»
   «Οταν βγαίνεις έξω από το διαστημόπλοιο, θεωρείς ότι θα βρεθείς σε περιβάλλον το οποίο ήδη γνωρίζεις από την εκπαίδευση. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική», λέει ο Γάλλος αστροναύτης Φιλίπ Περέν «Ο μπαμπάς λείπει ταξίδι στο Διάστημα για δουλειές». Ο μπαμπάς τους βέβαια χρειάστηκε πρώτα να ταξιδέψει με 25 φορές την ταχύτητα του ήχου προτού φτάσει στις δουλειές του.
 • Υπουργείο Παιδείας

  • ΤΟ «ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ e-βιβλία χωρίς υπολογιστές
   Ηλεκτρονικά σχολικά βιβλία, διαδικτύωση όλων των σχολείων και φροντιστήριο μέσω υπολογιστή στο σπίτι, υποσχέθηκε για το «νέο» ψηφιακό σχολείο η υπ. Παιδείας από τη Λήμνο, παρουσία του πρωθυπουργού. Ομως, στο σημερινό σχολείο, μόνο 6 στους 100 μαθητές κάνουν χρήση ή έχουν υπολογιστή.
  • ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ e-ΒΟΟΚ, ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ, ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΜΕΧΡΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ Και το πραγματικό
   Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων, περίπου το 97% του συνόλου των μονάδων, είναι συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο, παραμένουν απογοητευτικά τα στοιχεία αξιοποίησης και χρήσης.
  • Θα αξιολογούν αλλά και θα αξιολογούνται
   Η ψηφιοποίηση του σχολείου δρομολογεί και τις διαδικασίες αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.
 • Υπουργείο Υποδομών

  • ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ Ψάχνουν ιδιώτες για δρόμους - αεροδρόμια
   Την τρίτη γενιά αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δημοπρατηθούν σταδιακά ώς τα τέλη του 2011, παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών στο συνέδριο των Ευρωπαίων κατασκευαστών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ - ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ Διαφώνησαν τι είναι «τακτικές αποδοχές»
   Τη διελκυστίνδα έπαιζαν χθες το μεσημέρι και για 2,5 ώρες υπουργείο Υποδομών και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με έπαθλο τον ορισμό τού τι είναι «τακτικές αποδοχές».
 • Δικαστικό ρεπορταζ

  • Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μυστήριο στη δίκη για την απαγωγή
   Αντιπαράθεση με την πρόεδρο του δικαστηρίου είχε ο Π. Βλαστός, που κατηγορείται για την απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου Μια ακροαματική διαδικασία που επιφυλάσσει -αν μη τι άλλο- εκπλήξεις, φαίνεται πως θα είναι η δίκη για το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», μετά τις δηλώσεις εμπλεκομένων τόσο μέσα όσο και έξω από τη δικαστική αίθουσα.
  • Ξαναμπαίνουν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης οι 26 για τα φιλέτα της Αιξωνής
   Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις καταπάτησης και παράνομης αγοραπωλησίας δασικής, και συνεπώς δημόσιας έκτασης, που έχει απασχολήσει ποτέ την ελληνική Δικαιοσύνη, και στην οποία εμπλέκονται 26 άτομα, μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.
  • Αποζημίωση 20.000 € σε φύλακα γαλακτοβιομηχανίας
   Αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη υποχρεώνεται να καταβάλει γνωστή γαλακτοβιομηχανία σε φύλακα, ο οποίος υπέστη πνευμονοπάθεια εξαιτίας της διαρροής 150 λίτρων θειικού οξέος από την εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων.
 • Συμβούλιο της Επικρατείας

  • Αναβλήθηκε η προσφυγή φορέων κατά Μνημονίου
   Στις 23 Νοεμβρίου θα συζητηθεί τελικά στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων συνδικαλιστικών φορέων κατά του Μνημονίου και των κυβερνητικών αποφάσεων για περικοπές σε μισθούς και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων.
 • Διόδια

  • Καλούνται στην ΕΛ. ΑΣ. όσοι αρνούνται τα διόδια
   «Περάστε από την Αστυνομία, δι' υπόθεσίν σας». Η αλήστου μνήμης πρόσκληση, αναβιώνει αυτές τις ημέρες στη Λάρισα, οι αστυνομικές υπηρεσίες της οποίας καλούν πολίτες, οι οποίοι μετείχαν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις κατά των διοδίων στις 6 του περασμένου Ιουνίου για να καταθέσουν.
 • Αστυνομικό ρεπορτάζ

  • ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ Κύκλωμα φρίκης σε 43 πόλεις!
   Σε 43 πόλεις της Ελλάδας έγιναν έρευνες για τον εντοπισμό ενεχόμενων στην πρωτοφανή υπόθεση ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ευρήματα αποκάλυψαν εισαγγελικές έφοδοι σε σπίτια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Γινόταν εκτεταμένη χρήση και διακίνηση σκληρότατου υλικού παιδικής πορνογραφίας, με πρωταγωνιστές βρέφη και παιδιά ηλικίας από 8 μηνών έως 9 ετών! Εγιναν 18 συλλήψεις και σχηματίστηκαν 177 δικογραφίες. Οι κατηγορούμενοι είναι ηλικίας από 28 έως 55 ετών, στην πλειονότητά τους παντρεμένοι με παιδιά.
  • Αποκεφάλισαν ελάφι στην Πάρνηθα
   Αντιμέτωπος με ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε αυτοκινητιστής στην Πάρνηθα, όταν του κίνησε την περιέργεια σμήνος από αρπακτικά πουλιά.
  • Στον εισαγγελέα ο 28χρονος
   Στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος για «παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες», παράβαση του νόμου «περί όπλων» και του «ΚΟΚ» οδηγήθηκε 28χρονος, ο οποίος συνελήφθη λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στα γραφεία του υπουργείου Μεταφορών στο Περιστέρι.
  • Γκρέμισαν το μαγαζί και το σήκωσαν
   Το γεγονός ότι το κατάστημα με τις επώνυμες μάρκες ήταν κλειστό, δεν τους εμπόδισε καθόλου.
 • Ερασιτέχνες μετεωρολόγοι

  • ΓΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ-Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ Meteo από μία ταράτσα
   Τ. Μεργιάς, Μ. Σπηλιωτόπουλος, Σ. Τσακίρης και Στ. Ντάφης, έτοιμοι να «πιάσουν» τον καιρό της Μαγνησίας Τέσσερις φίλοι από τον Βόλο έστησαν ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό και οι προβλέψεις τους είναι δημοφιλείς στην ιστοσελίδα τους meteovolos.gr. Προβλέπουν βαρύ χειμώνα για φέτος.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Ενταση στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
   Από εντάσεις και «αγριάδες» σημαδεύτηκε χθες η πρώτη ημέρα του έκτακτου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το οποίο πραγματοποιείται εν όψει των ριζικών ανατροπών στη λειτουργία της ΔΕΗ με φόντο την τελευταία και πιο σύνθετη φάση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.
  • Κύματα προβλημάτων στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού
   Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
  • ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Τα Ι.Χ. κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη!
   Πόλη υπό κατάληψη, αιχμάλωτη των τεσσάρων τροχών θυμίζει η Θεσσαλονίκη, απέχοντας παρασάγγας από ευρωπαϊκές πόλεις ανάλογου μεγέθους.
  • ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΟ ΑΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Καθαρή ανακύκλωση
   Τα μηχανήματα ανακύκλωσης-κομποστοποίησης του πανεπιστημίου και οι κάδοι που έχουν διασκορπιστεί σε όλο το ίδρυμα Στη λογική του «τίποτα δεν πάει χαμένο», το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι το πρώτο στην Ελλάδα και το τρίτο παγκοσμίως που έχει προχωρήσει στην ανακύκλωση, με γνώμονα τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων.
  • Το ζωντανό πείραμα έμαθε σε 12χρονους τις φιλικές στο περιβάλλον πηγές ενέργειας
   Η Νίκη Γουλανδρή, πρόεδρος του ομώνυμου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου έγινε το πείραμα «Ο Σταγόνας, η οικογένειά του και η πράσινη ενέργεια». Μοιάζει με τίτλο παραμυθιού. Οχι τυχαία, αφού το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον παραπάνω τίτλο και το πρωτότυπο εργαστήρι, στο οποίο εφαρμόστηκε, απευθυνόταν σε 12χρονους μαθητές.