Έντυπη Έκδοση

Ισχυρή μαρτυρία

Δημοσιογράφος, συγγραφέας και μαχήτρια της Αριστεράς η Ελλη Παππά, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που «βούτηξε βαθιά στα νερά» του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Οι γονείς της, η ίδια και τα αδέλφια της, μεταξύ των οποίων και η Διδώ Σωτηρίου, έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά, μετά την Καταστροφή του 1922.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Ο Αυστριακός από τα Πηλιοχώρια
   «Είμαι ένας άνθρωπος που έρχεται συνεχώς από τη Μαγνησία», θα μπορούσε να γράψει κάποτε ο Κώστας Ακρίβος «στο βιβλίο που χρωστάει στον εαυτό του», κατά παράφραση του γνωστού στίχου του Τάκη Σινόπουλου. Παρόλο που αυτός δεν «έρχεται συνεχώς» από τον γενέθλιο τόπο του, όπως ο ποιητής από τον Πύργο της Ηλείας, επανακάμπτει περιστασιακά, σε ορισμένα από τα δώδεκα πεζογραφικά βιβλία, που έχει εκδώσει εντός της δεκαοκταετούς συγγραφικής του παρουσίας.
  • Ενώ τα αγόρια διαβάζουν τα νέα του Αγίου Ορους, τα κορίτσια λιάζουν τις γάμπες τους
   Ο Γκέοργκ Γκρόντεκ (Georg Groddeck), γιατρός, ψυχαναλυτής και συγγραφέας, θεμελιωτής της σύγχρονης Ψυχοσωματικής Ιατρικής, γεννήθηκε το 1866 στο Μπαντ Κέζεν της Γερμανίας και πέθανε το 1934 στη Ζυρίχη της Ελβετίας.
  • Ξεφυλλίζοντας ημερολόγια και άλμπουμ αναμνήσεων
   Ο προσωπικός χρόνος του καθενός είναι πολύτιμος, μοναδικός και ανεξαγόραστος· ισόβιός του και, στην ουσία, αδιαφοροποίητος, με μόνο ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει, υπό προϋποθέσεις, ιστορικός.
  • Σκαραβαίοι σε κλειστά χέρια
   Ο Εντγκαρ Αλλαν Πόε με τον «Χρυσό σκαραβαίο» ανατέμνει και ορίζει το φανταστικό. Δεν αφήνει περιθώριο για ενστάσεις. Για προσθέσεις. Για νέες αλλαγές. Η έννοια της φαντασίας πραγματώνεται απόλυτα σ' αυτό το αριστούργημα του Αμερικανού δημιουργού. Ο πρόωρα χαμένος λογοτέχνης, βρίσκει τον καταλύτη για να εκτοξεύσει τη φαινομενικά απλή ιστορία του. Ποιος είναι αυτός;
  • ...καινώ τρόπω δε, πεσών νικάς, γενναίε...
   Μια πρόσκληση από τον εκδοτικό οίκο Πατάκη σε οκτώ Ελληνες συγγραφείς να γράψουν κείμενα για μια καινούργια σειρά, της οποίας ο κάθε συλλογικός τόμος θα ανελίσσεται γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται με την Προδοσία.
 • Τρίτη ανάγνωση

  • Ο «Ηλίθιος»
   Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε πει κάποτε πως σ' όλη του τη ζωή διάβαζε τα ίδια βιβλία.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Το σφύριγμα στο τραγούδι
   Ενα αντρικό προνόμιο που δύσκολα θα χάσει τα πρωτεία από τις γυναίκες είναι το σφύριγμα. Το σφύριγμα που εκφράζει τον θαυμασμό όταν απευθύνεται σε μια γυναίκα, ανησυχία όταν προέρχεται από τροχονόμο και δυσφορία ή αγαλλίαση ύστερα από απόφαση τού διαιτητή σε κάποιο αγώνα.
  • John Lennon Το πρότυπο του ροκ σταρ
   Σαράντα χρόνια μετά τη διάλυση των Beatles συνεχίζει να υπάρχει το αναπάντητο ερώτημα για το ποιος από τους John Lennon και Paul McCartney είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της επιτυχίας των Beatles.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Ακτινολόγοι καραδοκούν στις κάμερες
   Το παπούτσι που πέταξε ο «49χρονος ακτινολόγος» κατά του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είχε, κατά δήλωση του ιδίου, συμβολικό χαρακτήρα, δεν στρεφόταν κατά του φυσικού προσώπου του Γ. Παπανδρέου, αλλά εναντίον του αξιώματος, της θέσης, του θεσμού.
  • Ο ευγενής καθ' έξιν άνθρωπος
   Η εξελικτική διαδικασία του ανθρώπινου είδους έγινε, βασίστηκε και διαφαίνεται από τη γλώσσα, που χρησιμοποιήθηκε προφορικά και γραπτά στη λειτουργική επικοινωνία και ανάπτυξη των κοινωνιών στη Γη, με έκκεντρη τροχιά γύρω από την έκρηξη των πολιτισμών και της λαογραφίας, που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως σήμερα, σύμφωνα με τις ανακαλύψεις αρχαιολογικών ευρημάτων, συνοδευόμενες πάντα από ανθρωπολογικές στάσεις και θέσεις των εκάστοτε πρωτοπόρων ερευνητών.
  • Ενα δυσοίωνο όραμα
   Τα διηγήματα του Κώστα Βάρναλη «Ο λαός των Μουνούχων», «Ιστορία του Αγίου Παχωμίου» και «Οι Φυλακές» δημοσιεύτηκαν, υπό τον κοινό τίτλο «Ο λαός των Μουνούχων», το 1923, έναν μόλις χρόνο μετά την ποιητική του σύνθεση «Το φως που καίει», η οποία είχε προλάβει να τον μεταφέρει στην πρώτη γραμμή του λογοτεχνικού προσκηνίου.
  • Εκδηλώσεις
  • Βιβλία από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
   Ενα διασκεδαστικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει πίσω στις αρχέγονες ανθρώπινες κοινότητες της Λίθινης Εποχής. Ο συγγραφέας αφηγείται, με κέφι και έμπνευση, την ιστορία μιας οικογένειας πιθηκάνθρωπων που πολεμά με άγρια θηρία και αντίξοες καιρικές συνθήκες για να επιβιώσει.
  • Τα πιο φοβερά χαστούκια είναι εκείνα που νομίζεις πως δεν έχεις δεχθεί
   Λίγες κουβέντες προερχόμενες από το τράνταγμα και το έρμα· γραμμένες την αυριανή της άνοιξης (με την εξακολουθητική απέχθεια προς τον δοκιμιακό λόγο), ώστε να εκτεθεί ο υποφαινόμενος καθώς του πρέπει.