Έντυπη Έκδοση

Κατάθλιψη

Ξεδιαλύνοντας τους μύθους

Ο όρος «κατάθλιψη» στην εποχή μας ίσως είναι από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν συνήθως μια δυσάρεστη συναισθηματική διάθεση. Στην πρόσφατη παρουσίαση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κατάθλιψης» στη Σκωτία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε πως «η ιδέα ότι κατάθλιψη σημαίνει απλώς νιώθω δυστυχία είναι ένας από τους κύριους μύθους που περιβάλλουν αυτή την ασθένεια».

Πλήρες θέμα...

 • Ψυχική υγεία

  • 11 Οκτωβρίου Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας Χρόνιος πόνος
   Ο χρόνιος πόνος μπορεί να περιγραφεί ως «πόνος που διαρκεί περισσότερο από τη φυσιολογική περίοδο ανάρρωσης», η οποία, ελλείψει άλλων κριτηρίων, ορίζεται στους 3 μήνες. Μπορεί να προκληθεί από ένα τεράστιο φάσμα κοινών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος και ο διαβήτης, ή από άλλους παράγοντες, όπως τραυματισμοί και χειρουργικές επεμβάσεις. Ο χρόνιος πόνος δεν εμπίπτει αποκλειστικά σε έναν επιστημονικό κλάδο, με αποτέλεσμα η πορεία ενός ατόμου με χρόνιο πόνο μέχρι τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση, να είναι ιδίως κατακερματισμένη, δύσκολη και δαπανηρή.
  • Η σοβαρή ψυχική διαταραχή στη σύγχρονη συγκυρία Δικαιώματα ή διακρίσεις;
   «Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές δεν διαφέρουν από τους άλλους ανθρώπους και διεκδικούν τα ίδια βασικά δικαιώματα στη ζωή: επαρκές εισόδημα, αξιοπρεπή στέγη, δυνατότητες για μόρφωση, δουλειά, φίλους, κοινωνικές σχέσεις» (J. Chamberlin).
 • Καρδιολογία

  • Κολπική μαρμαρυγή: η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας
   Στα 300 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ετήσιο κόστος των περίπου 100.000 Ελλήνων με κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας στον γενικό πληθυσμό, που συνδέεται με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα. Επίσης συνδέεται με σημαντικό αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω υποτροπών ή επιπλοκών της νόσου και με υψηλή συχνότητα απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων καθώς και ιατρικών επισκέψεων.
 • Διατροφή

  • Η δίαιτα ORAC μέσα από ένα βιβλίο
   Η επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας εξελίσσεται συνεχώς προσφέροντας διαρκώς νέες ανακαλύψεις και περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις των τροφών, θετικών και αρνητικών, στο σώμα μας.
  • Λαχανικά και παιδιά
   Τα παιδιά που στο οικογενειακό γεύμα σερβίρονται λαχανικά ζυγίζουν λιγότερο από τα συνομήλικά τους, λέει νέα ελληνική επιστημονική δημοσίευση στο Journal of Pediatrics.
 • Ορθοπεδική

  • Οστεοαρθρίτιδα η χρόνια πάθηση των αρθρώσεων
   Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση των αρθρώσεων, στην οποία παρατηρείται προοδευτική μαλάκυνση του αρθρικού χόνδρου, απώλεια δηλαδή της φυσιολογικής του σκληρότητας, που οδηγεί σε διάσπαση της επιφάνειας του χόνδρου, μείωση της κυτταροβρίθειας και ελάττωση της περιεκτικότητάς του σε πρωτεογλυκάνες. Οι μεταβολές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια της ελαστικότητας του χόνδρου και ελάττωση της αντοχής του σε φορτία, καταλήγοντας στην καταστροφή του.