Έντυπη Έκδοση

Βιβλία από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων

***Roy Lewis

Γιατί έφαγα τον πατέρα μου

μτφρ.: Ελση Τσούτη

εκδόσεις Αγρα, σ. 182, ευρώ 15

Ενα διασκεδαστικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει πίσω στις αρχέγονες ανθρώπινες κοινότητες της Λίθινης Εποχής. Ο συγγραφέας αφηγείται, με κέφι και έμπνευση, την ιστορία μιας οικογένειας πιθηκάνθρωπων που πολεμά με άγρια θηρία και αντίξοες καιρικές συνθήκες για να επιβιώσει. Ο εφευρετικός (σε σημείο επικίνδυνο) πατέρας, ο «οικολόγος» θείος που μηρυκάζει το μότο: «Επιστροφή στα δέντρα», τα παιδιά που σιγά σιγά ανδρώνονται και απαιτούν το μερίδιό τους στην εξουσία. Μαζί με αυτούς τους θεοπάλαβους πρωταγωνιστές, η ανακάλυψη της φωτιάς, τα νέα εργαλεία, η συνεχής προσπάθεια των πρώτων ανθρώπων να επιβληθούν στη φύση. Από πιθηκάνθρωποι να γίνουν άνθρωποι, απόλυτοι κυρίαρχοι του πλανήτη. Κάτι που θα συνέβαινε πολύ νωρίτερα από ό,τι γνωρίζουμε (με καταστροφικές ίσως συνέπειες), αν οι γιοι δεν αποφάσιζαν να φάνε τον πατέρα - εγκαίρως.

Ενα πρωτότυπο, σπαρταριστό μυθιστόρημα, για γέλια, γνώση και... συμμόρφωση. Αναμφίβολα, ένα από τα καλύτερα που διαβάσαμε φέτος.

***Kurt Vonnegut

Κυανοπώγων

μτφρ.: Χρύσα Τσαλικίδου

εκδόσεις Επιλογή / Θύραθεν, σ. 293, ευρώ 16

Ενας βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ζωγράφος και συλλέκτης έργων αφηρημένου εξπρεσιονισμού, έχει αποτραβηχτεί και ζει μόνος σ' ένα εξοχικό σπίτι. Ολα κυλάνε ήσυχα μέχρι να εισβάλει στη ζωή του μια νέα «ισχυρογνώμων, υπερδραστήρια, φιλήδονη και αυταρχική» γυναίκα, η οποία σχεδόν τον εξαναγκάζει να γράψει την αυτοβιογραφία του. Ο αφηγητής εξιστορεί τα γεγονότα που τον σημάδεψαν, γεγονότα που συνέβησαν στη Μεγάλη Κρίση, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονότα που αφορούν τις καλλιτεχνικές του παρέες, αλλά και τραγικές ιστορίες των αρμένιων προγόνων. Παράλληλα παρουσιάζει την ιδιόμορφη σχέση του με τη γυναίκα-εισβολέα στη ζωή του. Κι όλα αυτά ενώ επίκειται η αποκάλυψη του μυστηρίου της παταταποθήκης, η σύνδεση της Τέχνης με τα τραυματικά βιώματα. Ο σημαντικός αμερικανός συγγραφέας γράφει μια παράδοξη ιστορία μακριά από το γνώριμο σ' εκείνον πεδίο της επιστημονικής φαντασίας, αλλά συμβατή με την ξεκάθαρη αντιπολεμική του θέση. Αμεσο ύφος, πολιτικό σχόλιο, πικρό χιούμορ.

***Μένης Κουμανταρέας

Το αρμένισμα

εκδόσεις Κέδρος, σ. 216, ευρώ 15

Επανέκδοση του δεύτερου βιβλίου του σημαντικού ελληνα συγγραφέα, βραβευμένο και κυνηγημένο (δικάστηκε τέσσερις φορές επί χούντας με την κατηγορία του άσεμνου). Το πρώτο εκτεταμένο διήγημα του βιβλίου αφορά το πολύπαθο ταξίδι ενός ελληνικού καραβιού φορτωμένο με αρμένιους πρόσφυγες, το οποίο έπειτα από πολλά δεινά καταφέρνει να φτάσει στον Πειραιά, λίγο πριν ξεσπάσει η Μικρασιατική Καταστροφή. Στο δεύτερο, επίσης, εκτεταμένο διήγημα παρακολουθούμε τις περιπέτειες δύο μικρών φίλων, ενός ελληνόπουλου κι ενός τουρκόπουλου, το 1963, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η στρατιά του Μουράτ του Τέταρτου ξεκινά για εκστρατεία στη Βαγδάτη. Ακολουθεί η νουβέλα της συλλογής «Οι γάμοι του Σπόρου και της Ποππαίας», η πέτρα του σκανδάλου, εξαιτίας των ομοφυλοφιλικών αναφορών. Ο Μένης Κουμανταρέας ζωντανεύει την ιστορία της σχέσης του Νέρωνα με τον δούλο του Σπόρο στη σύγχρονη Αθήνα. Μια τολμηρή νουβέλα, σ' ένα βιβλίο με δικαστικό παρελθόν.

***Λάκης Σάντας

Μια νύχτα στην Ακρόπολη

εκδόσεις Βιβλιόραμα, σ. 157, ευρώ 16,15

Μαρτυρία του Λάκη Σάντα, ο οποίος μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τον Μάιο του 1941 τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, αναζωπυρώνοντας το αίσθημα της αντίστασης. Ο συγγραφέας, με ζωντανή, δωρική γλώσσα, ξεκινά την αφήγησή του από την ηρωική βραδιά, μας ξεναγεί στα σπάργανα της Εθνικής Αντίστασης μέσα στην Αθήνα και στη συνέχεια πάνω στα βουνά, όπου πολέμησε μαζί με τους συντρόφους του τους γερμανούς εισβολείς. Ακολουθούν τα Δεκεμβριανά, ο βρόμικος ρόλος των Αγγλων, η φυλακή, η εξορία, ο Καναδάς. Μια ζωή σαν μυθιστόρημα.

***Μαρία Κόντη

Εννέα

εκδόσεις Cube Art, σ. 183, ευρώ 25

Σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα της Μαρίας Κόντη σε μια σύνθεση με έντονη πειραματική διάθεση. Διαρκής διάλογος μεταξύ της λογοτεχνίας, της θεωρίας της τέχνης, των εικόνων και της προσωπικής αφήγησης. «Οτιδήποτε έχω δει, μπορώ με κάποιον τρόπο να το πω, να το γράψω». Το βιβλίο βραβεύτηκε για τον σχεδιασμό του από τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ).

***Μάικλ Γκρεγκόριο

Η όψη του σκότους

μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σ. 588, ευρώ 20,7

Ιστορικό μυθιστόρημα, με αστυνομική πλοκή και ατμόσφαιρα θρίλερ, το οποίο διαδραματίζεται στην Πρωσία στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο εισαγγελέας Χάνο Στιφένιις, σε ρόλο ντετέκτιβ μιας άλλης εποχής, καλείται να εξιχνιάσει δολοφονίες γυναικών που συγκεντρώνουν κεχριμπάρι για λογαριασμό των γάλλων κατακτητών. Ταξιδεύει στην Πρωσία για να διαλευκάνει το μυστήριο. Ο κίνδυνος που θα συναντήσει δεν αφορά μόνο τον ίδιο και τις άτυχες γυναίκες, είναι έτοιμος «να καταπιεί όλη την οικογένειά του». Η παράνοια που αναζητά να καλλιεργήσει «τον κτηνώδη πυρήνα της Πρωσίας», το «φρικτό κέρινο έργο», περιτριγυρίζει τον Στιφένιις. Ενα καλογραμμένο, δεμένο θρίλερ, με αέρα ταινίας εποχής.

***Φίλιππος Φιλίππου

Ο οργισμένος έφηβος

εκδόσεις ΑΛΔΕ, σ. 329, ευρώ 15,07

ΕΕπανέκδοση του μυθιστορήματος του γνωστού έλληνα συγγραφέα, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1987. Ενας έφηβος ανδρώνεται μέσα από τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της δεκαετίας του '60. Η περιπλάνησή του ξεκινά από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα και συνεχίζεται στην Αθήνα, το κέντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Στη φαντασία του ζωντανεύουν ήρωες αστυνομικών ιστοριών που πλέκονται με τα όσα συμβαίνουν τριγύρω. Συχνός επισκέπτης κινηματογραφικών σκοτεινών αιθουσών, αλλά και γηπέδων, συγκεντρώσεων και νεανικών στεκιών. Ερωτοτροπεί με όμορφες υπάρξεις με φόντο το τσιμέντο, γαλουχείται και δρα πολιτικά μέσα από τη δολοφονία του Λαμπράκη, την ταραγμένη πολιτικά εποχή.

***Sharon Kivland

Ο Φρόυντ σε διακοπές, μια διαταραχή της μνήμης,

τόμος Β'

εκδόσεις Cube Art, σ. 181, ευρώ 22,5

Δίγλωσση αγγλοελληνική έκδοση του έργου της Sharon Kivland, η οποία ακολουθεί τα χνάρια του Φρόυντ σε ταξίδι αναψυχής. Ο Τζόις, ο Σβέβο, ο Μπρετόν, ο Ντεριντά στοιχειώνουν τα βήματά της· το ασυνείδητο, οι εγγραφές ημερολογιακού τύπου, η πειραματική διάθεση. Τοποθετώντας σε πρώτο πλάνο τον μεγάλο ψυχαναλυτή, η συγγραφέας συνεχίζει την παράδοση των έργων, στα οποία η παρακολούθηση ενός προσώπου αποτελεί μέρος μιας περφόρμανς.

***Κώστας Μποσταντζόγλου

Σκυλίσιες μέρες

εκδόσεις Κέδρος, σ. 171, ευρώ 14

Συλλογή διηγημάτων με πρωταγωνιστή τον κοφτό λόγο, το χιούμορ και τον σαρκασμό. Ενας εγγονός ακολουθεί τα χνάρια του παππού του «με τα κιτρινισμένα δάχτυλα». Οι μεγάλοι «λέγανε» και οι μικροί ακούγανε ιστορίες για μια μεσόκοπη πόρνη. Ιστορίες με ανορθόδοξα «love story», «golden boys», απολυμένους μεσήλικες, κοτσύφια που αναζητούν το ταίρι τους στη Συγγρού. «Απαγορεύεται αυστηρώς το βάδην, επιτρέπεται το τροχάδην». Σύγχρονες ιστορίες της πόλης, σφηνάκια λογοτεχνικού κυνισμού.

***Μαρία Χ. Μαλανδρινού

Υποταγή

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 293, ευρώ 16

Μια παρέα παλιών φίλων και συμμαθητών συναντιούνται έπειτα από αρκετά χρόνια. Μεγάλωσαν μαζί, έχοντας τις ίδιες αγωνίες και ιδανικά, αλλά μοιάζουν πλέον να μην τους ενώνει τίποτα. Εχουν αλλάξει δραματικά. «Αριστεροί από κούνια, ερωτοτρόπησαν με την άλλη όχθη» και πλέον «ο καθένας τους, ένας Ιωνάς εγκλωβισμένος στο δικό του κήτος», που δηλώνει υποταγή σε κάθε ευκαιρία. Αναπόφευκτα... Γιατί οι νέοι εξεγείρονται, ενώ εκείνοι που τα χρόνια και οι εμπειρίες βαραίνουν την πλάτη τους υποτάσσονται. Οι παλιοί λογαριασμοί ξανανοίγουν, τα περασμένα πάλι στο προσκήνιο. Αφήγηση λιτή, ιστορία με σαφή προσανατολισμό, μια «υποταγμένη» γενιά αναστοχάζεται.

***Jacques Bonnet

Βιβλιοθήκες γεμάτες φαντάσματα

μτφρ.: Βάνα Χατζάκη

εκδόσεις Αγρα, σ. 172, ευρώ 15,5

Ανάγνωσμα που καταπιάνεται με διαφορετικά βιβλιοφιλικά θέματα, χωρισμένα σε επιμέρους κεφάλαια. Από τα δεκάδες χιλιάδες βιβλία των ιδιωτικών βιβλιοθηκών, το πάθος που συνοδεύει την κατοχή τους και τις κατεστραμμένες βιβλιοθήκες της ανθρώπινης ιστορίας, στις διαφορετικές μορφές βιβλιομανίας, στους διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης. Γνωστά πρόσωπα του κόσμου του βιβλίου κάνουν την εμφάνισή τους, παρέα με αμέτρητες βιβλιοφιλικές ιστορίες.

***Ερίκα Μπαουερμάιστερ

Μαθήματα υψηλής μαγειρικής

μτφρ.: Δέσποινα Παπαγρηγοράκη

εκδόσεις Κέδρος, σ. 228, ευρώ 12,5

Ενα μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια τη μαγειρική τέχνη, η οποία πέρα από τις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει, αποτελεί την αφορμή για τις ψυχικές διεργασίες των προσώπων του έργου. Οχτώ άνθρωποι παρακολουθούν, για εντελώς διαφορετικούς λόγους ο καθένας, τα μαθήματα μαγειρικής της διάσημης σεφ Λίλιαν. Τα μαγειρικά μυστικά της Λίλιαν οδηγούν με θαυμαστό τρόπο τους μαθητές της στην επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

***Νταβίντ Φενκίνος

Η έκπληξη

μτφρ.: Γιώργος Ξενάριος

εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σ. 246, ευρώ 14,57

Η Ναταλία, μια όμορφη νεαρή γυναίκα, παντρεμένη με τον αγαπημένο της, είναι επαγγελματικά επιτυχημένη και ζει μια αρμονική ζωή έχοντας ως σημαντικότερο πλεονέκτημα του χαρακτήρα της ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να καταλάβει τις αδυναμίες της. Ο αναπάντεχος όμως θάνατος του άντρα της ανατρέπει τη ζωή της. Είναι πλέον μόνη. Ο διευθυντής της τη φλερτάρει επίμονα, μα εκείνη προτιμά τον εύθραυστο Μάρκους: ήρεμη δύναμη και γλυκιά αδυναμία. Τρυφερό, καλογραμμένο ανάγνωσμα, που θυμίζει ρομαντικές feel good κομεντί της έβδομης τέχνης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ισχυρή μαρτυρία
Ο Αυστριακός από τα Πηλιοχώρια
Ενώ τα αγόρια διαβάζουν τα νέα του Αγίου Ορους, τα κορίτσια λιάζουν τις γάμπες τους
Ξεφυλλίζοντας ημερολόγια και άλμπουμ αναμνήσεων
Σκαραβαίοι σε κλειστά χέρια
...καινώ τρόπω δε, πεσών νικάς, γενναίε...
Τρίτη ανάγνωση
Ο «Ηλίθιος»
Από τις 4:00 στις 6:00
Το σφύριγμα στο τραγούδι
Το πρότυπο του ροκ σταρ
Άλλες ειδήσεις
Ακτινολόγοι καραδοκούν στις κάμερες
Ο ευγενής καθ' έξιν άνθρωπος
Ενα δυσοίωνο όραμα
Εκδηλώσεις
Βιβλία από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Τα πιο φοβερά χαστούκια είναι εκείνα που νομίζεις πως δεν έχεις δεχθεί