Έντυπη Έκδοση

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ ΔΥΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΝΑ «ΔΕΣΟΥΝ» ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ

Γκρίζο φόντο στ' ανοιχτά του Αϊ-Στράτη

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δίνει καμιά πληροφορία για τις «εντολές άνωθεν», που υποχρέωσαν ελληνικά ερευνητικά σκάφη να διακόψουν το εκ των προτέρων συμφωνημένο και ανακοινωμένο ερευνητικό έργο τους -στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, αλλά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα- και να «δέσουν» άρον άρον σε παρακείμενα ελληνικά λιμάνια.

Πρόκειται για το ελληνικό ερευνητικό σκάφος «Φιλία», το οποίο, υλοποιώντας ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, είχε πλησιάσει σε απόσταση 10 ν.μ. τον Αγ. Ευστράτιο, όταν διατάχθηκε να διακόψει την έρευνά του και να καταπλεύσει στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Σε παρόμοια κατάσταση βρέθηκε και το ερευνητικό πλοίο «Αιγαίον», το οποίο και αυτό «κατέφυγε» στη Μυτιλήνη, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη, ΒΑ της Λήμνου, εμφανίστηκε το τουρκικό πλοίο ερευνών «Πιρί Ρεΐς», το οποίο και αυτό με τη σειρά του αποχώρησε.

Κανένας επίσημος κρατικός φορέας ή υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διακοπή των ερευνητικών προγραμμάτων μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι προσφάτως το τουρκικό σκάφος ερευνών είχε επιχειρήσει να ξεκινήσει έρευνες και μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

«Γρίφος» στο ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι από το 2007 η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είχε ισχυριστεί ότι η περιοχή του Αγ. Ευστρατίου αποτελεί γκρίζα ζώνη και επομένως αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς ποτέ το ΝΑΤΟ να λύσει «τον γρίφο». Χθες, πάντως, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγκυρα.

Αναλυτικότερα:

Το ερευνητικό ελληνικό σκάφος «Φιλία», που πραγματοποιούσε έρευνα προγράμματος της Ε.Ε., διατάχθηκε προχθές να διακόψει την έρευνά του, μόλις μισή ώρα αφού είχε αρχίσει δειγματοληψίες για την ποσότητα των πελαγικών ψαριών, 10 ν.μ. δυτικά του Αϊ-Στράτη.

Το ερευνητικό σκάφος «Φιλία» πραγματοποιεί έρευνα εδώ και 20 χρόνια στο Αιγαίο, χωρίς ποτέ να ανασταλούν οι λειτουργίες του, ακόμα και σε περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ετσι, οι χειρισμοί των υπεύθυνων κυβερνητικών αξιωματούχων προκάλεσαν ερωτήματα στους ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που νιώθουν εκτεθειμένοι στους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, δύο ερευνητές που μετείχαν στη διακοπείσα αποστολή, με γραπτή αίτησή τους στη ναυτική υπηρεσία του ΕΛΚΕΘΕ, ζητούν να πληροφορηθούν γιατί διακόπηκε το πρόγραμμα.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ως εποπτεύουσα αρχή του ΕΛΚΕΘΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη διακοπή των ερευνών του «Φιλία», διευκρινίζει ότι «δεν δόθηκε καμιά ειδική εντολή και δεν υπήρξε καμιά διαφοροποίηση από την πρακτική που ακολουθείται πάντοτε». Και προσθέτει: «Η αυτονόητη τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου εξασφαλίζεται με την υποχρέωση της έγκαιρης χορήγησης άδειας από το υπ. Εξωτερικών και τις άλλες αρμόδιες αρχές, σε αυτή όπως και σε κάθε ανάλογη περίσταση».

Και το «Αιγαίον»

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης έπλευσε από προχθές Πέμπτη το πρωί κι άλλο πλοίο του ΕΛΚΕΘΕ, το «Αιγαίον», επισήμως «λόγω καιρού στην περιοχή». Ομως, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το σκάφος, παρά τον «κακό καιρό» έδεσε στην άλλη μεριά του νησιού και όχι στο Σίγρι, λιμάνι πολύ πιο κοντά στο σημείο που επιχειρούσε!

Το «Αιγαίον» πραγματοποιεί μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες, συντηρώντας σταθμούς του ερευνητικού προγράμματος «Ποσειδών» από το 1998.

Ερώτηση σε στέλεχος του ΕΛΚΕΘΕ, αν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει άδεια από την αρμόδια Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Θαλασσίων Ερευνών, απαντήθηκε με νόημα: «Δεν ξέραμε ότι πρέπει να ρωτάμε το υπουργείο Εξωτερικών για έρευνες στην Ελλάδα»!

Εντελώς «συμπτωματικά» το πρωί της Πέμπτης κι ενώ το «Αιγαίον» συντηρούσε τον σταθμό, νότια της Θάσου και βορειοανατολικά της Λήμνου, στην περιοχή εμφανίστηκε το γνωστό «Πιρί Ρεΐς». Αμέσως μετά την αποχώρηση του «Αιγαίον» και τον ελλιμενισμό του στη Μυτιλήνη, το «Πιρί Ρεΐς» έδεσε σε τουρκικό λιμάνι, όπου παραμένει. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Σχετικά θέματα: Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η διπλωματία των F-16 στο Αιγαίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημοτικές & περιφερειακές εκλογές
Ποιος φταίει ποιος, από πόλη σε χωριό
Μας έταζε λαγούς με πετραχήλια
Αλήθειες και ψέματα για τις εκλογικές δαπάνες
Απειλούν τις εκλογές οι υπάλληλοι ΚΕΠ και ΟΤΑ
ΠΑΣΟΚ
Καψής: «Ο Πάγκαλος υποστηρίζει ότι υπήρξε φαύλος. Δεν θα τον διαψεύσω...»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η διπλωματία των F-16 στο Αιγαίο
Γκρίζο φόντο στ' ανοιχτά του Αϊ-Στράτη
Λιμενικό Σώμα
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης
ΚΚΕ
ΚΚΕ στη Βουλή: Οχι στις κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Δεν είμαι χωροφύλακας των αγροτών
Άλλες ειδήσεις
Οι αριθμοί δεν βγαίνουν