Έντυπη Έκδοση

Κρύο-ζεστό η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

ΛΙΤΟΤΗΤΑ μέχρι το 2019

Χρηματοδοτικό κενό 25 δισ. και μείωση δαπανών * Ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, αύξηση φόρων * Στο 23,8% η ανεργία το 2019 ** Στο 135% το χρέος το 2019 * Πρωτογενές πλεόνασμα το 2014-2015 * Ανάπτυξη 2,9% το 2015

ΛΙΤΟΤΗΤΑ μέχρι το 2019 και χρηματοδοτικό κενό ύψους 25 δισ. ευρώ προβλέπει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον. Οι αναλυτές του Ταμείου εκτιμούν ότι οι περικοπές των δαπανών θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το 2019, ενώ, αντίθετα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, δεν βλέπουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και το 2015. Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3% το 2015, ενώ βλέπει και ρυθμό ανάπτυξης 2,9% του ΑΕΠ το ίδιο έτος.

Πλήρες θέμα...

 • ΔΝΤ

  • «Ρίζα του προβλήματος, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών», υποστηρίζει το Ταμείο
   Το ΔΝΤ συνεχίζει να πυροβολεί. Μετά την έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ήρθε χθες η εξαμηνιαία έκθεση του οργανισμού για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπου λίγο πολύ λέει πως η ρίζα του προβλήματος είναι οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της οικονομίας, ενώ το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι τράπεζες και κυρίως αυτές της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση του επιχειρηματικού τους μοντέλου ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη.
 • Κυβέρνηση

  • ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ» ΜΕ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ Στο κόκκινο οι αρρυθμίες στην κυβέρνηση
   Συγκρούσεις και καταγγελίες για «φίλους» στη Βουλή Τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά... Η ΕΜΠΛΟΚΗ με την τρόικα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ανέδειξε την ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Στο μεταξύ, με αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ -απόντος του πρωθυπουργού- ξεκίνησε η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ επανέφεραν τη θεωρία των δύο άκρων. Για φίλους του πρωθυπουργού, που ακυρώνουν πρόστιμα και νόμους, μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης.
  • «Φέραμε τις δόσεις, ψήφο θα δώσεις;»
   Ως καλός διαπραγματευτής θέλει να εμφανιστεί η κυβέρνηση Ως «ισχυρό χαρτί», τόσο εντός της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όσο και κατά την προεκλογική περίοδο, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να αναδείξουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις 100 δόσεις στα χρέη των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Βουλή

  • ΑΠΩΝ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΓΙΑ «ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ», ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΟΝΟΜΑΤΑ Ελλειμμα εμπιστοσύνης στη Βουλή
   Ενοχλημένος ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης (αριστερά) από τις καταγγελίες του Γιάννη Δραγασάκη Μέσα σε φορτισμένο κλίμα, έντονα προεκλογικό, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου των κυβερνητικών βουλευτών και με μεγάλο απόντα τον πρωθυπουργό ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
 • ΠΑΣΟΚ

  • ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Εκαναν... Τούρκο τον Βενιζέλο
   Είναι ακόμη αρχή και τα αίματα δεν έχουν ανάψει... Ακόμα μια επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι στράφηκαν εναντίον όλων, έλαβε χώρα χτες το μεσημέρι λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  • Διπλή η ψήφος εμπιστοσύνης για τους «πράσινους» βουλευτές
   Εκδηλη η αμηχανία αλλά και η ένταση, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση Διπλή ψήφο εμπιστοσύνης, προς τη συγκυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τους βουλευτές του και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας του να προσυπογράψει τη συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους.
 • ΣΥΡΙΖΑ

  • ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ «Πρώτο καθήκον η επιβίωση του λαού»
   Γρήγορα σε εκλογές για να τερματιστεί η πολιτική του Μνημονίου ζητεί ο Τσίπρας Η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι οι δύο βασικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ολοκληρώνεται αύριο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και με παρόντα τον Αντώνη Σαμαρά.
 • Νέα Δημοκρατία

  • Αλληθωρίζουν στη Ν.Δ. για να φτάσουν τους 180
   Από τη μια επιλέγουν τον Βορίδη, από την άλλη κάνουν ανοίγματα στην «Αριστερά της ευθύνης» Συγχαρητήρια στον Μάκη Βορίδη για την αρχηγική εμφάνισή του Την ώρα που η επιλογή του Μάκη Βορίδη ως εισηγητή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αντί του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκαλούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος έκανε άνοιγμα στην «Αριστερά της ευθύνης».
 • ΑΝΕΛ

  • «Ηταν πολύ καλή, αλλά την έφαγαν τα κουτσομπολιά»
   Η Ραχήλ Μακρή Τα «κουτσομπολιά» ήταν η αιτία, κατά τον Πάνο Καμμένο, που οδήγησαν στη διαγραφή της Ραχήλ Μακρή, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ η πρώην βουλευτής του κόμματος «ήταν μια από τις πολύ καλές βουλευτές».
 • Άλλες ειδήσεις

  • Kρύο-ζεστό η έκθεση του ΔNT για την ελληνική οικονομία ΛITOTHTA μέχρι το 2019
   Xρηματοδοτικό κενό 25 δισ. και μείωση δαπανών * Eλλειμματικοί προϋπολογισμοί, αύξηση φόρων * Στο 23,8% η ανεργία το 2019 ** Στο 135% το χρέος το 2019 * Πρωτογενές πλεόνασμα το 2014-2015 * Aνάπτυξη 2,9% το 2015 ΛITOTHTA μέχρι το 2019 και χρηματοδοτικό κενό ύψους 25 δισ. ευρώ προβλέπει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον.