Έντυπη Έκδοση

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η Ε.Ε. ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα

«Πρώτα περνάω το νόμο για την οικονομική μεταρρύθμιση που ζητάει η Ε.Ε. και μετά παραιτούμαι». Ελάχιστες ώρες μετά την ψηφοφορία για το δημόσιο ισολογισμό στην ιταλική Βουλή, που εγκρίθηκε μεν αλλά ανέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήγε στον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας και του ανακοίνωσε τα σχέδιά του.

Ο κύβος ερρίφθη και προκάλεσε τέτοια ανακούφιση, που οι ανοιχτές αγορές χθες βράδυ ανέβηκαν αλματωδώς. Η γνωστοποίηση των προθέσεων Μπερλουσκόνι έγινε υπό μορφή ανακοίνωσης από την προεδρία.

«Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις της ψηφοφορίας στη Βουλή...(και) την επείγουσα αναγκαιότητα να απαντήσει εγκαίρως στις προσδοκίες των Ευρωπαίων εταίρων μέσω της έγκρισης του Νόμου Σταθερότητας, (...) μόλις γίνει αυτό θα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου, ο οποίος θα προβεί σε διερευνητικές επαφές» με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν γίνεται αναφορά σε πρόωρες εκλογές, όμως ο Μπερλουσκόνι πρόλαβε και μίλησε στην τηλεόραση για να πει ότι ο ίδιος «βλέπει μόνον εκλογές, γιατί η Βουλή τελεί υπό παράλυση».

Η «ελληνική οδός»

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο, που διήρκεσε μία ώρα, ο Μπερλουσκόνι συγκάλεσε το λεγόμενο «πολεμικό συμβούλιο», στενούς συνεργάτες του και υπουργούς, το οποίο άρχισε στις 10.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Ενα πρώτο σχόλιο στον ιταλικό ηλεκτρονικό Τύπο ανέφερε ότι «ο Μπερλουσκόνι επέλεξε την ελληνική οδό».

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, ο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παρουσιάσει στη Γερουσία -όπου έχει πλειοψηφία- το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων μείωσης των δαπανών και μεταρρυθμίσεων στις 18 Νοεμβρίου και ώς το τέλος του μήνα στη Βουλή. Την υπόθεση πάντως μπορεί να περιπλέξει η αξίωση της Ε.Ε. για «συμπληρωματικά μέτρα» που περιλαμβάνονται σε επιστολή του Ολι Ρεν προς την ιταλική κυβέρνηση, η οποία, όπως αποκαλύπτει η «Ρεπούμπλικα», εστάλη στις 4 Νοεμβρίου. Η απίστευτα πιεστική καταληκτική ημερομηνία για την απάντηση είναι η 11η Νοεμβρίου!

Οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν χθες το απόγευμα, μετά την ψηφοφορία έγκρισης του ισολογισμού που πήρε 308 ψήφους υπέρ και καμία κατά και πέρασε. Εκτός της αίθουσας έμειναν 321 βουλευτές εκ των οποίων πολλοί «αντάρτες» του Μπερλουσκόνι. Για να έχει την πλειοψηφία, πολιτικά, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος χρειαζόταν 316 βουλευτές.

«308 και 8 προδότες»

Με τη μη παρουσία τους στην αίθουσα της Βουλής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκάλυψαν τη γύμνια του βασιλιά. Επέλεξαν να μην καταψηφίσουν ώστε να περάσει ο ισολογισμός, αλλά μένοντας εκτός έδειξαν ότι ο Μπερλουσκόνι δεν έχει την πλειοψηφία. Οκτώ «προδότες» μέτρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Το ιδιόχειρο σημείωμα του Μπερλουσκόνι με λέξεις όπως «308», «8 προδότες» αλλά και σκέψεις όπως «πάω σε ψήφο εμπιστοσύνης; Φεύγω; Κυβέρνηση τεχνοκρατών; Νέα εντολή;» αποτυπώθηκε από φωτογράφο στη Βουλή και κάνει το γύρο του κόσμου.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος» Πιερλουίτζι Μπερσάνι ανέδειξε το γεγονός ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πια πλειοψηφία» και κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί εγείροντας την απειλή υποβολής πρότασης μομφής.

Πιέσεις άσκησε και όλος ο οικονομικός κόσμος της Ιταλίας. Πριν από την ψηφοφορία, ακόμη και ο εταίρος του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση Ουμπέρτο Μπόσι τον είχε καλέσει να «πάει στην άκρη» και να ηγηθεί της κυβέρνησης ο (εξ απορρήτων του καβαλιέρε) Αντζελο Αλφάνο, προφανώς για να εκτονώσει τις πιέσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Σχετικά θέματα: Ιταλία
Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού
Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Για το ίδιο θέμα
Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Ιταλία, δεν θα είναι υποψήφιος ο Μπερλουσκόνι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα
Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού
Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Γαλλία
«Δεν μπορώ τον ψεύτη Νετανιάχου»
Πυρηνικά
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «καίει» το Ιράν για προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων
ΗΠΑ
Χίλαρι για «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» της πολιτικής των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αραβες
Συρία
ΟΗΕ: Πάνω από 3.500 οι νεκροί διαδηλωτές από το καθεστώς Ασαντ
ΜΜΕ
Παπαγαλάκια της εξουσίας τα περισσότερα ΜΜΕ της Ε.Ε.
Λετονία
Κάν' το όπως η Λετονία
Πορτογαλία
Παραλύει η Πορτογαλία