Έντυπη Έκδοση

Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού

Προεόρτια... τρόικας και για την Ιταλία, με το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ακόμη πιο κοντά στο «απαγορευτικό» 7%. Το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έφτασε χθες στο 6,77%, νέο ρεκόρ από την εποχή της δημιουργίας του ευρώ το 1999, καθώς η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δίνει μάχη επιβίωσης, με το βρόχο του δανεισμού να σφίγγει επικίνδυνα για την Ιταλία.

Με δηλώσεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας. «Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια πολύ σημαντική πίεση των αγορών αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Σήμερα φτάνει στη Ρώμη αντιπροσωπεία ανώτερων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να εξετάσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το «τεχνικό κλιμάκιο» θα στείλει μετά πόρισμα στις Βρυξέλλες για το τι μέλλει γενέσθαι...

Αυτό που ξενίζει με την Ιταλία είναι ότι σε αντίθεση με τη μικρή, «διεφθαρμένη» Ελλάδα, η χώρα διαθέτει αναπτυγμένη σύγχρονη βιομηχανοποιημένη οικονομία, με αναγνωρίσιμα διεθνώς επιχειρηματικά σήματα (Fiat, Gucci, Benetton). Οσο για τη διαφθορά; Αυτή υποτίθεται ότι είχε καταπολεμηθεί τη δεκαετία του '90 με την επιχείρηση «Καθαρά χέρια», η οποία ξεκλήρισε την παλαιά πολιτική τάξη, εξαφανίζοντας την παραδοσιακή χριστιανοδημοκρατία, τα κόμματα του ιταλικού πεντακομματισμού, ακόμη και το άλλοτε κραταιό και ανοιχτό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ακόμη και οι αριθμοί δεν είναι τόσο χάλια... Το έλλειμμα προϋπολογισμού για φέτος ανέρχεται στο 4% του ΑΕΠ, κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, του 6%. Οσο για το τεράστιο δημόσιο χρέος του 120% του ΑΕΠ, 1,9 τρισ. ευρώ, ήταν ήδη γνωστό από την εποχή που η Ιταλία μπήκε στο ευρώ, το 1999, εκπληρώνοντας κατά το ήμισυ, όπως και άλλες χώρες, τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Πολλοί προβάλλουν ως πρόβλημα το υψηλό μισθολογικό κόστος και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τον υψηλό δημόσιο τομέα, την υπερβολική φορολογία, τη γραφειοκρατία και το ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο παράγει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αποφοίτων πανεπιστημίου μεταξύ των πλουσίων χωρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Σχετικά θέματα: Ιταλία
Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα
Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα
Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού
Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Γαλλία
«Δεν μπορώ τον ψεύτη Νετανιάχου»
Πυρηνικά
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «καίει» το Ιράν για προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων
ΗΠΑ
Χίλαρι για «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» της πολιτικής των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αραβες
Συρία
ΟΗΕ: Πάνω από 3.500 οι νεκροί διαδηλωτές από το καθεστώς Ασαντ
ΜΜΕ
Παπαγαλάκια της εξουσίας τα περισσότερα ΜΜΕ της Ε.Ε.
Λετονία
Κάν' το όπως η Λετονία
Πορτογαλία
Παραλύει η Πορτογαλία