Έντυπη Έκδοση

Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας

Το χρέος είναι μια πτυχή της κρίσης που πλήττει σήμερα την Ιταλία και έχει φέρει την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στο χείλος του γκρεμού. Ομως οι αναλυτές επισημαίνουν συγχρόνως τα σοβαρά δομικά προβλήματα του ευρύτερου πολιτικο-οικονομικού συστήματος ως μείζονα εμπόδια στην εύρεση διεξόδου.

Κατά τον οικονομικό ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», Φίλιπ Ινμαν, οι οδυνηρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας τρομάζουν τόσο τους Ιταλούς πολίτες όσο και τον πολιτικό κόσμο. Ούτε τα αριστερά ούτε τα δεξιά κόμματα δείχνουν να ευνοούν τις ριζικές αλλαγές που ζητούν οι Βρυξέλλες. Η Ιταλία, λέει ο Ινμαν, με τον πλούσιο βιομηχανικό Βορρά και τον συγκριτικά φτωχό Νότο είναι ένας μικρόκοσμος της ευρωζώνης. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ κινδυνεύει όμως να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πραγματική μάχη για να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.

Το χρέος της ανέρχεται σε 1,9 τρισεκατομμύριο ευρώ (αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ) με τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της να έχουν πλέον εκτοξευτεί στο 6,4%. Αν και ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να αντέξει αυτά τα υψηλότατα επιτόκια δανεισμού για ένα ή δύο χρόνια, πολλοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη. Στα δεινά της ιταλικής οικονομίας προστίθεται μια τεράστια παραοικονομία σε συνδυασμό με τη δράση της μαφίας και την εκτεταμένη διαφθορά. Σύμφωνα με περσινή μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας η ιταλική μη φορολογούμενη οικονομική δραστηριότητα ανέρχεται σε 27%. Η φοροδιαφυγή είναι συνήθης πρακτική χιλιάδων νόμιμων μικρών επιχειρήσεων και, κατά τους ειδικούς, ενθαρρύνεται από ένα ιδιότυπο φορολογικό σύστημα που τιμωρεί τους αυτοαπασχολούμενους και όσους ξεκινούν μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια η Ιταλία δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη από την εισβολή των φτηνών κινεζικών προϊόντων, η οποία έφερε την παρακμή παραδοσιακών ιταλικών βιομηχανιών, όπως η υφαντουργία, και στέρησε από τη χώρα το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Οσο για την αγορά εργασίας, ο νεποτισμός και οι συντεχνίες προκαλούν μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η Ιταλία να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης. Σοβαρά δομικά προβλήματα με φόντο το οικονομικό χάσμα Βορρά-Νότου, πηγή κοινωνικού και πολιτικού διχασμού που αναδεικνύεται συχνά σε τροχοπέδη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Σχετικά θέματα: Ιταλία
Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα
Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα
Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού
Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Γαλλία
«Δεν μπορώ τον ψεύτη Νετανιάχου»
Πυρηνικά
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «καίει» το Ιράν για προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων
ΗΠΑ
Χίλαρι για «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» της πολιτικής των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αραβες
Συρία
ΟΗΕ: Πάνω από 3.500 οι νεκροί διαδηλωτές από το καθεστώς Ασαντ
ΜΜΕ
Παπαγαλάκια της εξουσίας τα περισσότερα ΜΜΕ της Ε.Ε.
Λετονία
Κάν' το όπως η Λετονία
Πορτογαλία
Παραλύει η Πορτογαλία