Έντυπη Έκδοση

Παπαγαλάκια της εξουσίας τα περισσότερα ΜΜΕ της Ε.Ε.

Οταν απειλείται η ίδια η λειτουργία της δημοκρατίας, η δύναμη των ΜΜΕ χρησιμοποιείται με καταχρηστικό τρόπο και σε βάρος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συμπέρανε, σε χθεσινή δημόσια παρέμβασή του, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε φερέφωνα προπαγάνδας της εξουσίας και κάποια άλλα, ξενοφοβικών μηνυμάτων κατά μειονοτήτων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Από την άλλη πλευρά, τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν ήδη νιώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, πολλές χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν δίνεται πλέον ζωτικός χώρος στην ερευνητική και ελεγκτική δημοσιογραφία.

Επικαλούμενος τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία, ο επίτροπος επισημαίνει ότι, μέσα από την ανεξέλεγκτη εμπορική φιλοδοξία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ στην Ευρώπη, ενθαρρύνεται μία παράνομη και ανήθικη δραστηριότητα για τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, τονίζει, μια κατ' αυτόν τον τρόπο παρεμβατική δημοσιογραφία προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης στην κοινή γνώμη, ενώ προσφέρει δικαιολογία στις κυβερνήσεις ώστε να επιβάλλουν απαγορευτικές ρυθμίσεις στη λειτουργία των ΜΜΕ ή ακόμη και λογοκρισία.

Ο επίτροπος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στην Ευρώπη, μέσω ενός συστήματος αυτορρύθμισης, που θα βασίζεται σ' έναν προσυμφωνημένο κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος δεν θα επιτρέπει την καταχρηστική συμπεριφορά εναντίον προσώπων ή κοινωνικών ομάδων.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ ανήκουν σε εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας ή σε ανώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα
Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού
Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Γαλλία
«Δεν μπορώ τον ψεύτη Νετανιάχου»
Πυρηνικά
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «καίει» το Ιράν για προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων
ΗΠΑ
Χίλαρι για «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» της πολιτικής των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αραβες
Συρία
ΟΗΕ: Πάνω από 3.500 οι νεκροί διαδηλωτές από το καθεστώς Ασαντ
ΜΜΕ
Παπαγαλάκια της εξουσίας τα περισσότερα ΜΜΕ της Ε.Ε.
Λετονία
Κάν' το όπως η Λετονία
Πορτογαλία
Παραλύει η Πορτογαλία