Έντυπη Έκδοση

18 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, 4 ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ 4 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αξιωματικοί-κλειδιά σε λαθρεμπόριο τσιγάρων

Ενας υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε καίριες υπηρεσίες στην πολυετή καριέρα του, και ακόμη τρεις αξιωματικοί του Σώματος είναι -σύμφωνα με τις αρχές- μεταξύ των 18 συλληφθέντων οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων.

Τα στελέχη του Σώματος, που υπηρετούσαν στα Λιμεναρχεία Ραφήνας και Ελευσίνας, καθώς και στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος (στο γραφείο ανώτατου αξιωματικού) αντίστοιχα, φέρονται να είχαν ρόλους-κλειδί για τη δράση των μελών των οργανώσεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εναλλάσσονταν με τη μορφή των «συγκοινωνούντων δοχείων».

Υστερα από πολύμηνη έρευνα (ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο) αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, του Λιμενικού Σώματος και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ανακοινώθηκαν η εξάρθρωση τεσσάρων πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, καθώς και τα -μέχρι στιγμής- αποτελέσματα των ερευνών που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αρχές, οι οργανώσεις αυτές ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να εισάγουν τα λαθραία τσιγάρα στην Ελλάδα, αλλά και εξειδικευμένους τρόπους για να παραπλανούν διωκτικές και ελεγκτικές αρχές.

Χρησιμοποιούσαν φορτηγά πλοία -που εκμίσθωναν ή κατείχαν- ή εισήγαν τα λαθραία τσιγάρα μέσω εμπορευματοκιβωτίων (containers) από τρίτες χώρες, προς την Ελλάδα, και στη συνέχεια τα προωθούσαν με φορτηγά διεθνών μεταφορών, είτε στην ελληνική αγορά είτε σε αγορές άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε.

Σε ερημικές παραλίες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών, οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν πλωτά μέσα με σημαία τρίτων χωρών. Αυτά κινούνταν στα διεθνή ύδατα με κλειστά τα συστήματα εντοπισμού, δήλωσης πορείας και θέσης, προκειμένου να αποφεύγουν τη στοχοποίηση και τους ελέγχους τους. Ενώ για τον ίδιο λόγο τα σκάφη δηλώνονταν άλλοτε ως κενά φορτίου και άλλοτε πως μετέφεραν νόμιμο φορτίο, μη υποκείμενο σε ειδικό φορολογικό έλεγχο.

Οπως ανακοινώθηκε, τα λαθραία τσιγάρα ξεφορτώνονταν από τα πλωτά μέσα σε ερημικές ή απόμερες παραλίες. Εκεί γινόταν η εκφόρτωσή τους σε φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, τα οποία είχαν συνήθως πινακίδες ξένων χωρών, και οδηγούνταν σε αποθήκες για την περαιτέρω διάθεσή τους.

Το «ασφαλές» δρομολόγιο, την ώρα και το σημείο εκφόρτωσης, καθώς και την ενημέρωσή τους για τις όποιες κινήσεις των λιμενικών αρχών είχαν αναλάβει -σύμφωνα με τις αρχές- τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι φέρονται να γνώριζαν, αλλά και να μπορούν να εξασφαλίσουν, εκ θέσεως, τις πληροφορίες αυτές.

Χθες το απόγευμα, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 18 Ελλήνων για συμμετοχή στις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις. Γνωστοποίησαν πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, των Πατρών και των Ιωαννίνων και πως μέχρι τη στιγμή των ανακοινώσεων είχε κατασχεθεί νταλίκα έμφορτη με 156.500 πακέτα λαθραία τσιγάρα και 160.000 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρισκόταν και έρευνα σε αποθήκη στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, οι διαφυγόντες δασμοί από τη δράση των τεσσάρων ομάδων ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας των αρχών, δύο παλαιότερες υποθέσεις μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων εντάσσονται στη δραστηριότητα των συγκεκριμένων οργανώσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 47 άτομα.

6.500 χαρτοκιβώτια

Πρόκειται για τον εντοπισμό φορτηγού πλοίου με 1.500 χαρτοκιβώτια αποτελούμενα από λαθραία τσιγάρα στην Ελευσίνα τον περασμένο Αύγουστο, με τους διαφυγόντες δασμούς να ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ και τον εντοπισμό φορτηγού πλοίου με 5.000 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα, στις 13 Οκτωβρίου, στον όρμο της περιοχής Λυχνάρι Λουτρών Ωραίας Ελένης, με τους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται από τις εκτιμήσεις σε 9.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους αξιωματικούς που εμπλέκονται, είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για παρόμοιες υποθέσεις ποινικά και διοικητικά. Δικαιώθηκαν στα ποινικά δικαστήρια και με προσφυγές επανήλθαν στο Λιμενικό Σώμα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Λιμενικό Σώμα
Λαθρεμπόριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χ.Κ. Τεγόπουλος
«Δεν διανοούμαι το αύριο χωρίς «Ε»»
Στήριξη της «Ε» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Χαράτσι ΔΕΗ
Η συστράτευση δεν έχει «τέλος»
«Ηθικά και πολιτικά ανάλγητο»
Λαθρεμπόριο
Αξιωματικοί-κλειδιά σε λαθρεμπόριο τσιγάρων
Περιβάλλον
«Οχι σε πάρκο φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη»
Πράσινο φως στην χρήση καυστήρων βιομάζας
Παιδί
Κρίση και στο χαρτζιλίκι μαθητών
Υπουργείο Παιδείας
Στέλνουν στο ΣτΕ τη Διαμαντοπούλου
Εκπαίδευση
ΟΛΜΕ: όχι στο 8ωρο πρόγραμμα και στα μαθήματα το Σάββατο
Κόβουν τα καλλιτεχνικά από το Λύκειο!
Καταργούνται μαθήματα στο Μακεδονίας
Υγεία
Γιατροί: κάνουν τα ιατρεία εμπορικά καταστήματα
Δεν θα εφημερεύουν από αύριο οι γιατροί τού ΕΚΑΒ
Ακίνητα
Αυστηροί περιορισμοί στη δόμηση σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους
Τοπική αυτοδιοίκηση
Μιχαλολιάκος: Οσοι εργάστηκαν θα πληρωθούν κανονικά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανοιγαν κεφάλια μεταναστών στη Μασσαλίας. Καμίνης: Δεν άνοιξε μύτη
Γεωτρήσεις
Φόβοι για διαρροή σε κοιτάσματα φυσικού αερίου
Αγροτικά θέματα
SOS για φυτοφάρμακα
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πονοκέφαλος για τον Γεωργικό Οργανισμό οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις
Άλλες ειδήσεις
Δωροδοκία
Προσάραξε σε βράχια
Τρόφιμα από το υπουργείο